Стефан Янев: Запазването на колективната отбрана като една от ключовите задачи на Алианса е от изключителна важност за нас

  • 16 февруари 2022 22:01

  • 783
  • 3
Стефан Янев: Запазването на колективната отбрана като една от ключовите задачи на Алианса е от изключителна важност за нас
© Министерство на отбраната
Слушай новината Слушай новината

Първият ден на редовната  среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО започна днес, 16 февруари, в Брюксел със заседание на Северноатлантическия съвет, съобщи пресцентърът на министерството на отбраната на Република България.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13438

На него бяха разгледани предизвикателствата за  сигурността в Европа с  акцент върху обстановката в и около Украйна и развитието на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО. Бяха представени и обсъдени мерките на Алианса за постигане на силен възпиращ ефект срещу потенциална агресия и за повишаване на отбранителните способности по източния фланг на съюза. 

Военните министри на НАТО се събраха в Брюксел

Министърът на отбраната Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен в своето изказване представи решението на правителството за принос на страната ни към съюзните усилия чрез изграждане на българска батальонна бойна група, под командването на български офицери, с  възможност за попълване при необходимост на дефицитите от способности от съюзниците. Той изрази своята благодарност към Испания и Нидерландия за подкрепата им по отношение на демонстрираната съюзническа солидарност при охраната на въздушното пространство. 

Министрите на отбраната на страните-членки на НАТО обсъдиха усилването на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО по целия източен фланг, включително разполагането на допълнителни отбранителни формирования, отчитайки националните позиции на страните-домакини. 

Срещата продължи със сесия, посветена на справедливото споделяне на тежестите и отговорностите в НАТО, осигуряването на необходимите ресурси за Алианса, както и следващата Стратегическа концепция, която ще бъде приета на срещата на върха през юни 2022 г. 

По време на заседанието беше дискутиран постигнатият напредък по изпълнение на ангажимента за инвестиции в отбраната и беше отбелязано, че за седма поредна година се повишават разходите за отбрана в съюзен мащаб. В своето изказване министър Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен препотвърди намерението на правителството да повиши разходите за отбрана. 

По отношение на следващата Стратегическа концепция българският министър на отбраната отбеляза, че за основен принцип България счита единството, солидарността и съгласуваността като взаимосвързани елементи, които са основата на съществуването на Алианса и трансатлантическата връзка. 

„Запазването  на колективната отбрана като една от ключовите задачи на Алианса е от изключителна важност за нас“, заяви министър Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен.

В рамките на форума министърът на отбраната Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен проведе кратки двустранни срещи със своите колеги от Кралство Испания, Република Северна Македония и Република Гърция - Маргарита Роблес, Славянка Петровска и Николаос Панайотопулос. По време и на трите срещи бяха обсъдени въпроси от взаимен интерес.

По покана на френския министър на отбраната Флоранс Парли по-късно днес министър Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен ще участва  в официална вечеря във формат „B-9“, на която ще бъдат дискутирани въпроси от областта на сигурността и отбраната.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
783 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.02.17 | 05:30

3
Бе малоумници държавата гори вие алианса,украйна и македония оправяте!
Sarbeca

2022.02.17 | 05:03

2
Лизачи на чифути и на джендъри тва сте Бг политици
Тешо

2022.02.16 | 22:39

1
Този червен индивид друга песен запя, защото яйцето до едно място опря

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини