Юрист: Голяма част от заповедите на МЗ могат да бъдат прогласени за нищожни

  • 12 април 2022 09:51

  • 2153
  • 5
Юрист: Голяма част от заповедите на МЗ могат да бъдат прогласени за нищожни
© Кадър Nova News

"Заради грешките на МЗ по време на цялата пандемия държавата ще понесе голяма отговорност. Всеки може да търси вреди за незаконосъобразните актове, които са издавани. Голяма част от заповедите на министрите на здравеопазването са именно такива, част от тях могат да бъдат прогласени за нищожни. Всеки един бизнес, който е бил ограничен и е търпял вреди, може да потърси отговорност от държавата". Това заяви д-р Мария Петрова, специалист по медицинско право, за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

"Текстът за промени в Закона на здравето е юридически неграмотен. Трябваше с Наредба да се създадат правила за действие при пандемия. Не можем да разчитаме на политическата коректност на министър на здравеопазването. Всичко се прави в последния момент и се опитваме да запушим пробойни, защото корабът отдавна потъва. Експертното мнение не се цени, за сметка на това да сме политически угодни", посочи адвокатът. 

По думите й политическите дрязги и конфликти заместват идеята да се опази общественото здраве. Д-р Петрова предложи и решение. "Максимално бързо въвеждане на електронно здравеопазване, за да имаме верни данни, на базата на които да правим анализите. След това да се изготви добра нормативна база, която да изхожда от общото към частното", призова експертът. 

НС задължи здравния министър да предприеме мерки срещу недостига на лекари

Според нея разделянето на майки с деца и затваряне на магазини в Шанхай звучи абсурдно, не са спазени принципите на пропорционалност. "Трябва винаги да си даваме сметка дали тази COVID мярка не вреди повече, отколкото помага. Да ограничаваме свободното придвижване не мога да кажа, че е законосъобразно, нарушени са човешките права. Вероятно в китайското законодателство е позволено, но у нас не може да се случи", коментира тя.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
2153 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.04.12 | 11:55

5
Странно защо ли няма нито един осъден доктор,колко хора измряха заради тях.Само пари са им в главата.
8 септ 1944

2022.04.12 | 10:19

4
Не може да се случи тук комунизъм...

2022.04.12 | 10:18

3
Електронно здравеопазване? Болниците умишлено спряха да водят всякаква статистика за починали и излекувани. За онкоболните няма нищичко. Това е умишлено за да се крие безхаберието на бялата мафия. Те ли ще въведат електронно здравеопазване? вЕрваме им!

2022.04.12 | 10:16

2
Мичето малко не е грамотна юридически.
някой

2022.04.12 | 10:13

1
Ей,ало, откъде изпълзя,сега когато е спокойно? Къде беше, когато хората умираха,като мухи,и се душаха,за глътка въздух, тогава да беше отишла да ги видиш,да се погрижим за тях. Недорасла,такава. Ти знаеш ли какво преживяхме?!!! Не, естествено, падаща от Марс, озлобление за пари.що не влезе да се грижиш за хората в ковид,отделение.

Добави коментар

Водещи новини