Заков: Швеция и Финландия вероятно ще бъдат приети бързо в НАТО

  • 17 май 2022 19:41

  • 1919
  • 7
Заков: Швеция и Финландия вероятно ще бъдат приети бързо в НАТО
© Министерство на отбраната
Слушай новината Слушай новината

Швеция и Финландия вероятно ще бъдат приети бързо в НАТО, прогнозира днес министърът на отбраната Драгомир ЗаковДрагомир ЗаковДрагомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на Съвета на ЕС по външни работи, предаде БТА.

Очаквам в доста бързи срокове да се пристъпи към тяхното приемане в НАТО и не бих изключил на следващата министерска среща на алианса да бъдат като поканени държави, посочи той. 

Шолц: Смятам, че Турция ще одобри членството на Швеция и Финландия в НАТО

Заков съобщи, че е разговарял със своя италиански колега Лоренцо Гуерини по повод нуждата от временно осигуряване на изтребители за българските Военновъздушни сили (ВВС) до пристигането на поръчаните Ф-16. Целта е българските ВВС да продължават да изпълняват конституционните си задължения, поясни той. Обсъдихме какви са възможностите по тяхна линия да ни съдействат с някакви заместващи способности, но нищо още не е на масата окончателно. Обсъдихме и предстоящото участие на Италия като рамкова държава в българската бойна група. Предстои да се разгледа решение на Министерския съвет, поясни министърът.

Той изрази очакване, че делът от българския БВП за отбрана тази година може да надвиши два процента, ако всички предвидени проекти бъдат започнати. Целта е да придобием конкретни способности и по най-добрия начин да харчим парите си, заяви министърът.

По неговите думи на днешното заседание на европейските военни министри е било одобрено създаването на хъб за иновации на ЕС. Обсъдихме възможностите за съвместно придобиване и изграждане на способности. За България това е изключително важно. Може би ще трябва да погледнем българското законодателство, защото би било неприятно, ако в ЕС тези инициативи се развиват, а нашето законодателство не еволюира в тази посока, каза Заков. Той допълни, че ще призове за оценка на българското законодателство и, ако е необходимо, да се направят промени, за да може нашата страна да се включи в съответните отбранителни проекти.

Заков: Все още уточняваме какви и колко самолети ще получим от САЩ

Украйна има нужда от много подкрепа - военна, хуманитарна, логистична, заяви Заков. Той отбеляза, че ЕС ще се стреми да допринася за посрещането на тези нужди, без да се припокрива с НАТО. Министърът уточни, че се изяснява каква помощ Украйна иска от нашата страна и как може България да съдейства. Предстои все още работа, за да може всички тези параметри да се сглобят и да се премине към ефективно изпълнение на помощта. Очертава се, че имаме способност, имаме възможност, обобщи той. Според Заков исканията на Киев са реалистични, защото украинските власти знаят с какво може България да съдейства и няма как техните очаквания да са по-големи от това, което са видели.

Константин Тодоров
1919 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Анонимен

2022.05.17 | 20:37

1
Така и трябва Радев.
ne

2022.05.17 | 21:36

2
priemete ako iskate i santorini vav nato no nali znaete do kade shte dovede vasheto nahalstvo mnogo vi e iasno.
БАЙ ГАНЬО

2022.05.18 | 01:56

3
ДЪРВЕНИЦАТА ПУТИН ЩЕ Я СМАЧКАТ САМИТЕ РУСНАЦИ, ДО МЕЖДУНАРОДЕН СЪД НЯМА ДА СТИГНE

2022.05.18 | 01:56

4
БАЙ ГАНЬО ДЪРВЕНИЦАТА ПУТИН ЩЕ Я СМАЧКАТ САМИТЕ РУСНАЦИ, ДО МЕЖДУНАРОДЕН СЪД НЯМА ДА СТИГНE
БАЙ ГАНЬО

2022.05.18 | 01:56

5
ДЪРВЕНИЦАТА ПУТИН ЩЕ Я СМАЧКАТ САМИТЕ РУСНАЦИ, ДО МЕЖДУНАРОДЕН СЪД НЯМА ДА СТИГНE

2022.05.18 | 08:47

6
ПУТЛЕР ГЛУПАКЪТ ЗАГУБИ 27 000 войника и офицера и заряза милиарди тонове железария в УКРАЙНА !!! ДО КРАЯ НА 2022 РУСНАЦИТЕ ЩЕ ЯДАТ КОРЕНИ !!!

2022.05.18 | 09:15

7
А ПУТЛЕР ПОСЕГНЕ КЪМ АТОМНОТО КОПЧЕ, А СА МУ ГРЪМНАЛИ РАКЕТИТЕ НАД РУСКА ТЕРИТОРИЯ С ЛАЗЕРНИ ЛЪЧИ ОТ САТЕЛИТИТЕ – ТОГАВА РУСНАЦИТЕ ЩЕ УХАЯТ НА ГЕРГЬОВСКО АГНЕШКО

Добави коментар

Водещи новини