Филипов: Македонските политици винаги съзират коварство зад действията на България

  • 21 април 2022 09:49

  • 634
  • 2
Филипов: Македонските политици винаги съзират коварство зад действията на България
© Novini.bg/ Pixabay

Македонските политици винаги съзират коварство зад действията на България. Това каза в ефира на „Твоят ден” по NOVANEWS журналистът Костадин Филипов във връзка с посещението на българската делегация в Битоля и последвалите реакции. По думите му дори и при най-добронамерените действия от нашата страна, съседите ни винаги са търсили заден контекст. 

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1262

„По време на всички кризи, през които сме помагали на Северна Македония, винаги се е търсело коварство и някакви стратегически резултати. Думата провокация винаги е била на устата на политиците в Македония. Говорят се клишета. Не могат да излязат от матрицата, която старата югославска политика създаде. В РСМ бяха подразнени от това, че там отиде консолидирана българска делегация. Именно заради това политическата реакция след посещението ни при откриването на културния център беше толкова сериозна”, обясни той.

Джамбазки: Брюксел не е безпристрастен арбитър между България и РСМ

Според Филипов позицията на България за ветото върху РСМ трябва да бъде тази, която е формулирана в декларацията на НС, в решенията на Консултативния съвет.

„Това е държавна позиция. Затвърждаване на тази позиция ще бъде и напомняне за някои политици, за които има съмнение, че биха могли в последния момент да вземат някакво друго решение извън легитимните български институции. Такива слухове имаше за премиера. Но последно време много добре аргументира позицията си и няма да вземе никакво решение, извън управляващата коалиция”, допълни той.

По думите му македонски журналисти играят ролята на съветници и се опитват да моделират политиката на своите държавници.

„В материал на колега от РСМ беше описана идеята, че до края на френското председателство въпросът с ветото на Македония трябва да бъде решен и да се окаже натиск над страната ни”, обясни той.

Костадин Филипов е на мнение, че влизането на РСМ в ЕС ще донесе позитиви за целия регион.

„Македония върви в пакет с Албания. Можем да очакваме амортизиране на сръбското влияние в тези две страни. Ще има икономически позитиви също, ще се повиши доверието и стабилността в региона. Иска ми се тлееюият конфликт между РСМ и България да се реши възможно най-бързо, но не това да става за сметка на българските държавни интереси”, коментира още той.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
634 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Стамболов

2022.04.23 | 16:26

2
Изискването за вписване на българите в конституцията на РСМ да бъде отложено като критерий в първата преговорната глава, предлага нашият премиер Кирил Петков. Добре, а защо правителството на РСМ досега не изпълни останалите 4 критерия от пакета "4+1" ? Нали за тях не е необходимо "конституционно мнозинство"? Вместо това техният премиер Ковачевски не само не посрещна българския премиер при посещението му в българския културен център "Иван Михайлив" в Битоля, ами се солидаризира с грозната хистерична антибългарска медийна кампания с измислени поводи. Защо местните Битолски българи били кръстили клуба си преди 3 години с това име, а не с друго и защо в делегацията на сегашния премиер имало и министри от предишното правителство ? Знак за какво е това провокативно и нецивилизовано (да не кажем махленски просташко !) поведение ?

2022.04.21 | 10:22

1
Сърбия не иска РСМ в ЕС и прави всичко за да блокира процеса. Щом македонците се поддават, значи са съгласни със сърбите. В такава ситуация няма какво да направим. Излиза, че сащ може да натиска много лесно нас, но никак в РСМ.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини