Политолог: Говорители на руската гледна точка са на притеснително високи позиции у нас

  • 13 май 2022 16:03

  • 1412
  • 6
Политолог: Говорители на руската гледна точка са на притеснително високи позиции у нас
© Фейсбук

Продължава колебливото отношение на правителството по различни теми, свързани и с кризата в Украйна, и с ценностната ориентация на България. В обществото съществуват основателни притеснения за шантажиране на управлението от коалиционни партньори.

Това констатира пред Радио София политологът Христо Панчугов, коментирайки отминаващата седмица: "Сблъсъкът, който видяхме на 9 май, е свързан с невъзможността да бъде отговорено какъв е българският национален интерес в тази ситуация, неспособността на институциите да наложат ред по отношение на хора, които откровено провокират."

По думите на анализатора, дори само случаят с вишката пред Столичната община е показателен за безсилието на институциите пред видимо нарушение на обществения ред.

Противопоставянето не се осъществява на основата на идеи, а на групи в българското общество. Това беше създадено целенасочено преди 15 години и неизменно се използва като инструмент да клати стабилността. Настоящото правителство пада доброволно в този капан, самò отглежда подобни кризи, които не му позволяват да се концентрира върху сериозните проблеми и важните решения, заяви Панчугов.

Политиците трябва да осъзнаят, че ролята им не е стоят като безмълвни наблюдатели и да се водят по обществените нагласи. Те трябва да са активни в публичните дебати, да се отхвърлят всички фалшиви новини, обществото да се противопостави на патологиите, върху които се развива плевелът "Възраждане", нагласите да започнат да се променят. Но все повече се усеща липсата на лидерство, което може и трябва да разсее съществуващи обществени заблуди, добави той.

Политическата класа трябва да има способността на по-високо ниво да оценява реалността и съобразно нея да взема решения. Същественият разговор не е дали ще пращаме каски и автомати за Украйна, а как България можа да ѝ помогне за запазване на суверенитета, как това гарантира нашата национална сигурност. Говорители на руската гледна точка са хора на притеснително високи позиции. Срещу влиянието и директната намеса в българската политика не се прави нищо, подчерта Христо Панчугов.

Политологът изтъкна: "Позицията на президента Радев не просто противоречи на българския национален интерес, а е директна заплаха за националната ни сигурност. Въпросът му кой ще защитава националната ни сигурност е много странен за държавен глава на страна членка на НАТО."

От следващите избори печелят българските граждани и демокрацията, убеден е още Панчугов.

Радев за военно-техническата помощ за Украйна: Това е опасна стъпка, партиите пренебрегнаха здравия разум

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1412 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.05.13 | 16:32

1
Трябва да има една точка - изгодна за България и българския народ, но засега цените се покачват заради приемането на .... точка.
А∆¶®™А★

2022.05.13 | 17:08

6
Къв Борисов ве лайнар

2022.05.13 | 16:47

4
Слава на Бойко Борисов!
Thuп

2022.05.13 | 16:37

2
Абе плешивец у нас всеки е политолог.
Тъпи хора

2022.05.13 | 16:49

5
Мн тъпи
Слава на Евреит Зеленски

2022.05.13 | 16:46

3
Хитлер не евреит, не евреит, не евреит.

Добави коментар

Водещи новини