Йорданова: Много е притеснително главният прокурор да нарича предложението за отстраняването му нищо

  • 25 март 2022 08:30

  • 6890
  • 50
© БНТ

Никой не е над закона. Това е едно от основните ми вярвания през целия ми професионален живот. С действия и конкретни мерки гарантираме това за всеки един гражданин. Това каза министърът на правосъдието Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. в предаването „Денят започва“ по БНТ.

На мен не ми е известно да има повдигнато обвинение срещу Асен Василев. Образувано е досъдебно производство по конкретен случай. Относно ареста на Бойко Борисов стана ясно, че има нужда от съдебна реформа. Не може да се допуска двоен стандарт при определени казуси, някои случаи 2, 3 , дори 6 години да не бъдат разследвани по адекватен начин, а други да бъдат разследвани в рамките на 7-10 дни. Големият проблем е бавното разследване или не разследването въобще, каза още правосъдният министър.

По думите и задължително трябва да бъде проведено разследване след изказването на Васил Божков, като бъдат изяснени всички факти обективно и по реда, предвиден по закона. И допълни, че за да стигне едно дело до съд и да има присъда е важно да се спази процесуалния ред.

България няма договор за правна помощ с ОАЕ, но международният правен ред има и други способи за правно взаимодействие и извършване на правни действия на територията на съответната страна. Механизмът се нарича "при условията на взаимност". Спрямо България и ОАЕ такива действия са предприемани, стъпките са ясни и Министерството на правосъдието не веднъж е съдействало ана прокуратурата, отбеляза Йорданова. 

Това, което трябва да се направи, е органът на съдебната власт да отправи искане до Министерство на правосъдието с конкретика какво действие искаме да бъде извършено на територията на ОАЕ. След това министърът на правосъдието излага това, спрямо колегите от ОАЕ и моли да се извършат определени действия "при условията на взаимност", например да се разпита определено лице. Разпитът може да стане като на място пътува български гражданин или съответните власти съдействат, каза още тя. 

Процедурите са ясни. В тях Министерство на правосъдието съдейства, но искането за разпит трябва да дойде от орган на съдебната власт. Това решение зависи от прокуратурата, а когато стигне обвинението до съда - от съда, каза Йорданова.

Според Йорданова само МВР и прокуратурата мога да снемат червената бюлетина за издирване от Интерпол на Божков, Министерство на правосъдието няма правомощия в тази посока. И уточни, че лице с повдигнати обвинения може да бъде разпитано чрез видеоконфеерентна връзка, според НПК.

Йорданова уточни още, че европейските делегирани прокурори работят тогава, когато съответното деяние е свързано с еврофондове или с ДДС измама, когато има трансграничен ефект - засяга две или повече държави, членки на ЕС

Правосъдният министър коментира и подаденото от нея предложение за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Министърът на правосъдието е констатирал конкретни нарушения и той е длъжен да сезира пленума на ВСС. Това не е нападение. Това е търсене на отговорност и се нарича правова държава. Очаквам на 4 април пленумът на ВСС да се произнесе по допустимостта по направеното от мен предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. тана ясно, че Пленумът на ВСС ще направи всичко възможно да се намери оправдание да не гледа част от основните обстоятелства, посочени в предложението, под претекста, че става въпрос за действия и бездействия, извършени преди началото на мандата на главния прокурор. Това за мен е неприемливо от правна страна. В Министерство на правосъдието обсъждаме с какви средства да реагираме, каза още тя. 

Гешев официално прие документите по предложението за предсрочното му освобождаване

Аз очаквам само част от основанията да не се разгледат по същество, защото има други които няма как да не се разгледат. Той нарече цялото предложени е нищо. Много е притеснително главния прокурор да нарича правна присъда нищо. Нека да видим как ще се произнесе и какви аргументи ще изложи, коментира Йорданова. 

Участвам в публичен дебат с главния прокурор Гешев вече повече от година. Излагам своите аргументи и чувам неговите. Ние сме имали дебати по конституционни разпоредби приети от 46-то Народно събрание. Конституционния съд се произнесе коя теза е вярна, отбеляза правосъдният министър.

Очаквам следващия главен прокурор да бъде безспорен професионалист и да има гръбнак. Да прилага закона, да зачита правата на гражданите, посочи Йораднова. 

Според нея новият главен прокурор не бива да се избира на база на ПР, който сам би могъл да си направи повдигдайки обвинение на Бойко Борисов. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
6890 50

Свързани новини

Коментари 50

Добави коментар
пенчив

2022.04.07 | 09:54

50
МОГО Е ПРОСТА МИЧКАТА!!!!А Е ГРОЗНА...
Коки

2022.03.25 | 13:27

49
Само една молба имаме! Не ни я показвайте тая. Отвратителна е горката.
малеееееееее

2022.03.25 | 13:03

48
господи,все са ни управлявали тъпанари,но този индивид счупи тъпомера,след това недоразумение които и да дойде все ще е великан!!!!!!!

2022.03.25 | 10:48

40
НАЙ ПОСЛЕ ИМАМЕ ПРЕМИЕР МЛАД ЕНЕРГИЧЕН ЧЕСТЕН УМЕН БЕЗСТРАШЕН УПОРИТ И НАЙ ВАЖНОТО МУ ИМАМЕ ГОЛЯМО ДОВЕРИЕ СЪС ЗДПАДНИ ЕЗИЦИ НЕ КАТО БОРИСОВ ИЗСИПА 4 МИЛИЯРДА ДА НАПРАВИ ЗДРАСТИ СЪС ТРЪМП БЪЛГАРИЯ СЕ ДВИЖИ ВЪВ ПРАВЕЛНА ПОСОКА
малеееееееее

2022.03.25 | 13:02

47
господи,все са ни управлявали тъпанари,но този индивид счупи тъпомера,след това недоразумение които и да дойде все ще е великан!!!!!!!
Kiro Holesterola

2022.03.25 | 12:08

44
To i predishnite ne beha na nivo , no segashnite se uchat na nas.
диди

2022.03.25 | 10:38

32
Ти си нищо ма простакесо
Rado Rumenov

2022.03.25 | 12:10

46
Grajdanino glupav
ДАБ

2022.03.25 | 10:52

42
Млъквай свелянино грозен

2022.03.25 | 10:55

43
Каскет ставаш нагъл ,накрая народа с камъни ще те изгони ,МУТРО.
Agent 007

2022.03.25 | 12:09

45
I koy ste doyde , taia protivnata li ?

2022.03.25 | 10:40

36
Абе, тази е отвратителна, може ли да не й слагате снимката, моля.
Демократ

2022.03.25 | 10:52

41
Млъквай грозен селяк
кока

2022.03.25 | 10:47

39
Тая що ми мяза на Пиги от Мъпет шоу ? Свинята майка
Е....

2022.03.25 | 10:42

38
Браво , подкрепа!
ne

2022.03.25 | 10:40

37
estestveno glupava ovco kato vav BG ne parlamenta ima varhovna vlast a ia ima VSS koito go naznacava i ne znam zashto balgaria ima parlament sled kato VSS stoi nad nego.

Добави коментар

Водещи новини