Македонизъм, пропаганда и дипломация

  • 18 април 2022 10:18

  • 702
  • 0
Македонизъм, пропаганда и дипломация
© БНТ

За първи път българска делегация на такова високо ниво взима участие в събитие, организирано от българските организации в Република Северна Македония. Това заяви в "Денят започва" председателят на Граждански демократичен съюз в Северна Македония Петър Колев.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1256

Според него това е безпрецедентен дипломатически акт, насочен към управляващите в Скопие.

Нешков: Управляващите и опозицията в Македония са обединени от омраза към България

"Фактът, че събитието е свързано и с името на историческа личност, показва ясно, че българските власти са последователни в позицията си относно отношенията със Северна Македония и че не са готови на компромиси в подкрепата към българите там и по историческите въпроси. И аз се надявам, че властите в Скопие са разчели този сигнал правилно, за да не губим още 30 години да се сетят, че трябва да гарантират правата на българите в Северна Македония." - каза той.

Петър Колев определи демонстрацията с обидни плакати, насочена срещу българската делегация в село Кравари като следствие на пропагандната политика в Северна Македония. И призова управляващите в Скопие да променят реториката си.

"Българската делегация имаше възможност от пръв поглед да се увери за какъв език на омразата става дума и да разбере, че тези проблеми не могат да се решат само с добри намерения. Повече от 30 години слушаме различни обещания, които в момента, в който се стигне до тяхната реализация, получаваме негативна реторика от властите. Ако някой има съмнение, че Северна Македония ще може да се откъсне от Белград и Москва с тази реторика на този политически елит и това отношение към българите, мисля че всички политици трябва да разберат, че това не е пътят, по който РСМ ще влез в Европейския съюз." - каза Колев.

Той призова външнополитическия екип на българския министър-председател да не изпраща разнопосочни сигнали към властите в Скопие. Подчерта обаче, че посещението на представители на изпълнителната власт, президентството и депутати от управляващите и опозицията - в лицето на бившия министър на външните работи Екатерина Захариева показва, че българската позиция на Република Северна Македония е устойчива във времето.

Реакции в РС Македония на отварянето на клуб "Иван Михайлов" в Битоля

"В моята страна има недостатък, че пропагандното говорене взема често превес в националната политика и именно оттам идват тези послания в обществото- че някой ще натисне България да промени позицията си, че Република Северна Македония няма смисъл да изпълнява българските искания. Но след посещението на толкова висока делегация, македонското общество трябва да разбере, че българският народ, който живее в Република Северна Македония и българските институции са единни. Затова вместо да се опитваме чрез манипулации и пропаганда, дайте да запретнем ръкави." - каза Колев.

Според него без промяна в учебниците в Република Северна Македония няма как да спре езикът на омразата.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
702 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини