От ИТН поискаха представители на МФ да присъстват на дискусията в парламента по промените в Закона за ДДС

  • 11 май 2022 12:05

  • 256
  • 0
От ИТН поискаха представители на МФ да присъстват на дискусията в парламента по промените в Закона за ДДС
© Булфото (архив)

Министърът на финансите или негов заместник да присъстват на дискусията в парламента по промените в Закона за данък върху добавената стойност (ДДС), поиска Пламен Абровски от "Има такъв народ".

Той предложи, ако това не може да стане днес, точката да бъде отложена и да стане първа за утре, за да се даде възможност на представителите на Министерството на финансите да дойдат и да участват конструктивно в дебата.

Председателстващият заседанието заместник-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин посочи, че Министерството на финансите е информирано за желанието на депутати техен представител да присъства, но оттам няма категоричен отговор. Затова той даде почивка до 12.00 часа, за да се осигури възможност на представители на МФ да дойдат в парламента и, ако това не се случи, тогава да се реши дали дебатът по законопроекта да бъде отложен за утре.

НА ЖИВО: НС гласува промени в Закона за ДДС и създава временна комисия за газовите доставки

ДДС-то е изключително важна тема, аргументира се Пламен Абровски. Намаляването на ДДС за храни е нещо, което за първи път "Има такъв народ" предложиха и лично аз съм внесъл като законопроект още в 46-то Народно събрание. За съжаление, и тогава, и сега в рамките на дебата по бюджета срещнах твърд отказ от страна на Министерството на финансите, посочи той. Абровски отбеляза, че при дискусията по бюджета е предложил ДДС за плодове и зеленчуци да стане 9 процента.

Програмата на Народното събрание за днес предвижда депутатите да продължат дискусията по промени в Закона за ДДС, внесени от "Възраждане". Измененията предвиждат въвеждането на нулева ставка на ДДС за доставката на някои стоки, сред които хранителни продукти и напитки от малката потребителска кошница, вода и доставка на природен газ, електроенергия и централно отопление за бита.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
256 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини