Не се предвиждат структурни и организационни промени в практиките на личните лекари

  • 31 март 2022 10:47

  • 607
  • 0
Не се предвиждат структурни и организационни промени в практиките на личните лекари
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Не се предвиждат структурни и организационни промени в съществуващите практики на личните лекари, каза председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Антон Тонев.

Не се предвиждат някакви структурни и организационни промени в досега съществуващите практики на личните лекари, каза председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Антон Тонев. По думите му се планират промени в начина на заплащане и стимулиране на ефективността на тяхната дейност. Първата ни идея е да намерим начин да възнаградим по-добре труда, който полагат личните лекари. Втората цел, която преследваме, е да нормираме тяхното работно време – те да загубят задължението да бъдат на разположение на своите пациенти по телефона, в извънработно време, в почивните дни, което изключително натоварва общопрактикуващите лекари в момента, допълни Тонев. В отговор на въпрос кога би станала възможна тази промяна Тонев посочи, че след като се въведе електронното здравно досие. Имаме дълъг хоризонт, в който да аргументираме идеите си, да съберем подкрепа и ако се случи, да ги наложим като законови реформи, добави той, предаде БТА.  

     Обществено обсъждане на предлаганите идеи за реформа

Искаме да въведем промяна в начина, по който се прави здравна политика, каза още Тонев. Доколкото зависи от нас, в сектор „Здравеопазване“ идеите за промяна винаги ще бъдат подлагани на публично обсъждане. Сега сме в такъв етап – на публично обсъждане на идеите ни и ще се опитаме да съберем обществена подкрепа, както и подкрепа от гилдията на личните лекари. Разбираем е интересът на хората, които досега не са питани, да се обсъжда и да се води дискусия. Те по-скоро имат насложен навик от последните 10-15 г. да бъдат информирани какво е решено да се случи и да търпят последствията от чужди решения, допълни Тонев. По думите му първоначалната реакция на личните лекари е била със сериозен интерес и те искат да съберат допълнителна информация, за да могат да дадат крайната си оценка. Тонев посочи още, че се води постоянен диалог не само с личните лекари, тъй като се предлагат промени в почти всички сектори на здравеопазването. До месец-два ще предложим и промени в наредбата за специализациите, посочи още той.  Все още идеите не са официално описани, защото това ще бъде концепция с промени и засега се въздържаме, тъй като всяко едно написване затваря възможността за динамика в идеите, обясни Тонев. По-скоро ще използваме възможността да ги медиираме, като едновременно ще запазим интереса, а в диалога срещаме добри идеи, с които можем да надграждаме - това е смисълът на публичното обсъждане, каза още той.

     Пациентът ще избира при кой личен лекар да се прегледа

Идеята пациентът да може да избира при кой лекар да се прегледа ще се осъществи, когато се изпълни задължителното условие за това – въвеждане на ефективно електронно здравеопазване и електронно здравно досие, каза Тонев. Тъй като това се очаква да се случи към края на годината или най-късно в началото на следващата, имаме доста дълъг хоризонт, в който да излагаме нашите идеи. Не планираме идеи, които да станат утре или след месец, а по-скоро даваме визия за една категорична промяна в системата на здравеопазването, допълни той.

Ако пациентът реши да отиде при друг личен лекар, извън работното време на своя личен лекар, ще може да го направи в центрове или кабинети за неотложна помощ. В момента има разкрити такива кабинети, но доколко ефективно работят е отделен въпрос, допълни Тонев. Кабинетите за неотложна помощ ще бъдат използвани от пациенти, които не са в спешно състояние, но смятат проблема си за достатъчно значим . В тях хората ще бъдат прегледани от лекар на момента, вместо да чакат до следващия ден, когато започне работа личният им лекар. Това е смисълът на неотложната помощ, добави Тонев. Тази възможност и сега съществува и е регламентирана, допълни Тонев и уточни, че в тази структура не предлагат коренна промяна. Нищо радикално няма в това, което се твърди към момента, но се провокира сериозен интерес и хората се разтревожиха. Този сериозен интерес е част от това да имаме активна част срещу нас, с която да обсъждаме, и този интерес е необходим, добави той. 

     Заплащането по капитация на личните лекари

Смятаме да предложим хибриден модел за заплащане на личните лекари, каза Тонев. Някои от услугите, които в момента се предлагат от личните лекари като детска консултация, профилактика, диспансеризация, ще останат по същия начин, както са извършвани досега т.е. известна част от доходите на личните лекари ще останат под формата на капитационно заплащане. Основната реформа в заплащането, която ние предлагаме и искаме да коментираме като необходима и полезна, е преминаване към заплащане на извършен преглед – заплащане за всеки, преминал амбулаторен случай, добави той. Заплащането по капитация се получава за всеки, записан в пациентската листа. Първата ни идея е да намерим начин да подобрим това заплащане – да възнаградим по-добре труда, който те полагат, и търсим начин, по който това да стане. Втората цел, която преследваме, е да нормираме тяхното работно време – те да загубят задължението да бъдат на разположение на своите пациенти по телефона, в извънработно време, в почивните дни, което изключително натоварва общопрактикуващите лекари в момента. В малките градове и по селата има лични лекари, които не са излизали в годишна почивка от години, тъй като не могат да намерят заместник, който да поеме пациентите. Такива случаи се срещат в по-малко населени места, където излизането в почивка на лекаря е предизвикателство, посочи още Тонев. По думите му, след въвеждане на електронното здравеопазване, в малките населени места пациентът ще получава на имейл къде и коя е най-близката лекарска практика, за да може да получи помощ, докато личният му лекар е в почивка. 

Цялата здравна информация ще бъде под формата на електронно здравно досие, достъпно за всички общопрактикуващи лекари. Във времето, в което лекарят е в годишната си почивка, пациентите му ще могат по електронен път да си запишат час за преглед в най-близката лекарска практика. В тази лекарска практика ще разполагат с всички здравни данни, за да могат да вземат най-доброто решение за посетилия ги пациент, добави той.

За остойностяване на лекарския труд, за което медиците от години апелират, Тонев посочи, че различните видове прегледи ще имат различна цена, така че да може реално да се даде полагащото се възнаграждение след извършването на определена лекарска дейност, както от личните лекари, така и от специалистите в другите сектори на здравеопазването. В отговор на въпрос каква би била промяната, тъй като и сега Националната здравноосигурителна каса заплаща на лекарите извършените от тях прегледи – първичен, вторичен, диспансеризиране, на различни цени, Тонев каза, че „отговорът на този въпрос предстои да бъде даден“. Ние сме в процес на обсъждане, в който предлагаме нашите идеи. Искаме да видим тази идея доколко ще бъде приета, така че тази информация предстои да бъде дадена - за това колко и за какво ще се заплаща, посочи още Тонев.

     Увеличение на средствата за здравеопазване от Брутния вътрешен продукт

Една от целите ни е да се увеличат и средствата за здравеопазване от Брутния вътрешен продукт (БВП), каза още Тонев. Средно една страна в Европейския съюз отделя за здраве около осем на сто от БВП. Реално в България отделяме около седем-осем процента за здраве, но голяма част от тези проценти ги даваме под формата на доплащане. Мое лично мнение е, че за да намалим ефекта на доплащането, плавно напред в годините трябва да вървим към увеличаване на публичните разходи за здраве, допълни той. В отговор на въпрос дали предлаганите идеи са обсъждани с другите политически сили Тонев каза, че темите се обсъждат, както с лекарската гилдия, така и с останалите партии. От другите политически партии също получаваме въпроси, на които отговаряме своевременно, добави Тонев. Като цяло имам усещането, че поне от политическите партии, които участват в коалиционното управление, срещаме подкрепа за реформа, допълни той. 

     Преустановяване на нерегламентираните плащания

За преустановяване на нерегламентираните плащания е необходим много сериозен контрол. Една от кампаниите, които ще водим, е да стимулираме гражданите да ни подават сигнали за ситуации, в които са били принудени да извършват такива нерегламентирани плащания, каза още Тонев. Въпросът е много сериозен, защото за участието, включително и за даване на нерегламентирано плащане, не се гледа с добро око. Създаването на система, която да гарантира намаляването на тези плащания, е труден въпрос и даването на отговор на такъв въпрос предстои, допълни Тонев. Основно очакваме да изясним тези процеси с въвеждането на електронното здравеопазване, тъй като ще има много допълнителна информация къде и какви здравни услуги се предлагат, за да може чрез подобряване на информираността на пациентите, те да вземат най-добро решение, с което да се избягва нуждата от нерегламентирани плащания. 

В отговор на въпрос дали се обмисля повишаване на здравната вноска Тонев посочи, че към момента няма такава идея и не се предвижда повишаване на данъци.

Последвайте канала на

Калина Христова
607 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини