ВМРО: Производителите и търговците на ток да внасят 80% от свърхпечалбите си за компенсиране на потребителите

  • 09 март 2022 14:07

  • 511
  • 2
ВМРО: Производителите и търговците на ток да внасят 80% от свърхпечалбите си за компенсиране на потребителите
© ВМРО

Производителите и търговците на електроенергия да внасят 80% от свърхпечалбите си за компенсиране на потребителските сметки Парламентът и Министерство на енергетиката спешно трябва да приемат законодателни промени. 

Това се казва в писмо на Искрен ВеселиновИскрен ВеселиновИскрен Василев Веселинов е български политик от ВМРО, народен представител от, съпредседател на ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа и член на Парламентарната комисия по енергетика в 43-тото и 44-тото НС до министъра на енергетиката и председателя и членовете на Комисията по енергетика в парламента. Той е изработил и предлага конкретни законодателни текстове, които прилага.

Токът за бизнеса у нас поевтиня с над 191 лева

За постигане на тази солидарност с потребителите Веселинов предлага освен съществуващия Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ да се създаде нов фонд „Сигурност за потребителите на електроенергия“, който също да се управлява от управителния съвет на фонд СЕС.

Условия за получаване на компенсации от фонд СПЕ да са налице, когато изтече месец, в който средната пазарна цена на електрическата енергия, на която местен потребител се е снабдявал превишава с повече от 25% прогнозната пазарна цена, определена от КЕВР и е в сила от 1 юли за текущия ценови период. Съответно производителите и търговците на електроенергия да правят вноски във фонда в размер на 80% от разликата между продажната цена и нормалната им рентабилност, пояснява смисъла на предложената законодателна промяна съпредседателят на ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа.

Като мотиви за това искане той посочва, че на енергийната борса цената за небитови потребители вече достигна психологическата граница от 1000 лева и продължава да расте, което поставя на колене бизнеса. Общини, училища, детски градини и болници също са изправени пред невъзможността да функционират нормално. За сметка на това енергийните дружества реализират небивали печалби, особено търговците, специализирали се да купуват евтин ток и да го продават с баснословна надценка.

Припомняме, че облагането на свръхпечалбата на производителите и търговците на електроенергия е една от мерките, които експертите на ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа предложиха като мярка за овладяване цената на тока още през лятото. Още тогава беше ясно, че с палеативни държавни грижи, енергийната криза няма да бъде овладяна.

Времето за колебания изтече, докажете че служите на българския народ, а не обслужвате частни интереси в енергетиката. Дела трябват, не думи, приключва писмото си Веселинов.

Освен до министъра на енергетиката и членовете на енергийната комисия в НС предложението ще бъде изпратено и до синдикатите и работодателските организации.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
511 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
цв

2022.03.09 | 14:42

1
правилно,икономиката фалира заради тях
Platen optimist

2022.03.09 | 14:59

2
Logikata ne e interesna .Kak se zabogatiava s chestnost ?

Добави коментар

Водещи новини