Мариана Тошева: Разбра се кои са бежанците в нужда и кои – не

  • 30 май 2022 18:49

  • 10012
  • 18
Мариана Тошева: Разбра се кои са бежанците в нужда и кои – не
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Част от украинските бежанци не желаят да бъдат преместени от морето. По това се разбира кои са хората в нужда и кои – не. Това заяви председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Мариана Тошева в предаването „Още от деня“ по БНТ.

По думите ѝ над 500 души вече са настанени в няколко ведомствени бази.

„Започна и преместване на граждани с временна закрила, т.е инвалиди и трудноподвижни бежанци. Те са около 200 човека. Настанени са в бази до Варна и Бургас, където да имат достъп до медицинска грижа“, разясни Тошева.

В групите на бежанците циркулирала информация да не се подписват за местене

„Една от причините за вчерашния отлив на желаещи да се преместят е, че не са доволни да са в планинските курорти. В тези бази се настаняват хора, които нямат нужда от постоянна медицинска грижа“, обясни председателят на Агенцията за бежанците.

„Нещата бяха разписани в детайли. ДАБ не бе в състояние сама да се справи с организацията по приемането на украинските бежанци. Това стана възможно с усилията на всички институции, координирането продължи повече от месец. Промени се законът, за да бъдат бежанците здравно осигурени“, призна Мариана Тошева.

„Към момента ситуацията е динамична. Над 5000 бежанци през Дуранкулак са напуснали страната. България показва отговорното отношение към временната закрила по всякакъв начин. Всички институции и гражданското общество помагат за това тези хора да се чувстват спокойни и приети“, подчерта тя.

„До 31 август хората ще бъдат подпомагани. Акцентира се върху изучаването на български език. Тези три месеца са важни за хората да научат езика и да започнат работа“, посочи още председателят на ДАБ.

Мая Йорданова
10012 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
ООН: Бежанците от Украйна ще достигнат 8,3 милиона

2022.05.31 | 15:21

14
Добре де... Защо бягат тия хорица??? Нали всеки Божи ден гледаме и слушаме как Украйна РАЗМАЗВА Русия... Всеки Божи ден едно и също - 20000 убити / 30000 убити... 1000 танка / 2000 танка... 500 самолета / 600 самолета... 50 кораба / 100 кораба и т.н. и т.н. и т.н... Бягат в ужас слабите руснаци, пред несравнимата мощ и сила на украйнците... Е.......... Тогава защо бягат тия хорица...??? Както пише Шекспир - "Има нещо гнило в Дания." Ама май е в Украйна... От близо 50 милиона човека - близо 10 милиона до края на годината ще избягат... Е това е абсурдно просто... Една пета от населението на държавата, която твърди, че не само побеждава, а буквално РАЗМАЗВА противника... Просто не е сериозно това...
Волинско клане / Бабин Яр - Уикипедия

2022.05.31 | 15:22

18
От "четивото" за признанието, за лъжата, за "Духа" на Киев - То трябва да си със страшни отклонения/малформации да го вярваш... Украйнските нацисти/фашисти са си лъжа - след лъжа... Излъгаха и за "оня" доброволец с детенцето, който се оказа от "врага" ... Излъгаха и за "оная" с превързаната глава, пред взривения блок, която се оказа от газова експлозия от Челябинск - и то от преди повече от 6 години... Излъгаха и за Мис Украйна - Анастасия Лена, която на снимка с "пушка" се заканваше на Путин - оказа се стара снимка с Еърсофт "пушка" Даже, самото момиче писа в социалните мрежи, че е жертва на пропагандата, и че дори не е в Украйна... Излъгаха и за свалените 8 хеликоптера/самолета над Одеса - оказаха се от видео играта Арма 3...Излъгаха за "героите" от Змийския Остров - оказа се, че просто се предали... Излъгаха за "оная" снайперистката, която била "велика" и "безсмъртна" - оказа се не само смъртна, но и тя издраскана от глава до пети с нацистки/фашистки татуировки - рязаните чеченски карабини Ахмат Сила, имат цяла поредица в Телеграм как им ги режат от телата - я на живите пленници, я от труповете... Излъгаха и на официалната страница на Украйнската Рада, че ще им даваме/пращаме самолети... Кирил Петков горкия, като го питаха журналистите - се хвана за главата... Вика - "Ако имахме десет самолета, нямаше да се чудим кой и как да ни пази въздушното пространство..." Тия стават само да си драскат св*ас*ти*ки, ес*ес, тотенкопф, бяла гордост/сила - по ръцете/краката... Лошото е, че и от Рашките нищо не става... Не могат един път за винаги, да изтрият тия нацисти/фашисти от лицето на земята... Друг е въпроса и те що за стока са де... Но поне няма за тях клипове, като за украйнците, на които татуирани нацисти/фашисти да "преподават" на деца...
Забравих...

2022.05.31 | 15:22

17
И склададжии... И склададжии - майчице мила...
Майко Мила...

2022.05.31 | 15:21

16
Шивачки, Гладачки, Миячки и Общи Работници... Нали ужким бяха ракетни инженери, квантови физици, нобелови лауреати, а то - какво излезе... Трагикомично... Та тия ли нефелници/неграмотници/неспособници - ще ни "движат напред" икономиката...??? За капак излязоха и антиваксъри и какви ли не конспиративни щуротии... Чипове щял да им слага някой... Абе те с основно образование, грамотността/способността им под всякаква критика, но видиш ли - щели да ги чипират... Тия трябва да се радват, че дишат бре... Разбирам поне наистина да бяха умни и способни хора, но ето, че истината/истините излезе... Те клетниците били - Шивачки, Гладачки, Миячки и Общаци... Майко Мила...
Майко Мила...

2022.05.31 | 15:21

15
200 шивачки от Лом остават без работа - По света и у нас "Масови съкращения на шивачки в Северозападна България. Близо 200 жени ще бъдат освободени заради липса на поръчки в една от най-големите шивашки фирми" Шивашка фирма е готова да приеме украинци без опит предоставя и жилища "Бизнесът е в готовност да осигури работа на пристигналите у нас бежанци от Украйна." Шивашка фирма от Русе е готова да предложи - "Предлагаме работа за шивачки, гладачки, общи работници, електричари, водопроводчици, при нас има различни позиции. Ние сме шивашка фирма, но в едно производство няма само шивачки и гладачки, а има и други дейности", каза собственикът на шивашка фирма Миглена Христова.
не

2022.05.30 | 19:45

3
мога да разбера каква е разликата между украински и например сирийски бежанци. Защо толкова различно отношение към тях? Не са ли хора и едните и другите?
Нацизмът се завръща! A дали - въобще си е тръгвал?

2022.05.31 | 15:20

13
От "четивото" за завръщането на крайно десните - Категорично се съгласявам и подкрепям - нацистите/фашистите реално се завърнаха на бял кон!!! При това по-силни от всякога!!! Иначе установен като престъпен режим, в момента в Европа и Америка (предимно в северна, но разбира се и в Аржентина, Чили, Парагвай и тем подобни потомствени нацисти/фашисти...) е пълно с нацисти/фашисти... Като вирус се множат... Няма проблеми, че са си надраскали по ръцете/краката св*ас*ти*ки, ес*ес, тотенкопф, Хи*тл*ер и тем подобни умствени малформации, на които до сега не само, че се гледаше с лошо око, но си и бяха подсъдни... Вече няма проблеми - рай настъпи за нацистите/фашистите... Даже и надписи като бяла гордост/сила - не пораждат укор, а даже напротив... Иронично или не, то България пак е на страната на нацистите/фашистите... Е... Ако не друго, поне този път нацистите/фашистите победиха... Да Ви е честито :) Предлагам след като унищожим руснаците, и им вземем ресурсите - да унищожим и всички цветнокожи, но без нашите братя ционисти/нацисти от Израел, че и те са си мургавелковци по принцип, но пък доста успешно/последователно/систематично, през няколко месеца унищожават Палестина и палестинските Гои :)
народен глас

2022.05.31 | 09:41

12
кьорав ли си едните са бели другите черни за кво са ни имаме си достатъчно от тях
Fon Der Laynen

2022.05.31 | 07:50

10
kaza taka !
PaulaFox

2022.05.30 | 23:00

9
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ ja.cat/id398062
Agent 007

2022.05.31 | 07:51

11
Fotograf li si ?
М. Иванов

2022.05.30 | 22:49

8
Е я тая тъпата, пак е неумита и развлечена,тя нея не може да се оправи, какво остава за украйнците...

2022.05.30 | 21:04

7
путин ще ги изпрати на карибите по близо до джон.
wtf

2022.05.30 | 20:41

6
гоу бек то факинг кочина
Мери

2022.05.30 | 20:19

5
Майната им на урките каквито и да са.
123

2022.05.30 | 20:02

4
Американците ги убедиха, че са богоизбрани. Скъпо ще им излезе.
Хах

2022.05.30 | 19:03

2
Кучка лъжлива.

2022.05.30 | 19:01

1
А тези наглеци не разбират ли, че за да можем да ги издържаме икономиката трябва да работи?Нека станат туристи и да останат на морето, но да имаш претенции, когато всичко ти е безплатно.......

Добави коментар

Водещи новини