Илхан Кючюк: Общата позиция на Европейския съюз за плащането на руския газ е единна

  • 26 май 2022 09:41

  • 1051
  • 8
Илхан Кючюк: Общата позиция на Европейския съюз за плащането на руския газ е единна
© Булфото (архив)

Всички опити да бъде санкционирана Русия имат една цел - да върнат страната на масата за преговори. Те нямат за цел да накажат една или друга държава или пък нейните граждани. Това каментира в "Денят започва" Илхан Кючюк - евродепутат от групата на "Обнови Европа".

"Санкциите работят от 2014 г. - има два типа, които ЕС удържа едните са секторни, другите са породени от инвазията на РФ в Крим. Макар европейското единство да е поставяно много пъти под условие, то успя да удържи. Разбира се, във времето ще се види, че ще има много последици - икономически, социални които ще намерят дълбоко отражение в европейските общества".

РИА Новости: „Газпром“ твърди, че Гърция е платила руския газ в рубли

По думите му има общества, които работят за възприемането на последствията от войната и този процес е изцяло подпомаган от политическата класа, както и общества, на които политиците не обясняват нищо. Според Кючюк България е от вторите.

"Опозицията не може да води в това отношение. Управляващата коалиция трябва да вземе отношение - достатъчно аргументирано и да излезе да го обясни", каза той.

Продължават преговорите за ембарго на руския петрол, въпросът ще бъде до каква степен ще бъдат калибрирани санкциите. Общата позиция на Европейския съюз за плащането на руския газ е единна, подчерта евродепутатът.

"Много държави спазват санкциите и ги спадват голям обем. тук въпросът е легитимен - не трябва да има двойни стандарти", смята Кючюк.

По думите му тряба да се направят необходимте проверки на газопровода "Балкански поток"

"Щом има съмнения от страна на българското общество и премиера, тези съмнения трябва да бъдат разсеяни."

Според Илхан Кючюк добросъседски отношения между България и Северна Македония могат да се постигнат чрез историческо помиреине, но и перспектива за западната ни съседка в рамките на ЕС.

"Личното ми мнение е, че КСНС ще е необходим, ако ще помогне за доизграждането на българската позиция. Но това е в прироритетите на президента. Какво цели едно вето - да отблокира един процес, който е бил спиран досега - т.е да потърси алтернативи за решаването на един въпрос. Ако всичко, което ние поставим в дневния ред и руезултатите, които очакваме, са реалистични и бъдат изпълнени - това според мен, ще е успех за българската външна политика", коментира Илхан Кючюк.

Радина Лазарова
1051 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
ХфК

2022.05.26 | 23:45

8
Абе фес плешив ама ти си голям майтап. Смешник. Ибрикчия.
ХфК

2022.05.26 | 21:47

7
Абе фес плешив ама ти си голям майтап. Смешник.

2022.05.26 | 11:55

6
Разбира се че е едина, плащаш както ти кажат и имаш газ ,не плащаш нямаш газ.

2022.05.26 | 10:10

1
Разбира се, че е единна и според Фон дер Лаен, само дето Германия плаща в рубли.Европа на първа и втора скорост в действие.
1

2022.05.26 | 11:35

5
страшно неадекватни политици...

2022.05.26 | 11:05

4
всички, дори полша, българия сама си слага въжето
фост

2022.05.26 | 10:37

3
Китюк Китюк мекере турско акъл на България не давай ходи си в анадола да те онождат манафите .
фост

2022.05.26 | 10:37

2
Китюк Китюк мекере турско акъл на България не давай ходи си в анадола да те онождат манафите .

Добави коментар

Водещи новини