Столични общинари приеха декларация за Северна Македония

  • 12 май 2022 12:18

  • 734
  • 3
Столични общинари приеха декларация за Северна Македония
© Novini.bg

Столичният общински съвет прие декларация, в която общинските съветници призовават Народното събрание и Министерския съвет да се придържат строго към изпълнението на рамковата позиция от 9 октомври 2019 г., решенията на парламента и на консултативния съвет по национална сигурност към президента относно разширяването на ЕС и присъединяването на Северна Македония.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 404

Като недопустимо бе определено отстъпването от основните постулати, залегнали в договора за добросъседство, подписан на 2 август 2017 г.

Ето и пълният текст на декларацията:

С Т О Л И Ч Н И Я Т О Б Щ И Н С К И С Ъ В Е Т
РЕШИ:

Приема декларация със следното съдържание:

Ние, общинските съветници в Столична община, призоваваме Народното събрание и Министерския съвет на Република България да се придържат стриктно към изпълнението на Рамковата позиция от 9 октомври 2019 г. относно разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония, Декларацията, на 44 -тото Народно събрание от 10 октомври 2019 г., както и решенията на Консултативният съвет по национална сигурност при Президент от 10 януари 2022 г.

Решаване на споровете: САЩ водят преговори с България и Северна Македония

За нас, като представители на българското общество в местната власт, е напълно недопустимо отстъплението от основните постулати, залегнали в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан на 2 август 2017 г., между Република България и Република Северна Македония.

След десетилетията на насаждана омраза, репресии и гонения над хората с българско самосъзнание; след целенасочената фалшификация на общата ни история; предвид продължаващата антибългарска пропаганда в официалните държавни институции, в образователната система и по медиите в РС Македония, днес България е призвана да заяви и отстоява ясно своята позиция. Водени от вярата, че Европейският съюз се основава на ценностите и принципите на зачитане на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека и добросъседството, ние не можем да затворим очи пред явното им неспазване от страна на Република Северна Македония, особено спрямо хората с българско национално самосъзнание. Въпреки подписването през 2017 г. на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, в страната не само че не са прекратени различните форми на дискриминация и на „говор на омраза“ по отношение на България и на местните граждани с българско самосъзнание, но се констатира и тяхната осезателна интензификация. Властите в Скопие целенасочено блокират всякакъв напредък на работата на Съвместната мултидисциплинарна (историческа) комисия, отказвайки и бламирайки съдържанието и смисъла на термина „обща история“. Целенасочено се осуетяват всякакви общи чествания на общи исторически събития и общи герои, като те продължават да бъдат представяни от официалните институции като ексклузивно македонски, небългарски, а често и антибългарски.

Ето защо ние, общинските съветници от Столичния общински съвет, считаме, че всякаква подкрепа за начало на преговори за членство на РС Македония, без да бъде предварително констатирано изпълнението на всички точки, етапи и условия залегнали в Рамковата позиция на България би била пагубна за българските национални интереси. Незачитането и фалшифицирането на българската идентичност и език на голяма част от населението на географския регион Македония в миналото е крайно неприемливо както за целокупния българският народ, така и за гражданите на София, сред които повече от една трета имат семейни корени на българи от Македония. Незачитането днес на гражданските права от страна на властите в Скопие на повече от 120 хиляди граждани на РС Македония, получили българско гражданство, доказвайки и потвърждавайки българския си произход е противно както на принципите на добросъседството, така и на основните европейски ценности. Човешките права на македонските българи трябва да бъдат спазвани както в миналото, така и днес. Те трябва да бъдат гарантирани и в бъдеще, включително чрез вписването им като държавотворен народ в Конституцията на РС Македония, което да бъде направено преди започване на преговори за членство в ЕС. Никакъв компромис не може и не бива да бъде правен нито с българската история, нито с правата на македонските българи днес.

Османи: РСМ няма нищо против да включи българската общност в конституцията

Уважаеми госпожи и господа народни представители, уважаеми господин министър-председател, уважаеми министри, моментът днес е исторически. Като представители на българския народ, избрани на редовни избори, Ви призоваваме да защитите българския национален интерес в РС Македония, което ще бъде и стратегически принос за стабилността и просперитета на региона и бъдещето на ЕС. Апелираме към Вас за стриктно изпълнение на всички точки, условия и етапи залегнали в Рамковата позиция, декларацията на Народното събрание, решенията на Консултативният съвет по национална сигурност при президента и духа и буквата на Договора за приятелство сътрудничество и добросъседство.

Ние, общинските съветници в Столична община, изразяваме тази позиция, като глас на голяма част от българското общество.

Радина Лазарова
734 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Стамболов

2022.05.12 | 15:15

3
Определени политически фактори на РСМ търсят всякакви поводи и правят всичко възможно да саботират пътя на РСМ към ЕС. Българският премиер Кирил Петков бе пресрещнат на път за Битоля още в с. Кравари с предварително написани лозунги на омраза. И нека не се опитват да впрягат каруцата пред коня ! По времето на лидера на ВМРО Иван Михайлов т.е. между ПСВ и ВСВ в Македония не е постоела македонска нация и народност, посебни от българската. Самият той се определя като българин. Това не е нито лъжа, нито е провокация. Друг е въпросът, че той е идеолог на създаването на самостоятелна и независима македонска държава. Такава е историческа истина. И точно това дава основание на някои граждани в РСМ да се чувстват и сега българи. Това е тяхно изконно човешко право ! Няма никаква причина РСМ да не изпълни поне условията 4+1, ако наистина желае да бъде вдигнато българското вето.
Стамболов

2022.05.12 | 15:14

2
Определени политически фактори на РСМ търсят всякакви поводи и правят всичко възможно да саботират пътя на РСМ към ЕС. Българският премиер Кирил Петков бе пресрещнат на път за Битоля още в с. Кравари с предварително написани лозунги на омраза. И нека не се опитват да впрягат каруцата пред коня ! По времето на лидера на ВМРО Иван Михайлов т.е. между ПСВ и ВСВ в Македония не е постоела македонска нация и народност, посебни от българската. Самият той се определя като българин. Това не е нито лъжа, нито е провокация. Друг е въпросът, че той е идеолог на създаването на самостоятелна и независима македонска държава. Такава е историческа истина. И точно това дава основание на някои граждани в РСМ да се чувстват и сега българи. Това е тяхно изконно човешко право ! Няма никаква причина РСМ да не изпълни поне условията 4+1, ако наистина желая да бъде вдигнато българското вето.
Еми...

2022.05.12 | 12:38

1
какви са тия глупости?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини