На първо четене депутатите решиха пощенските услуги да преминат към МС

  • 17 март 2022 12:21

  • 1529
  • 4
На първо четене депутатите решиха пощенските услуги да преминат към МС
© Булфото

Днес парламентът има своето редовно пленарно заседание. То започна с нажежени реплики и искане за явяване на министър-председателят да дойде на заседанието на парламента.

От ГЕРБ-СДС поискаха отговор от министър-председателя какво налага обявяването на извънредно положение: „Корнелия Нинова каза, че иска да активира чл. 36 от ДЕС и да спре износа. Моля да обмислите нашето желание и да поканите министър-председателя да обясни. Това решение означава никой инвеститор да не дойде в България“.

Шефовете на службите на изслушване в парламента за „черния печат” на Костадинов

Костадин Ангелов припомни, че в Българската конституция няма понятие „форсмажор“: „В момента започват лечебните заведения да мислят, че няма да имат доставки на кислород. Това означава да се постави под риск живота на пациентите. Без да е обявена война в България намерението на правителството е да обяви такава търговска война, която да постави под риск живота на българските пациенти“.

След това депутатите се заеха с промени в Закона за пощенските услуги. Промените, които управляващите предлагат е изваждането на „Български пощи“ от Министерството на транспорта и съобщенията и преминаването му към ресора на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова, което по същество представлява прехвърляне на „Български пощи“ към МС.

Халил Летифов разкритикува предложените промени, защото те са с цел да обслужат министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев.

Думата взе и Никола Димитров от „Възраждане“, който също имаше критики към предложените промени: „Разбирам промяната. Ако следваме тази логика, защо не махнем и пътищата от МРРБ. Защо да не махнем и БДЖ от транспортното министерство? Ние няма да подкрепим законопроекта. Ако г-н Събев не е подходящ за това министерство по-добре да махнем него, а не „Български пощи“ от Министерството на съобщенията“.

Парламентът обсъжда Закона за пощенските услуги

Цончо Ганев от „Възраждане“ също изрази мнение, че е против: „Вие не давате аргументи защо го променяте. Както в КЕВР – махнахте двама човека, за да намалим разходите. И сега местите нещо към вицепремиер, който не прави нищо по цял ден“.

Думата взе и Христо Гаджев: „Цялата идея да законопроекта е да се избегне конфликта на интереси на Николай Събев. Обяснете ми сега обаче как ще се избегне търговията с влияние.

Сериозна критика изрази и Радомир Чолаков: „Иманентен интерес на всеки частен бизнес е да елиминира конкуренцията от държавата. Няма бизнесмен в сферата на пощите, който да не иска „Български пощи“ да бъдат ликвидирани. Извеждайки пощите от МТС, а министър Събев има личен интерес пощите да бъдат ликвидирани, и слагайки ги към МС, то това е само слагане на смокинов лист. Г-н Събев е добър мениджър и ако политиката по пощите остане при него, ние можем да разчитаме, че той има знанията да управлява, но ще има и срама да не ликвидира „Български пощи“, което е неговият личен интерес. Обмислете това предложение: дали не е по-добре да знаем, че г-н Събев е в конфликт на интереси и да не разбутаме къщата, за да създаден илюзията, че няма конфликт на интереси и да залагаме мини, които ще почнат да горят“. Той беше категоричен, че пощите изграждат държавата.

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за пощенските услуги със 121 гласа „за“ и 90 – „против“, без въздържали се.  

„Против“ законопроекта гласуваха депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“. „За“ гласуваха народните представители от „Продължаваме Промяната“, „БСП за България“, „Демократична България“ и „Има такъв народ“.  

С промените се предлага държавната политика в областта на пощенските услуги и маркоиздаването да се осъществява от определен с постановление на Министерския съвет заместник министър-председател, се посочва в доклада на ресорната комисия по транспорт и съобщения.

В хода на дебата от „Продължаваме Промяната“ и „БСП за България“ застъпиха тезата, че със законопроекта ще се модернизират „Български пощи“ ЕАД. Сред аргументите за изваждането им от Министерство на транспорта и съобщенията е превръщането на пощенските клонове в центрове за комплексно административно обслужване.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1529 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
кървящи банкянски умрели ЕВнуси

2022.03.17 | 12:12

4
мисистерството на.. УЯ ми... смъъъртттттттт ДЕЕТЕТТЕ.. СИ ГАНИ ГЯуРИ,,,,, 4алгарии,,, Помяриии,, при матиии.. ЗИГГГ ХААААААИлл.> ИЗГЗГ ЗИГГГ ЗИЗГГЗГЗ ИЗГЗГГЗ ИЗГЗГ ЗИГГГГз

2022.03.17 | 12:02

3
ЕКОНТА ли ще издигаме Тука има сблъсък на интереси Тоя дето си плати да е министър вън
цв

2022.03.17 | 11:06

2
милионерчето не е в конфликт на интереси ,хайде разкарайте го от там
бамба

2022.03.17 | 10:03

1
разбира се нали главното пощаджийство ще стане Е-конт,Министъра боклук ще лансира своята фирма.

Добави коментар

Водещи новини