Депутати коментираха въпроса с членството на РС Македония в ЕС

  • 30 март 2022 13:32

  • 1284
  • 0
Депутати коментираха въпроса с членството на РС Македония в ЕС
© Булфото (архив)

Народни представители от управляващото мнозинство и партии от опозицията коментираха пред журналисти в парламента състоялата се вчера вечерта лидерска среща при премиера Кирил Петков относно членството на Република Северна Македония (РСМ) в ЕС.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1383

Коментарът на Христо Иванов: 

Христо Иванов: Коалицията няма промяна по официалната позиция за РС Македония

Георги Свиленски, председател на ПГ на „БСП за България“, отбеляза, че позицията на левицата за Република Северна Македония е последователна. Той припомни, че има декларация на 44-ото НС, в която ясно се казва при какви условия България трябва да даде зелена светлина за членството на РСМ в ЕС. „Тази декларация не е отменена, тази декларация не е преразгледана, така че към този момент следва да се изпълнява договорът, който е сключен и, когато бъдат изпълнени условията, ще бъдат предприети следващите действия“, добави той. 

Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ каза, че не е запознат какво точно е било обсъждано по време на срещата при премиера Кирил Петков, тъй като това било среща на коалиционните лидери. Той коментира, че, без да изпълняват основните условия по договора за добросъседство, нищо не може да стане. Това е в интерес на нацията, подчерта депутатът. 

Настимир Ананиев от „Продължаваме Промяната“ каза, че темата за Северна Македония се обсъжда. Знаете мерките, които са предприети, нормално е да има някакво развитие, посочи той и добави, че в момента, в който има някаква конкретика, медиите ще бъдат информирани. 

От опозицията темата коментира депутатът от „Възраждане“ Ангел Георгиев. Ние от „Възраждане“ сме категорично против, без Република Северна Македония да изпълнява поставените й условия, без да признава действителността – историческата истина и справедливост, тя да бъде допусната в ЕС, защото по този начин ние ще легализираме една кражба на българската история, идентичност и език - нещо, което ние не можем да допуснем, каза депутатът. 

Запитан по темата за РСМ, Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС заяви, че въпросът не е към него, а към управляващите. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1284 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини