Депутатите гледат бюджета на ДОО

  • 09 февруари 2022 13:24

  • 734
  • 5
Депутатите гледат бюджета на ДОО
© Bulphoto

Депутатите гледат в пленарна зала бюджета на Държавното обществено осигуряване

В него са предвидени увеличаване на някои доходи от 1 април. Сред тях са максималният осигурителен доход за всички осигурени лица за целия период да се повиши от 3 000 лв. на 3 400 лв., минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители за целия период от 420 лв. на 710 лв.

Депутатите приеха първото четене бюджетите на НЗОК и ДОО да се излъчва по БНТ 2 и БНР

И още - минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица да стане от 650 лв. на 710 лв., минималните осигурителни доходи по основните икономически дейности и квалификационни групи професии на нивото на минималната работна заплата за 2022 г. – 710 лв., като се извършва корекция само по отношение на позициите, които са под определения размер.

По предложение на председателя на парламента Никола Минчев депутатите удължиха работното си време до изчерпване на дневния ред.

Народните представители трябва да изберат председател и един член на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). На първо четене ще се обсъжда и Законът за корпоративно подоходно облагане. В залата бяха допуснати представители на социалното министерство и НОИ.

За периода от 1 януари до 30 юни 2022 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст е 370 лв., а от 1 юли 2022 г. размерът й ще достигне 392,57 лв. За същия период размерът на социалната пенсия за старост е 170 лв., а от 1 юли става 180,37 лв.

Законопроектът за Бюджет 2022 е внесен в парламента

Вносителят на законопроекта социалният министър Георги Гьоков обясни, че бюджетът е съобразен с актуализираната макроикономическа прогноза на финансовото министерство. Той го определи като бюджет на значително увеличение на осигурителните плащания. 

Той не отправи призиви към ГЕРБ да подкрепят бюджета. Според него те няма да го направят само заради политическите си пристрастия, а не защото е зле изготвен. "Продължаваме промяната" от своя страна заявиха, че ще подкрепят бюджета за ДОО. 

"Демократична България" също ще гласува "за" бюджета, каза депутатът Елисавета Белобрадова. 

Любен Дилов от ГЕРБ заяви, че някой спешно трябва да се обади на полицията заради предвиденото премахване на данъка върху лихвите по влоговете. Според него Бюджетът на ДОО удря основния електорален крепител на ПП, а именно т.нар. свободни професии. 

„Трябва спешно да се обадим на полицията, защото когато хората научват, че махате данъка върху лихвите по влоговете, то те ще излязат на невъздържани веселия и ще трябва да се погрижим за тяхната сигурност. Ако ми кажете в коя банка си държите пари, за да ги прехвърля моите там ще съм много благодарен. Разбира се надявам се това да разбера в частен разговор“, посочи той. 

Хасан Адемов от ДПС заяви, че Движението няма да подкрепи бюджета. Той изказа мнение, че отново ще има пенсионери с доходи под линията на бедност. 

Според Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната" ГЕРБ трябва да замълчат по темата за пенсионерите и да не критикуват бюджета по това перо. По думите му бившите управляващи не са направили достатъчно за ръста на пенсиите по време на четиригодишния им последен мандат. 

"Гордеехте се, че сте вдигнали пенсиите на 300 лв., когато прагът на бедност бе 369 лв. Сегашното управление се стреми да няма никой под прага на бедност", заяви депутатът. 

"Демократична България" ще държи максималният осигурителен доход да остане 3 000 лв., а не както е предвидено в бюджета - 3 400 лв. Иво Мирчев посочи, че ще внесат предложението между първо и второ четене.

"Причината е, че обещахме на IT бизнеса. Той ще бъде под най-силно влияние от това максималният осигурителен доход да бъде увеличен толкова рязко", обясни народният представител. 

Бившият социален министър и настоящ депутат от ГЕРБ Деница Сачева критикува бюджета. 

"Решенията, свързани с пенсиите, не ни дават особен оптимизъм. Водят до обществено недоволство и изкривяване на системата", подчерта тя.

Очаквайте подробности!

Последвайте канала на

Теодора Павлова
734 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Даниел

2022.02.09 | 15:25

5
Айде бе, сериозно ли, ДБ са гласували "За" хахахах Тия ще гласуват всичко "За" стига да има какво да усвояват.

2022.02.09 | 15:00

4
Според Костов след като Конституционният съд се произнесе единодушно, че е това искане е допустимо, има само две възможности да се обясни поведението на въпросното голямо мнозинство във ВСС: Първо: Не познават Конституцията на Република България и следователно са фундаментално некомпетентни; Второ: Знаят, че нямат основание, но спират с нарушение искането на министъра на правосъдието, следователно са зловредни. „Ако имат някакво достойнство и морал, и в единия и в другия случай следва да си подадат веднага оставките. Решението на Конституционният съд ги осветява като напълно непригодни да упражняват висшата съдебна власт“, коментира Костов пред Mediapool.
as

2022.02.09 | 13:47

1
Тоя Киро за НИЩО не става и от нищо не разбира. Харвард учил ама май задочно с Лена. Да й дават там по 7 хил евро на месец от НАШИТЕ пари, а вие си мълчете и им пляскайте с ръце. Тоя на БУЛГАРГАЗ също ни го сложи още от първия ден. Евала на всички гласували за тези нещастници. Честито!

2022.02.09 | 14:57

3
Ебиси мамата киро е точен.

2022.02.09 | 14:57

2
За това ли избрахме гн Петков и го зарязахме сам дасе бори срещу мутрите.Ставаме пред съдебната палата.

Добави коментар

Водещи новини