Председателят на парламентарната комисия за българите извън страната посети Тараклийския държавен университет

  • 12 март 2022 19:45

  • 766
  • 1
Председателят на парламентарната комисия за българите извън страната посети Тараклийския държавен университет
© БТА

Председателят на парламентарната комисия за българите извън страната Антоанета ЦоневаАнтоанета ЦоневаАнтоанета Цонева е български експерт по изборен процес и гражданско участие в се запозна отблизо днес с проблемите, свързани със запазването на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“.

Депутатът посети висшето учебно заведение заедно с колегата си Ивайло Мирчев, придружени от българската дипломатическа мисия в Молдова и ръководството на район Тараклия. Ректорът на университета Мария Паслар и преподаватели разказаха подробно за трудностите, с които се сблъскват, за да запазят университета. Администрацията и академичният състав много се надяват, че България ще окаже подкрепа и съдействие в преговорния процес с молдовските власти. 

Антоанета Цонева и Ивайло Мирчев пристигнаха на посещение в Тараклия

Антоанета ЦоневаАнтоанета ЦоневаАнтоанета Цонева е български експерт по изборен процес и гражданско участие в каза, че е запозната с въпроса от председателя на района и от други източници.

„Но за мен и за моите колеги беше много важно да видим на място как изглеждат нещата. Разбирам вашата тревога, разбираме и натиска, на който сте подложени по административен път, от една страна, и по политически, от друга. Отново ще разговарям с министъра на образованието, ще помоля и за среща с външния министър, за да разберем какви са дипломатическите ходове на България в контекста на това, че Молдова иска присъединяване към ЕС, и в каква степен темата за  Тараклийския държавен университет и неговия статут ще може да бъде включена в тези преговори", заяви Антоанета ЦоневаАнтоанета ЦоневаАнтоанета Цонева е български експерт по изборен процес и гражданско участие в.

Тя каза още, че ще предаде това, което е чула на днешната среща, на колегите си от парламентарната комисия за българите зад граница и ще предприеме следващи стъпки, за които ще информира ръководството на района и университета.

След това българската делегация замина за град Твърдица, където се срещна с администрацията на града и с директорите на музикалния колеж „Щефан Няга“, клон Твърдица, и на Теоретичния лицей.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
766 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.03.12 | 20:06

1
Има ли още българи в чужбина? Нали щяха да се върнат?

Добави коментар

Водещи новини