МО с важни уточнения за провеждането на тържествата по случай 3-ти март

  • 02 март 2022 17:38

  • 1926
  • 3
МО с важни уточнения за провеждането на тържествата по случай 3-ти март
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват утре, 3 март, в церемонията по издигане на Националното знаме на Република България, която ще започне в 11.00 ч. пред паметника на Незнайния войн в столицата в чест на Националния празник, съобщават от пресцентъра на Министерство на отбраната.

На събитието ще присъстват представители на ръководния състав на Министерството на отбраната и висши офицери от Въоръжените сили. В ритуала ще участват представителни формирования на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър. В строя са включени знамената-светини - Самарско знаме, Щандарт на 1-и конен полк, Знаме на 23-и пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-и пехотен Ломски полк, Знаме на 13-и пехотен Рилски полк, Знаме на 25-и пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-и пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-и пехотен Търновски полк.

Никола Минчев ще участва в тържественото честване на националния празник на връх Шипка

По време на изпълнението на химна на Република България ще бъде изпълнен артилерийски салют от 20 залпа от подразделение на военно формирование 22 980. По повод Националния празник в 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента.

Тържествената проверка (заря) в чест на 144-ата годишнина от Освобождението на България ще се проведе от 18.30 ч. на площад „Народно събрание“. В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. Командващ на тържествената проверка (заря) ще бъде бригаден генерал Тодор Тодоров - командир на Командване за логистична поддръжка.

В тържествата по повод Националния празник на Република България в цялата страна ще участват представителни военни части от Въоръжените сили.

Днес, 2 март, честванията по повод Националния празник на Република България ще започнат с тържествена проверка (заря) в гр. Сопот от 18.00 ч. с участието на военнослужещи и военния духов оркестър на 61-а и 2-а механизирани бригади. В гр. Казанлък от 18.00 ч. ще се състои тържествена проверка (заря) с участието на военнослужещи от 61-а механизирана бригада, които по-рано през деня ще издигнат националния флаг на площада в града.

Военнослужещи от Военноморските сили и Представителният духов оркестър на ВМС от 10.30 ч. участваха в ритуала за полагане на венци и цветя в с. Гроздьово, община Долни Чифлик. В 18.30 ч. с участието на Представителният духов оркестър на ВМС и представителен блок от Висшето военноморско училище ще участват в тържествената проверка (заря) в гр. Провадия, област Варна. На 3 март по традиция в тържественото честване, което ще започне в 11.30 ч. на връх Шипка, ще участват военнослужещите от 61-а механизирана бригада – Карлово.

Представителни части от бригадата ще се включат в ритуала за издигане на националния флаг и знамето на община Карлово (от 10.00 ч. на площад „20 – ти юли“ в града). В празничния ден военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и от Съвместното командване на специалните операции ще участват в ритуалите по издигане на националния флаг и в поднасянето на венци и цветя пред паметниците на загиналите за Освобождението на България в градовете: Белене (от 09.30 ч. в Парка на признателността пред Паметника на загиналите във войните беленчани), Свищов (от 11.00 ч. на площад „Свобода“ в града), Ловеч (от 10.30 ч. на площад „Тодор Кирков“), Елин Пелин (от 19.00 ч. на площад „Независимост“ тържествена проверка (заря) ), Горна Оряховица (от 11.00 ч. в центъра на града), Благоевград (от 10.30 ч. на площад „Македония“), Сандански (от  11.00 ч. в центъра на града), Враца и Бяла Слатина (от 11.00 ч. на централните площади в градовете), Стара Загора (от 10.30 ч. започват тържествата в града), Димитровград (от 10.00 ч.), Хасково (от 11.00 ч.), Ямбол (от 10.00 ч. пред община Ямбол и от 10.30 ч. пред Паметника на героите, дали живота си за национално Освобождение), Чирпан (от 10.30 ч. пред паметника на освободителите), Сливен (от 11.00 ч. на пл. „Хаджи Димитър“), Смолян (от 11.00 ч. пред паметника на борците за свобода на площад „Възраждане“ в кв. Устово), Асеновград (от 10.30 ч. пред паметника на прапоршик Вишняков в двора на църквата „Свети Димитър“), Пловдив (от 13.30 ч. военнослужещи ще поднесат цветя в Централните гробища, а от 18.30 ч. представителни военни части ще участват в тържествената проверка (заря) на площад „Централен“ в града), Русе (от 11.00 ч. пред паметника на площад „Свобода“), Варна (тържествата започват от 10.00 ч на пл. „Св.св. Кирил и Методий“ с издигането на националния флаг и завършват с тържествена проверка (заря) от 19.30 ч. на пл. „Св.св. Кирил и Методий“ в гр. Варна), Добрич (10.00 ч. пред мемориален комплекс „Хан Аспарух“ и костницата на загиналите в Освободителната война), Дългопол ( от 18.30 ч. тържествена проверка (заря) на централния площад в града), Созопол (от 10.30 ч. на централния площад в града), Бургас (от 11.00 ч. на пл. „Атанас Сиреков“ и от 11.30 ч. пред паметника на руските войни), Черноморец (от 11.30 ч. на централния площад) и Плевен (от 11.00 ч. ритуал по полагане на венци и цветя пред костницата-мавзолей „Свети Георги Победоносец“ града).

Военнослужещи ще участват и в ритуалите по полагане на венци и цветя пред паметниците на загиналите за освобождението на България в селата Столетово, Марково и Крумово. В София на 5 март 2022 г. от 12.00 ч. в парк театър „Борисова градина“ Представителният ансамбъл на Въоръжените сили ще изнесе концерт за граждани и гости на столицата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1926 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Емил Боев

2022.03.03 | 07:49

3
Обаче го имаме ! Защото много други държави са принудени да търсят някакви дребни събития в историята си, само и само да имат някаква дата за нац празник. А ние имаме Трети март ! Да живее България ! См.ърт на всички нейни душмани !

2022.03.02 | 21:35

2
3 март- най голямата заблуда на българският народ.

2022.03.02 | 19:11

1
Няма такива предатели и толкова подаръка държава като БГ, която да се отрича от историята си и да заличава националните си празници.

Добави коментар

Водещи новини