Първата дама на България гостува в Истанбул на ученици от български училища

  • 16 април 2022 17:36

  • 1976
  • 7
Първата дама на България гостува в Истанбул на ученици от български училища
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

С „добре дошла“ и свежи цветя посрещнаха съпругата на българския държавен глава г-жа Десислава Радева Десислава Радева Десислава Радева е съпругата на действащия президент на Република България Румен Радев. Родена в екзархийския дом на общността на българите в Истанбул. Тя гостува в този най-български дом на мегаполиса по покана на българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий", което се помещава в екзархията, и на одринското училище "Иван Вазов", за да отбележат заедно с учениците Лазаровден и Цветница.

Срещата премина в много топла и сърдечна атмосфера.

Десислава Радева се срещна със съпругата на Ердоган

Г-жа Радева седна при децата, разговаря с тях за това как учат, какви са впечатленията им, от какво имат нужда. Възпитаниците изнесоха богата програма със стихове и песни на български език, подготвена специално за това събитие.

Г-жа Радева заедно с децата и родителите се хвана на кръшно българско хоро, а възпитаниците на двете български училища в Турция поканиха гостенката да им гостува пак.

„За нас е огромно щастие, че сме заедно на този прекрасен пролетен празник Лазаровден и Цветница, празникът на цветята, който отразява пробуждането на природата“, каза директорката на българското неделно училище в Истанбул г-жа Невин Ачикбашиева.

Състоя се и среща разговор с ръководството на българската общност, начело с председателя на църковното настоятелство Васил Лиязе. Г-жа Радева подари икона на общността, която много години съхранява изконните български традиции в града край Босфора.

Сутринта в уникалната българска желязна църква "Св. Стефан" в Истанбул се отслужи литургия за светлия християнски празник Лазаровден, на която г-жа Десислава Радева Десислава Радева Десислава Радева е съпругата на действащия президент на Република България Румен Радев. Родена присъства, запали свещи, поклони се пред иконите. Съпругата на българския президент посочи, че за пръв път посещава "Св. Стефан" след реставрацията и е много впечатлена. След това тя посети и Вселенския патриарх Вартоломей във Вселенската патриаршия.

Съпругата на българския президент г-жа Радева вчера се е срещнала и разговаряла в Истанбул със съпругата на президента на Република Турция г-жа Емине Ердоган. Стана известно, че срещата между двете дами, инициирана от българска страна, се е състояла в елитния хотел Чъраган сарайъ на брега на Босфора.

Изключителни мерки за сигурност от страна на турските власти съпътстваха навсякъде проявите на г-жа Радева. Около 30 полицаи я охраняваха в "Св. Стефан", още толкова в Екзархията. Отцепени бяха за движение улиците, докато минаваше колата, в която пътуваше.

Представители на българското генерално консулство в Истанбул, начело с генералния консул Васил Вълчев придружаваха съпругата на държавния глава.

Г-жа Радева посети и прочутия парк с лалетата Емирган, цветния символ на Истанбул.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1976 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2022.04.16 | 18:55

7
Ниска класа

2022.04.16 | 18:43

6
Каква първа дама е този боклук?
Славуц

2022.04.16 | 18:41

5
Първа дама може да е за радю кауня. Тая ми б.еше петата!

2022.04.16 | 18:38

4
Първата к.урва напомня за бардака си

2022.04.16 | 18:32

3
ЧЕРВЕН КОРУМПИРАН БОКЛУК
Гост

2022.04.16 | 18:08

2
Големи джуки

2022.04.16 | 17:51

1
АБСОЛЮТНА ПАЧАВРА

Добави коментар

Водещи новини