Ивайло Калфин: Санкциите ще имат негативен ефект върху руската икономика само в краткосрочен план

  • 24 февруари 2022 21:12

  • 1159
  • 0
Ивайло Калфин: Санкциите ще имат негативен ефект върху руската икономика само в краткосрочен план
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Очевидно, че руските военни действия в Украйна са внимателно планирани - след края на Олимпиадата и в последователността, която видяхме - признаване на две провинции за самостоятелни държави и след това нахлуване. Това каза пред БНТ Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска - бивш вицепрезидент и външен министър, в коментара си за започналата военна операция на Руската федерация в Източна Украйна.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

Според него в краткосрочен план санкциите ще имат сериозен негативен ефект върху руската икономика. В дългосрочен план, обаче, това няма да е така - всяка икономика се адаптира.

“Така че санкциите имат смисъл, когато са приложени за кратко време и имат незабавен ефект”, допълни той.

Войната Русия-Украйна: Всички действия в реално време

За Калфин е важно стратегически какво ще се случи, защото Русия има всички шансове да понесе значителни загуби в бъдеще - да загуби европейския енергиен пазар, все пак НАТО да се изправи на границата с Русия, да се увеличи зависимостта на Руската федерация от Китай.

“Това са процеси, които са дълготрайни, които надали са желани, но очевидно руският президент е преценил да действа така”, отбеляза Калфин.

По думите му зависимостта на Русия от европейския енергиен пазар е много по-голяма от зависимостта на Европа от доставките на руски газ.

“Русия изнася 80% от газа си за Европа. Ако в Европа има зависимост - 40% от европейския газ идва от Русия, то зависимостта на Русия от този пазар е много по-голяма. Това е богат, демократичен пазар, а другата алтернатива за Русия е да изнася за Китай, който надали ще може да се договаря свободно за цени”, коментира още Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска.

Той отбеляза, че “Русия и Китай в доста отношение говорят в един глас, което определено е в интерес на Китай, но не е в интерес Русия”.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1159 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини