Илхан Кючук за Северна Македония: Трябва да се мине към прагматичния подход "4+1"

  • 26 април 2022 11:43

  • 2123
  • 0
© Фейсбук

Трябва да се мине към прагматичния подход, който е основан на пакета "4+1". Това е единственият начин да бъде възстановено доверието. Това каза пред журналисти евродепутатът от ДПС Илхан Кючук по време на форума "ЕС среща Балканите" в София по повод отношенията между България и Северна Македония, предаде репортер на Novini.bg.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1241

Явно е, че договорът от 2017 г. дава добра перспектива за отношенията с Република Северна Македония, очертава някои проблеми, но в същото време поставя и въпроса за присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз. Много неща се случиха през този период, има необходимост от обществен наратив, който е положителен и за двете страни. Затова смятам, че "4+1" е достатъчната гаранция да влязат в на моменти нелекия разговор за историята, за наследството от комунизма, за езика на омразата. Решаването на всички тези нелеки проблеми ще отнеме време. Договорът между Гърция и Северна Македония е еднакво критикуван и от двете столици. Няма най-добър договор, всеки договор допринася по един или друг начин за укрепване на добросъседските отношения, заяви Кючук.

Единицата в подхода "4+1" гарантира правата на българите заедно с правата на черногорците и хърватите да бъдат записани в конституцията на Северна Македония. Въпрос на дълъг разговор е как това може да се случи като технология. Според мен най-реалистичното е, ако България даде зелена светлина за първа междуправителствена конференция, между периода на първата междуправителствена конференция и отварянето на първата глава, да се потърси вариант за вписването на българите като конституиращ елемент, добави той.

Попитан дали вижда прогрес в отношенията между България и Северна Македония на този етап, евродепутатът посочи: "Определено. Въпреки сложните отношения и опитите за национализъм от едната или от другата страната. Независимо дали идва от София или от Скопие, той вреди на двустранните отношения. Ако вярваме, че сме братски народи, трябва да направим необходимото да имаме и обща перспектива в рамките на Европейския съюз. Има и добри примери, като работата между университетите "Свети Никола" и Великотърновския университет и съвместни проекти между училища, които дават основания да мислим, че отношенията могат да вървят и в по-положителна посока. Заедно с това проблемните точки трябва да бъдат разглеждани от двете страни, като най-добра гаранция за това може да бъде Европейският съюз. През преговорния процес Европейският съюз може да даде гаранцията и на България, и на Северна Македония, че ще вървим заедно по европейския път".

Генчовска: Включването на българското малцинство в конституцията на РСМ е условие преди да започнат преговорите с ЕС

По този начин Европейският съюз може даде необходимите гаранции, които могат да дадат стабилност на процеса и възможност механизмът за проследяване на човешките права и свободи да бъде вписан като достатъчно основание и Европа да повярва в необратимостта на процеса и от друга страна да скрепи и Северна Македония, и България в един процес, в който човешките права са в центъра на европейската политика, коментира Илхан Кючук.

В отговор на въпрос могат ли правата на българите в Северна Македония да бъдат гарантирани чрез подхода "4+1" и европейската преговорна рамка, Кючук каза: "Ако бъдат записани в самия преговорен процес, т. е. влязат директно в целия преговорен процес, могат да бъдат гарантирани".


 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2123 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини