Ето какво ще обсъждат депутатите през седмицата

  • 10 май 2022 20:08

  • 1799
  • 0
Ето какво ще обсъждат депутатите през седмицата
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Парламентът ще разгледа на утрешното си редовно заседание промени в Закона за признаване, изпълнение и постановяване на актове за обезпечаване на имущество. Проектопрограмата за работа на Народното събрание предвижда това да е първа точка в дневния ред. Вносител на измененията е Министерският съвет. С промените се въвеждат мерки по прилагането на европейски регламент относно взаимното признаване на актове за обезпечаване и конфискация.

В дневния ред на депутатите е и ратифициране на Споразумението между министерствата на отбраната на България и Гърция за осигуряване поддръжка на гръцко военно формирование във връзка с изпълнението на мисия на морската патрулна авиация.

Проектопрограмата включва и второ гласуване и законопроект за ратифициране на изменение на международен договор за придобиване на още три ракети Sidewinder. С него се предвижда за сметка на останали неизразходвани средства по договора след възлагане на всички поръчки по отделните линии да се придобият още три ракети Sidewinder AIM 9Х Block II, контейнер и резервни части за тях. 

В проектопрограмата е залегнало и продължение на обсъждането на първо гласуване на промени в законопроект за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност, както и първо гласуване на законопроект за българския език. Вносител и на двата законопроекта са Костадин Костадинов и група народни представители.

В проектопрограмата като пета точка е включен Проект на решение за създаване на Временна комисия за проверка на обстоятелствата довели до спиране на природния газ от „Газпром експорт“ и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от „Булгаргаз“. Вносители са Десислава Атанасова и група народни представители.

От ГЕРБ-СДС имат и друго предложение, предвидено в дневния ред – за създаването на Временна комисия за разглеждане на всички меморандуми и писма за намерения, подписани от правителството за периода от 12 май 2021 г. до 20 април. В проектопрограмата е включен и проектът на групата за задължаване на Сметната палата да внесе в парламента окончателен доклад за съответствие при сключването и изпълнението на договорите за обществени поръчки на Агенция „Пътна инфраструктура“ във връзка с проектирането, изграждането и експлоатацията на електронна система за събиране на такси за ползване на републиканска пътна мрежа.

Парламентът ще избере двама членове на Съвета за електронни медии

Точка шеста е първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, внесени от Министерския съвет. Предвиден за обсъждане е още Законопроект за събиране на вземания по потребителски договори.

В проектопрограмата е включен и блицконтрол, който по правилник е всеки първи петък от месеца. Преди седмица той не се състоя заради празничния шести май. В петък ще се състои и редовния парламентарен контрол, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1799 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини