Борисов: Никога не сме подвеждали Брюксел

  • 22 юни 2012 10:11

  • 674
  • 0
Борисов: Никога не сме подвеждали Брюксел
©

От 1 септември 2013 г., съгласно последните изменения в Закона за електронните съобщения, се преминава изцяло към цифрово телевизионно радиоразпръскване.

За целта е предвидена мащабна информационна кампания, осигурени са средства целево от републиканския бюджет за това нещо.

Това е заявил заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов на заседанието на Министерски съвет в сряда, става ясно от стенограмата, публикувана на сайта на правителството.

Освобождаването на заетия честотен ресурс от Министерство на отбраната може да стане в зависимост от осигурени целеви средства за това. В процеса на съгласуване, а и на подготовка на плана, съвместно с колегите от Министерството на финансите и от отбраната, не можахме да сближим позициите поне до този момент, за да запишем в плана, че такива средства ще могат да бъдат осигурени. В становището на Министерството на финансите се казва, че, да, те подкрепят въвеждането на цифровизацията, като Министерство на отбраната трябва да се опита в рамките на собствения си бюджет за отдели средства за това нещо.

"Този процес се наблюдава много внимателно от Европейската комисия. Следващата седмица има планирано посещение в Брюксел и среща с колеги от Европейската комисия, на която аз и министър Московски ще обясним какви конкретни стъпки предприема България", казва още  заместник-министър Валери Борисов.

"Имаме изпратено мотивирано становище от Европейската комисия, която е предпоследна стъпка преди откриване на съдебна процедура срещу България затова, че не си изпълняваме ангажиментите по цифровизация. Така че приемането на плана е изключително важно", казва заместник-министър Борисов.

Планът е изключително важен, но в отбраната пари няма откъде да се дадат, те буквално цедят от всичко" казва от своя страна премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

„Да кажем, че ще дадат 260 милиона, е, просто няма как да ги дадат. На четири са по 60-70 милиона, което… имай предвид, че асфалтът ни е 70 милиона. А не може ли, юристите, да направим такава предварителна уговорка – да не вадим тези свежи пари, а под условие конкурсът, което Ангелов предлага, да не вадим ние парите, а този, който ще се занимава с това или както казваш после ще получим 266 милиона, образно казано на четири години лихвите са 10 милиона или 15 милиона или хикс милиона, да не смятам, вместо 266 милиона да плати примерно 250 милиона, ама през този период да ги подсигурява парите, за да не се налага ние да даваме пари от бюджета?”, предлага премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.


Според Валери Борисов, това е обсъждано с представителите на Министерството на финансите. „Колегите казват, че по принцип може да се реализира такъв подход, но тези пари 250 - 260 милиона, влизайки в републиканския бюджет, те влизат в общия републикански бюджет и съгласно Закона за бюджета нямало как да бъдат заделени целево за цифровизация”, казва Валери Борисов.

„Година по година може, но ние не можем от сега с този бюджет да кажем, че след три бюджета тези пари ще са заделени, защото тогавашното правителство и парламент могат да решат нещо друго. Година по година обаче можем да го правим”, казва пък министърът на финансите Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи.

„Аз предлагам тази точка да я оттеглим. По тази тема министър Дянков и Аню АнгеловАню Ангелов Аню Запрянов Ангелов е министър на отбраната от 41-ото Народно събрание от 27 януари 2010 г. до 12 март и Валери Борисов сядате и ще внесете точка, когато имаме финансова схема. Сега, ОК, ти пред Брюксел ще кажеш: имаме такъв план, приет от Министерски съвет, обаче всъщност той реално няма да се изпълни. Никога не сме подвеждали Брюксел с подобни решения. Затова оттегляме точката, а до следващия път седнете и отрегулирайте как да го направим”, казва премиерът.

Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи, министър на финансите, коментира пък: "При срещата в Брюксел, ще е хубаво да поискате от тях анализ реално как върви изпълнението на тази директива в други държави. Защото аз съм убеден, че 14 държави от Европейския съюз в момента са в рецесия и имат големи бюджетни дефицити. Само три държави, включително България, изпълняват критериите от Маастрихт, което означава, че голяма част от Европейския съюз няма в момента добри бюджети. Така че, много се съмнявам, че страни като Ирландия, Португалия, Гърция, Испания, Италия и т.н... ще се засилят да цифровизират за 2013 г."

Последвайте канала на

Десислава Станева
674 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини