Шефката на Агенцията по бежанците: Никой няма да бъде оставен на улицата, но няма да е в четиризвезден хотел

  • 12 май 2022 17:52

  • 4216
  • 10
Шефката на Агенцията по бежанците: Никой няма да бъде оставен на улицата, но няма да е в четиризвезден хотел
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Никой човек няма да бъде оставен на улицата, но няма да е в четиризвездния хотел. Това каза председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева по време на изслушване в парламентарната комисия по туризъм във връзка с изтичането на 31 май на мярката "40 лева" за хотелиерите, настанили украински бежанци.

Когато на тези хора им е предоставена временна закрила и те доброволно са се регистрирали да я получат, те нямат право на избор къде ще бъдат настанени, напомни Васил Величков от Националния кризисен щаб за бежанците от Украйна. Ако е необходимо, ще ги настаним и в чисто новите лагери за бежанци на дирекция "Миграция", които могат да бъдат от отворен и от затворен тип, ако е необходимо, ще ги настаним в спортни зали с легла, които са приготвени, допълни той. Величков изтъкна, че успоредно с това се работи за освобождаването на още държавни почивни бази, а на местата, където са били вече продадени карти за почивка на служителите, парите ще им бъдат възстановени.

Величков съобщи, че в държавните бази и почивните станции има около 33 000 легла в бази с проверени възможности за настаняване, като става дума за 455 обекта във вътрешността на страната, но част от тях са и по морето. В момента се събира информация от администрациите за други свободни бази.

Той съобщи, че част от бежанците са се ориентирали да си намерят работа и да излязат на квартира, като до няколко дни ще бъде създадена платформа с въпросници, които да се попълват от бежанците, като целта е да се събере актуална информация за точните им намерения. За тези, които искат да се интегрират, ще сработи мярката "Солидарност" за субсидирана заетост, като тази мярка ще е насочена предимно към частния бизнес, защото е доказано, че там тя е устойчива - една година след края на мярката работникът все още е назначен на същата позиция при същото юридическо лице.

Мариана Тошева заяви, че част от украинските граждани са заявили желание да отидат на външни адреси, като някои питат дали може поне в началото да им се помогне с плащането на наема, друга част от бежанците заявяват, че биха напуснали България и допълни, че през последни два дни броят на напусналите страната украински граждани е по-голям от броя на влезлите за денонощие, като някои от тях заминават за Турция, Румъния или Гърция.

Обявиха какво ще се случи с украинските бежанци у нас след 31 май

Величков съобщи, че в базите и почивните станции и в други места за настаняване средната сума за един храноден в държавна база е около 15 лева, като в сумата не са включени амортизационните разходи за актива и е взето предвид, че сме извън отоплителния сезон и отопление и климатизация няма да има. Освен това се очаква в подобни бази да може да се настаняват повече хора в една стая - например да се комбинират две майки с три деца. Той съобщи, че има почивни станции и бази, които са изключени от списъка на годните за използване, защото не са подходящи, а няма време и свободен бюджет за възстановяването им. Ще се ползват и бази на дружествата от енергетиката и от системата на спората.

Мариана Тошева каза, че в центровете за настаняване към Агенцията за бежанците един храноден - три хранения на ден, чрез проведени обществени поръчки по ЗОП, кетъринг фирмите доставят на цена 5 лева без ДДС - сутрин, обед и вечер, предаде БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4216 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2022.05.12 | 20:23

10
Тия украинци си въобразяват, че са VIP гости в България.
М. Иванов

2022.05.12 | 19:52

9
Тая да вземе да се умие първо и после да умува,много антипатична лелка, всичко ще оплеска....
в швейцария

2022.05.12 | 19:45

8
са в общи помещения по 10-на с легла на етажи.... само у БГ ги гледат и грижат за тях по-добре от народа си, ама нормално за безродници джендеро-либерасти ...
wtf

2022.05.12 | 19:22

7
ей, грозотиьо червена, НИЕ е сме важни, а не тия к0рви и пияници!!!!
ne

2022.05.12 | 19:16

6
platen bokluk usrainskite korvi na palatrki tova ne sa bejanci sas koli za po 100000lv i nalicni pari po 200000lv

2022.05.12 | 18:49

5
Ама ще им плащат по минимална работна заплата три месеца на работодателя плюс детегледачка. Това къде го има за нас?
?

2022.05.12 | 18:24

1
А в 5 звезден ли?
До тоя отдолу

2022.05.12 | 18:48

4
Като го няма да си ходят в къщи бе. Българите да не живеят на по-широко? Децата студенти ги блъскат по 3 в стая за 1.

2022.05.12 | 18:25

2
две майки с три деца в една стая - това и в ромските гета го няма!
Нора

2022.05.12 | 18:40

3
Кой казва, че трябва да са в хотели и почивни станции? В Полша са в палатки!

Добави коментар

Водещи новини