Парламентът прие отчет за дейността на Комисията за защита от дискриминация през 2020 г.

  • 06 април 2022 11:42

  • 234
  • 0
Парламентът прие отчет за дейността на Комисията за защита от дискриминация през 2020 г.
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Парламентът прие отчет за дейността на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) през 2020 година. „За“ гласуваха 149 депутати, 11 бяха „против“, а трима се въздържаха.

За 2020 г. са постъпили 910 жалби и сигнали, образувани са 581 преписки и е оказана правна помощ на 1200 жертви на дискриминация. Постановените решения са 728, а самосезиранията са 412. Събираемостта на наложените глоби и имуществени санкции се е увеличила с над 110 процента. През 2020 г. броят им е бил 22 550, а през 2019 г. - 18 900.

КЗД отчита, че през 2020 г. е работила в условия на пандемия, но е успяла да се справи и да не прекратява работата си. В отчета си комисията посочва, че продължава да работи по Националната кампания „Достъпна България“, чиято цел е осигуряване на достъпна среда за хората с увреждания.

В хода на дискусията в пленарната зала от „Възраждане“ се обявиха за закриването на комисията. Според заместник-председателя на ПГ на „Възраждане“ Петър Петров КЗД игнорира основните си задължения, а актовете на комисията често отпадат. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов също определи институцията като неефективна.

От “Възраждане” поискаха закриване на Комисията за защита от дискриминацията

Настимир Ананиев от ПГ на „Продължаваме Промяната“ е на мнение, че липсва достатъчно активност от страна на КЗД, но не смята, че тя трябва да се закрие. Филип Попов, заместник-председател на ПГ на „БСП за България“, изрази подкрепа за работата на комисията.

Радомир Чолаков от ПГ на ГЕРБ-СДС каза, че колкото повече един регулатор започва "да свири“ и да се намесва, толкова по-лошо става. По думите му тишината в КЗД говори за добра работа, която е допринесла за успокояването на казусите по дискриминация в обществото.

Председателят на КЗД доц. Анна Джумалиева каза, че комисията ще вземе предвид забележките и съветите на депутатите. Тя обаче изрази несъгласие с мнението за закриване на институцията и посочи, че подобни институции има и в другите държави, предаде БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
234 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини