Петков: Позицията на президента е напълно погрешна

  • 28 април 2022 15:42

  • 4524
  • 45
Петков: Позицията на президента е напълно погрешна
© Bulphoto, архив
Слушай новината Слушай новината

В публикувано днес интервю за френския в. "Монд" българският премиер Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически защити отказа си за плащане на "Газпром" в рубли, каквото изисква Русия, и призова Европейския съюз да окаже помощ.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13604

Запитан дали Русия действително е прекратила доставките на газ за България, Петков казва, че доставките са спрени от 9 часа на 27 април, след като правителството е било уведомено предходната вечер. На въпрос колко време може да издържи страната премиерът отговаря, че България разполага с резерви за повече от месец, при положение, че сегашните обстоятелства се запазят.

Кремъл: Доставките на оръжия за Украйна създават опасност за европейската сигурност

"Надяваме се обаче до края на юни да завършим изграждането на новия интерконектор с Гърция. Разчитаме също на общата стратегия на Европейската комисия за покупка на втечнен газ", допълва той. "Трябва да действаме заедно и да действаме бързо, защото ние няма да отстъпим. Никой няма право да променя едностранно условията на договора. Ако отстъпим, това ще е първото пропукване в европейското семейство, а България няма да бъде в основата на това пропукване", заявява Петков.

Запитан каква помощ очаква от ЕС, премиерът казва, че се надява на помощ за получаване на азербайджански газ възможно най-бързо. "Надяваме се също на общи покупки на втечнен природен газ. Очакваме солидарен отговор от всички европейски страни. Силни сме с единството си, а не с разногласията си, отбелязва той. Призоваваме Берлин да застане твърдо зад нас, да заяви, че е недопустимо да се плаща в рубли и че никой няма право да променя едностранно един договор", допълва той.

Газпром: Заявките от Европа за руски газ са се увеличили до 62,9 милиона кубични метра

На въпроса защо, по негово мнение, "Газпром" се е насочила конкретно към България (и Полша), Петков отговаря, че причината е в графика на плащанията. "Ние бяхме първите, които трябваше да платим, и отказахме да платим в рубли. Мисля, че и други европейски страни ще последват".

Запитан смята ли, че Русия се опитва да дестабилизира правителството му, премиерът казва: Сигурен съм, че руската власт изобщо не харесва нашето правителство и би искала да чува по-проруски позиции в София. Самите те казаха, че биха били доволни, ако други хора заемаха постовете ни.

Във връзка с "обвиненията на българския президент Румен Радев", че "играете против интересите на страната си по въпроса за плащането на газа", Петков посочва в интервюто за "Монд", че правителството отстоява интересите на България. "Има договорни задължения и те трябва да се спазват. Най-големият интерес на България е да разполага с възможно най-разнообразни източници на енергия. Обратно, да наведем глава и да отстъпим пред един агресор в Украйна, който иска да променя договорните задължения със сила и едностранно, е нещо, което аз лично не разглеждам като интерес на България. Позицията на президента е напълно погрешна", казва българският премиер.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
4524 45

Свързани новини

Коментари 45

Добави коментар
Умник Гюро

2022.04.28 | 15:46

1
Край на руското газово робство и край на комунистическото ограбване на България. Всички русофили на съд. А боклукът-президент и свинята Нинова: направо в Белене да чукат чакъл и да строят светлото бъдеще!

2022.04.28 | 16:11

6
Идиот, едва ли съзнаваш какво точно пишеш?
Така

2022.04.28 | 16:03

2
Ами ние защо ще купуваме газ от Гърция!!!??? Той е руски. НО ВИЕ ИЗМАМНИЦИ ЛАМТИТЕ ЗА КОМИСИОННИ!! БЪЛГАРИЯ НЕ ВИ ИНТЕРЕСУВА ВЪОБЩЕ!!
mhm

2022.04.28 | 16:09

3
Киро мисли за всичко друго но не и за българския народ. Хората мизерстват и се чудят как да си покрият разходите, дали да ядат или да купуват лекарства, нашия чака общо европейско решение. За какво си ни да те хрантутим и другите 240 посерковци, като Вие само слушате и изпълнявате каквото Ви наредят бе.

2022.04.28 | 16:10

5
Ами да, ако ще чакаме за всичко "общо европейско решение", тогава за какво ни е Премиер????
?

2022.04.28 | 16:09

4
Боже, какви глупости е наговорил тоя в чуждия вестник? Ама защо не се изтъпани по телевизията и да разкаже тези неща? Толкова тъп и продажен човек до сега не ни е управлявал, освен Прецедента
Радев е подлога

2022.04.28 | 16:27

7
Имаме два избора. Единият - на страната на демократичния свят, който помага на жертвата на агресора-убиец и Другият - да станем крепостни селяни, които се правят на неутрални, търпят униженията и обслужват прищевките на агресора. Трети избор няма !
mhm

2022.04.28 | 16:47

13
Осъзнаваш ли че точно в момента сме "крепостни селяни". Последна дупка на кавала в ЕС. Държава без глас и без достойнство, с политици изпълняващи всичко, което им се нареди от Европа и Америка. Следващият месец послушно ще вдигнем ветото на РСМ потъпквайки националния си интерес.
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2022.04.28 | 16:32

8
ТВОЯТА ПОЗИЦИЯ НА НАВЕДЕН ПЕДEPACT ЛИ Е ПРАВИЛНА, БЕ, ПЕДАЛ?

2022.04.28 | 16:50

16
Баш...
Последен

2022.04.28 | 16:32

9
Сезон в парламента

2022.04.28 | 16:40

10
БРАВО НА КИРИЛ ПЕТКОВ! БИЙ РУСКАТА ВЪШКА РАДЕВ, БИЙ, БИЙ, НЕКА СЕ ГЪРЧИ, НЕКА ПЛЮЕ ОТ ЗЛОБА ,БИЙ, БИЙ ПО НАГЛАТА ТИКВА, БИЙ, БИЙ ДОКАТО ПОЧНЕ ДА МОЛИ ЗА МИЛОСТ ЗАПАДА
ДОКАТО

2022.04.28 | 16:46

11
КИРО МЕНТЕТО Е ГЛЕДАЛ МУХИ В ЕЛИН ПЕЛИН И СЕГА В ЛОЗЕН, А АЧО ФАЛИТА Е ПОГРЕБВАЛ ФИРМИЧКИ НА "ЗАПАД", РАДЕВ Е ГЕНЕРАЛ И ОТЛИЧНО ЗНАЕ ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ КОКОРЧЕНЕТО СРЕЩУ РУСИЯ!

2022.04.28 | 16:46

12
Ама защо да си купуваме гаден руски газ, като можем да си взимаме хубав, скъп руски газ през Гърция

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини