Румен Радев откри Испанско-български бизнес форум в Мадрид

  • 28 април 2022 20:41

  • 911
  • 7
Румен Радев откри Испанско-български бизнес форум в Мадрид
© Пресцентър Президентство
Слушай новината Слушай новината

Кризите, които връхлетяха Европа показаха, че ЕС може да успее само ако насърчим повече европейски компании да развиват, внедряват и произвеждат заедно. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който в рамките на посещението си в Мадрид откри Испанско-български бизнес форум. В бизнес делегацията, която придружава държавния глава, са включени редица представители на български компании в областта на информационните технологии, туризма, земеделието, строителството и други, които обсъдиха със свои партньори от Испания реализацията на общи проекти, съобщиха от президентския прессекретариат.

Държавният глава подчерта, че предизвикателствата пред европейското семейство  са много и българският и испанският бизнес, събрани заедно, показват, че могат да дадат отговор, да бъдат много по-ефективни и конкурентоспособни. 

Президентът подчерта, че форумът среща представители на почти всички сектори от икономиките на двете страни. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на изрази позицията след проведените срещи днес, че трябва да бъде преодоляно фрагментирането на европейската отбранителна индустрия и България и Испания имат потенциал да си сътрудничат в научно-технически проекти, във военната наука, технологии и производствата. 

"Нашият най-голям капитал са хората. Младите хора на България завоюват призови места във всички международни олимпиади по цял сват в областта на физиката, информатиката, природните науки и лингвистиката и се конкурират успешно със световни сили като САЩ, Китай, Русия", подчерта българският президент.

По думите на държавния глава България е известна и като стартъп столица на Източна Европа. Това дава и перспективи за сътрудничество между двете страни в областта на информационните технологии и иновациите. Президентът отбеляза и откриването в България на първия в Източна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT.

Румен Радев пристигна в Испания на двудневно посещение

Бързото развитие на автомобилната индустрия в България също бе откроено като потенциална област за сътрудничество от взаимен интерес. “Испания се очертава все повече като водещ фактор в автомобилната промишленост и очакваме развитие на съвместни проекти”, отбеляза Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Държавният глава посочи и химическата промишленост, биотехнологиите и иновациите като перспективни сфери за развитие на двустранните отношения.

Испания е сред първите 10 инвеститори в България. В периода януари-ноември 2021 г. стокообменът между България и Испания е в размер на 1.5 млрд. евро и отбелязва ръст от 34,5%. Износът за Испания се е увеличил с 43,2% и е в размер на 870,7 млн. евро, като заема дял от 2,7% от общия износ на страната. Вносът се е увеличил с 24,6% и е в размер на 666,3 млн. евро с дял от 2%.

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на подчерта и възможностите на туризма като перспективна сфера за сътрудничество между България и Испания.  В периода януари-октомври 2021 г. България е посетена от 19264 испански туристи, отчита се ръст с 48.7% в сравнение със същия период на 2020 г.

По време на форума в присъствието на президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на беше подписан Меморандум между Българската стартъп организация и Испанската асоциация на стартъпите. 

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
911 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
цска

2022.04.29 | 04:48

7
Испанците ги боли сакса за нас
к.к

2022.04.29 | 00:24

6
на обучение за фашизма на франко ли е ..да приложи методите му в българия

2022.04.28 | 23:13

5
Тая руска матрьошка няма ли да спре да си вее задника за наша сметка? Да заминава за масква.
Анонимен

2022.04.28 | 21:31

2
Комунистите и русофилите са най големия враг на България.
Анонимен

2022.04.28 | 23:08

4
И най големия е Радев.
Обикновена Пунта Мара

2022.04.28 | 23:01

3
А, ИСТИНАТА за "Барселонагейт", ОТКРИ ли?
Г

2022.04.28 | 21:21

1
Тъпак как го откри този форум като нямаш акъл бе руска подлого комунист прост

Добави коментар

Водещи новини