Президентът на Руанда поздрави Кирил Петков за борбата с корупцията

  • 18 февруари 2022 14:28

  • 1438
  • 9
Президентът на Руанда поздрави Кирил Петков за борбата с корупцията
©

Необходимо е ново ниво на доверие с европейските ни партньори по темата Шенген, след като през годините доста от нещата, които са им обещавани, се оказват лъжа. Това заяви министър-председателят Кирил Петков пред журналисти в Брюксел, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Премиерът обобщи резултатите от срещите си в белгийската столица с държавни и правителствени лидери от Европейския съюз (ЕС) и Африка. 

В разговор с премиера на Нидерландия Марк Рюте относно Шенген министър-председателят Кирил Петков отбеляза решителността на настоящото българско правителство да изпълни с реално съдържание и с конкретни резултати всичко, което е оставало само на думи в миналото. „Номинално сме спазвали критериите, сега въпросът е да ги спазваме ефективно“, посочи премиерът Кирил Петков след срещата.

Той изтъкна значението на контрола по границите и борбата с контрабандата. Министър-председателят добави, че в сериозен диалог с европейските партньори ще бъдат обсъдени сферите, които те виждат като потенциални дефицити, така че да се работи по тях целенасочено. 

В Брюксел министър-председателят Кирил Петков разговаря също с федералния канцлер на Германия Олаф Шолц. Въпроси от сферата на инфраструктурата бяха основен акцент в срещата им. Петков и Шолц обсъдиха възможността България да използва опита на Германия по отношение строителството на магистрали. Френската експертиза в железопътния транспорт от друга страна е сред темите, обсъждани от премиера Петков в Брюксел с президента на Франция Еманюел Макрон. 

Засилване на двустранното партньорство в областта на отбранителната промишленост беше обсъдено по време на срещата на премиера Кирил Петков с президента на Арабска република Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси. „За мен е важно държавните и частните предприятия в отбранителната промишленост да могат да търгуват на максимално добри условия, а не да обогатяваме посредници“, добави още Петков. От своя страна Абдел Фаттах Ас-Сиси заявява пред българския премиер, че Египет може да предостави на България втечнен газ.

Пред представителите на медиите премиерът Кирил Петков съобщи, че е провел среща и с президента на Република Руанда Пол Кагаме. Кагаме е поздравил българския министър-председател за политиката на правителството за нулевата толерантност към корупцията. 

Петков: Нямат ни доверие за Шенген, защото сме ги лъгали през годините

По-късно днес министър-председателят Кирил Петков заминава за Германия, където ще участва в Мюнхенската конференция по сигурността. За 58-и път конференцията ще събере повече от 30 държавни и правителствени лидери, над 100 министри и ръководителите на най-важните международни организации като ООН, НАТО и ЕС. Форумът ще бъде открит от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. Участниците във форума ще дискутират теми от областта на политиката, бизнеса, науката и ще направят преглед на настоящите и бъдещите предизвикателства пред сигурността. Водещите теми на конференцията включват глобални предизвикателства като борбата с пандемията и климатичната криза, защитата на демокрацията, регулирането на технологиите, регионалните предизвикателства и ситуациите в някои от най-конфликтни зони в света. В Мюнхен министър-председателят Кирил Петков ще проведе редица двустранни срещи.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1438 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
леньо бориславов

2022.02.19 | 18:29

9
Дано моя Прост Киро се е сетил да го поздрави за геноцида над циците, пардон цуците или май тутсите, а бе все едно... ние сме завършили харвард и това стига!
Ха ха ха ха

2022.02.18 | 17:59

8
Ха ха ха ха
Ние

2022.02.18 | 16:58

7
Голямо признание, но Кирчо чака и похвала от народа на Антарктика. Там корупцията е нулева.
Sasho Belyata

2022.02.18 | 16:49

6
Ha ha ha...mnogo se radvame
Хахо

2022.02.18 | 16:26

5
Ха, събрали се хърбел и щърбел да се похвалят взаимно
Живо падение

2022.02.18 | 16:03

4
Остава и племенният вожд на туземците от остров Тимбукту да го поздрави! ТъПаНаР.

2022.02.18 | 14:58

2
Ха ха ха! А президента на остров тамбукту не го ли поздрави?

2022.02.18 | 15:14

3
е, щом президента на Руанда ни поздравява - какво повече може да иска човек...

2022.02.18 | 14:38

1
Пхахаахахахаххах

Добави коментар

Водещи новини