Станишев от украинската граница: Видяхме огромно страдание

  • 12 април 2022 21:00

  • 7031
  • 16
Станишев от украинската граница: Видяхме огромно страдание
© Bulphoto, архив
Слушай новината Слушай новината

Делегация на Партията на европейските социалисти, водена от Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на, посети днес полско-украинската граница. Представителите на ПЕС станаха свидетели как хора бягат, за да спасят живота си, на разделени семейства, на травмирани жени и деца, както и на неимоверните усилия на ЕС да помогне на всички нуждаещи се.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6224

Делегацията посети КПП Медика, откъдето са преминали голяма част от 2.5 млн. украински бежанци, влезли в Полша. Социалистите отправиха послание на подкрепа и солидарност към украинците, бягащи от войната, и се запознаха с последните събития на границата.

"Днес видяхме огромно страдание. Хората, предимно жени и деца, бягат, за да спасят живота си. Много от тях са травмирани, семействата им са разделени или изгубени. Но видяхме и голямо състрадание и отзивчивост. Полските граждани полагат изключителни усилия, за да помогнат, и те не са сами. Цяла Европа подкрепя нуждаещите се и ПЕС приветства тези усилия. Паралелно с това трябва да направим всичко възможно, за да помогнем на хората, които все още се намират в Украйна – тези, които са откъснати от света, гладуват, нямат достъп до вода и са жертва на чести бомбардировки.“, заяви Станишев.

Делегацията на ПЕС отбеляза ключовото значение на подкрепата от страна на ЕС за управление на кризата. Полското правителство трябва да си сътрудничи с всички държави-членки, които предлагат помощ.

Путин разкарал 150 души от обкръжението си по подозрение, че били предатели и шпиони

Представители на партиите и организациите, членуващи в ПЕС, включително Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, Групата на ПЕС в Комитета на регионите, Младите европейски социалисти и ПЕС Жени, бяха част от делегацията на ПЕС в Медика. Неин домакин беше „Нова левица“ – прогресивната опозиция в Полша, част от семейството на европейските социалисти.

Депутатите от „Нова левица“ в полския парламент играят активна роля в усилията за по-голяма подкрепа за украинските бежанци. Сред предложенията им е предоставянето на полски идентификационни номера на бежанците, така че процесът на приемане и установяване да бъде улеснен. „Нова левица“ беше първата политическа партия в Полша, превърнала своите 300 офиса в центрове за помощ и информация за бежанците. 

Европейските социалисти приветстват подкрепата, която полските власти оказват на украинците, но в същото време ПЕС и Групата на С&Д в ЕП – наред с мнозинството политически партии в Европейския парламент – са категорични, че Европа не трябва да си затваря очите за проблемите с върховенството на закона в Полша. Прогресивните партии критикуват остро правителството на управляващата партия „Право и справедливост“.

"Приветстваме огромните усилия на хората, местните общности и общините, които приемат и подслоняват новопристигналите. Трябва да увеличим усилията си за предоставяне на повече трайни решения и подкрепа, като същевременно се осигури достъп до закрила и убежище за всички хора, които търсят сигурност на полска територия. Благодарение на еврокомисаря за вътрешни работи Илва Йохансон реакцията на ЕС не закъсня. Наред с установения механизъм за прием, който сега трябва да бъде изцяло приложен, бяха предприети допълнителни мерки. Те са особено важни за осигуряване на подкрепа и защита на жените и децата, които представляват по-голямата част от хората, бягащи от конфликта, и които са изложени на висок риск от насилие, основано на пола, и трафик."

В делегацията на ПЕС участваха Силви Гийом, член на ЕП от Групата на С&Д в ЕП, председателят на групата на ПЕС в Комитета на регионите Кристоф Руйон, италианската депутатка Лиа Куардапеле (Демократическа партия), германският депутат Кристиан Петри (ГСДП), френският депутат Мишел Виктори (Френска социалистическа партия), Лена Вроманс (Нидерландската партия на труда), Франсоа Кометформ (Френска социалистическа партия), генералният секретар на Младите европейски социалисти Ана Пирцхалава, Катя Зиска от ПЕС Жени и заместник-генералният секретар на ПЕС Джакомо Филибек. Сред домакините бяха Влоджимеж Чарзасти, съпредседател на „Нова левица“ и заместник-председател на полския парламент, както и Анджей Шейна, депутат и заместник-председател на „Нова левица“.

След посещението на границата делегацията се отправи към град Пшемисъл, за да посети центъра за събиране и разпределение на помощи заедно със заместник-кмета Богуслав Свенжи. По-късно делегацията проведе среща в Жешов със заместник-кмета Кристина Стаховска. 

 Делегацията на ПЕС посети вчера център за помощ на бежанци, създаден от „Нова левица“, както и център за настаняване на бежанци във варшавския квартал Беляни. Участниците проведоха среща с представители на Върховния комисариат на ООН за бежанците в Полша. Организацията отговаря за управлението на Регионалния план за реакция на бежанците в Полша. Посредством плана повече от 50 неправителствени и хуманитарни организации, във всички части на страната, ще изпълняват проекти в областта на образованието, водоснабдяването, защитата на децата и на жените, жертви на насилие, основано на пола.

Теодора Павлова
7031 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
hodjah

2022.04.13 | 07:30

16
Stanishev ne be li I toi nyakakav melez? Svoloch takaya!
Чичо Пешо

2022.04.13 | 05:46

15
Станишев да пукнеш дано педал нещастен

2022.04.12 | 22:21

5
Станишев освен че е педал е и сляп педал ! Цели 8 години не видя страданията на руснаците в Донецк и Луганск , където укрите убиха 15 000 души в т.ч. и много деча !

2022.04.13 | 05:41

14
Лъжец миризлив, убитите невъоръжени участници в започнатата и водена от руZия война в Донбас са около 3700 души, като 95% от тях са убити в първите година и половина - 2014-2015. През 2021 общо убитите в украинските Донецка и Луганска област са 7 души. Рашистите вече са избили поне пет пъти повече, само за месец - и това по консервативни оценки. Петоколонниците сте съучастници във военните престъпления на путлеризма и е време да ви пратят по затворите за това, уроди.
долния

2022.04.13 | 00:50

12
търсят на майка ти пyтака
Те тия

2022.04.12 | 23:42

9
Майя си ли търсят там??

2022.04.12 | 23:10

8
еврей е по случайност, педерас е по желание
той

2022.04.12 | 22:27

7
той е украински евреин като зеленски и 80% от олигарсите там. те страданието на руснаците не го виждат. само на хохлите.

2022.04.12 | 22:22

6
Той е и еврей !
Еми...

2022.04.13 | 05:39

13
Един от шепата сравнително вменяеми комундрели.

2022.04.13 | 00:44

11
Продажника на България.Тоя е за разтрел.

2022.04.13 | 00:39

10
Тоя ще не вземе да се гръмне.Дяволско иизчадие.

2022.04.12 | 22:14

4
А Донбас видял...... Не..... Погледни с другой око..
Некой си

2022.04.12 | 21:59

3
Нещастна фичка си ти, Станишев.
Стай Баври

2022.04.12 | 21:24

2
А защо никой не бяга към руспия?
Бай Ставри

2022.04.12 | 21:03

1
Въй, продажният педал де показа

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини