Депутат от ПП: Опозицията завижда благородно на рекордния бюджет за инфраструктура

  • 09 февруари 2022 19:10

  • 973
  • 6
Депутат от ПП: Опозицията завижда благородно на рекордния бюджет за инфраструктура
© Кадър: БНТ

Бюджетът е амбициозен от гледна точка на инфраструктурни проекти. Има благородна завист от опозицията. Такъв рекорден бюджет за инфраструктура не е предвиждан отдавна. Това заяви в интервю за "Още от деня" по БНТ депутатът от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" Йордан Терзийски.

Той припомни, че през 2022 г. регионалното министерство ще получи 2,5 милиарда лв., като 2 милиарда и 366 милиона от тях ще са за АПИ: за текущи ремонти, поддръжка и капиталови разходи.

По думите му с настоящия бюджет се избягват негативните практики обществени поръчки да се плащат с правителствени постановления в края на годината.

Терзийски определи Бюджет 2022 като навременен, спрямо политическата ситуация. 

"Това беше от основните ангажименти на правителството, когато беше избрано. Този бюджет е инвестиционен. Никога не е имало такъв огромен процент за капиталови инвестиции - 5,8% от БВП на страната. Бюджетът цели изсветляване на икономиката", подчерта депутатът. 

На първо четене: депутатите приеха бюджета за ДОО

Терзийски отбеляза, че строителството на АМ "Хемус", АМ "Струма" и АМ "Европа" продължава. Той обясни, че проблемът не е липсата на средства, а проектите, по които се изграждат пътните артерии. 

По думите му "Хемус" няма да бъде готова до 2024 г., каквото е било предвидено в Националната стратегия за пътна инфраструктура. Проблемът бил, че държавата е в икономическа и юридическа клопка, най-вече заради т. нар. "ин хаус" договори.

Според депутата не е абсолютно наложително "Автомагистрали" да бъде закрита.

МРРБ започва одит на „Автомагистрали“

Когато те нямат капацитет да извършат определена работа, е в реда на нещата да се стартират процедури по Закона за обществените поръчки", обясни той. 

Терзийски коментира и идеята за децентрализация.

"Тя е много рискова, особено за по-малко общини. Броят на общините е предмет на преоценка. Ще изчакаме резултатите от преброяването на населението и тогава ще се направи оценка доколко тези общини работят оптимално, за да може да се оптимизира тяхната работа и услугите, които предлагат на гражданите", коментира още народният представител. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
973 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Ха

2022.02.10 | 09:47

6
Едно е бюджет, друго е свършена работа!
Илия

2022.02.09 | 21:26

5
Обръсне се бе талибан , тук не ти е ислямска държава !
Ние

2022.02.09 | 19:56

3
С чужда пита помен прави. И Асан знае така, взимате 15 милиарда кредит ихо ахо колко сме велики. А ти кой си.

2022.02.09 | 20:23

4
Топките на кокорчо е
Цв

2022.02.09 | 19:33

2
Блажени са вярващите и заблудените!
Цяла Европа вече

2022.02.09 | 19:16

1
е срещу Кирил Петков. Който може да бяга от България и да се спасява.

Добави коментар

Водещи новини