Румен Радев за кризата около Украйна: Няма военно решение на този въпрос

  • 01 февруари 2022 21:13

  • 4237
  • 3
Румен Радев за кризата около Украйна: Няма военно решение на този въпрос
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Изходът за Европа в цялата сложна ситуация е един и това е интеграция, засилена интеграция на всички нива, във всички области. Това каза президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в изказването си на събитието The World Ahead 2022 в София, предаде БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13614

Президентът добави, че само така Европа ще може да постигне повече сигурност, конкурентоспособност и иновативност и да има ефикасност и ефективност в средствата, които влага във всички области.

На всички ни е ясно, че светът се превръща в една арена на все по-ожесточена конкуренция и става все по-трудно предсказуем, че сме непрекъснато от криза в криза и трябва да гарантираме Европа не само да премине през това бурно море от кризи, но тя трябва да има устойчив курс и ясни цели къде иска да пристигне, посочи президентът. Радев отбеляза, че много от кризите, които ни връхлитат, идват отвъд пределите на Европа и добави, че трябва да си зададем въпроса с какви средства и инструменти можем да влияем на тези кризи в зародиш, така че, ако не можем да ги неутрализираме, поне да омекотим тяхното влияние върху Европа и нейните граждани. Това означава да можем да влияем навън с всички инструменти, с които разполагаме, означава да имаме амбиции, каза президентът.

Той припомни Римската декларация от 2017 г. за силна Европа на световната сцена и посочи, че това означава Европа да има сигурност, конкурентоспособност и иновативност. Основните стълбове на националната мощ , на мощта на всеки един съюз са информация, дипломация, икономика, военна мощ, по тях Европа е постигнала не малко, но има още много какво да работим, отбеляза Радев.

В областта на информацията Радев отбеляза важността от надеждна система за ситуационна осведоменост и добави, че Европа няма разгърната такава система за навременна информация.

По отношение на дипломацията президентът каза, че Европа отсъства в големия дебат, в големите преговори, които текат между други велики сили и засягат пряко Европа. Разположена в стратегическия триъгълник между САЩ, Русия и Китай, ние чакаме президента Байдън да ни информира какво е говорил с президента Путин за нас, за нашата съдба, каза Радев. Той заяви, че оттук нататък ЕС трябва да положи огромни усилия да има силна европейска дипломация и бързи, ефективни и ясни механизми за вземане на решения. Колко години ни отнема да вземем решение по мигрантския въпрос, по други важни въпроси, засягащи нашата сигурност, даде пример Радев.

Ако се вземе базата на икономиката и нейното острие - базата като енергетика, острието като иновации, без тях няма конкурентоспособност, посочи още Радев. Той даде пример с цените на електроенергията за януари - за Европа средна цена 255 евро за мегават час, за САЩ - 64 евро за мегават час, за Китай - около 10 евро, и попита за каква конкурентоспособност говорим, ако това продължава по същия начин.
Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на даде пример и в областта на иновациите, като отбеляза данни от отчетите за 2020 г. на Световната организация за интелектуална собственост, според които заявленията за патенти в Китай са 1,5 милиона, в САЩ - около 600 000, следвани от Япония- 300 000 , Южна Корея - 220 000 и цяла Европа - 180 000. Ако продължаваме да не взимаме спешни, спасителни мерки за важните неща в икономиката, не виждам как ще постигнем конкурентоспособност и как ще я удържим в бъдеще, обобщи президентът.

По отношение на енергетиката Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на каза, че е важно как ще осъществим зеления преход и да останем конкурентоспособни на другите. Той посочи, че е убеден привърженик на зеления преход с един много разумен баланс. Ние се откъснахме далеч напред в зеления преход с инсталация на ВЕИ-та, с отричане на фосилните горива, преди да сме решили един екзистенциално важен за нас проблем в бъдещото ни развитие - съхранението на енергия, посочи Радев. За да се откажем от базови мощности - въглища, ядрена енергетика и газ, трябва да сме абсолютно убедени и да имаме на терен такива технологии - достъпни, евтини, надеждни, с голям капацитет, които да съхраняват тази евтина енергия от соларни и вятърни инсталации на денонощен цикъл и за по-дълго време, преди да сме закрили нашите базови мощности от въглища, които за България дават 50 процента пълна автономност, ядрена енергетика, която за нас дава около 30 процента стабилност и автономност, отбеляза президентът. Радев припомни предложението всички държави членки на ЕС да разработят фонд, в който да вложат средства и да работят усилено за нови надеждни устойчиви технологии за съхраняване на енергия.

Румен Радев с остра критика към Кирил Петков заради смените в ръководствата на дружествата

В областта на сигурността президентът отбеляза идеята за обща европейска отбрана и визията на президента на Франция Еманюел Макрон за европейски въоръжени сили. Той добави, че въпросът е как ще се осъществи тази визия, защото основният стълб на европейската сигурност е НАТО със своите способности и най-вече способностите на САЩ. Може ли Европа сама да гарантира своята сигурност без огромната военна мощ на САЩ. Ясно е, че не може, но си струва да се работи в тази насока, посочи Радев. Президентът каза, че тази идея има бъдеще, има какво да се мисли по военното строителство, по изграждането на способности, като голямото предизвикателство е огромната фрагментация в европейската отбранителна индустрия.

Много трудно ще се наложи политическа воля да имаме унификация на производствата, защото това е в противоречие с принципите на свободния пазар, наложен в ЕС, но поне имаме добра крачка напред - европейският фонд за отбрана, който беше създаден да стимулира интеграция на научноизследователската дейност в отбраната, отбеляза Радев. Той добави, че оттам може да се започне, като постепенно по някое време ще се стигне и до общи производства. За общи европейски сили за отбрана президентът каза, че стъпката, която е предприета, е правилната - да се генерират общи способности, на базата на които някой ден ще дойде и моментът за генериране на общи сили за отбрана.

Президентът Радев каза още, че в Европа не можем никога да постигнем икономическо и социално сближаване между севера и юга, между изтока и запада на цената на никакви европейски фондове, колкото и големи да са те, ако не постигнем научно и образователно сближаване, за което България работи.

Няма военно решение на този въпрос, коментира президентът Радев в отговор на въпрос за кризата около Украйна след изказването си. Единственото, по думите му, решение се състои в изчерпателен, подробен, дълбок диалог между страните.

Този процес не зависи от времето, а от разбирането между двете страни, коментира Радев на въпрос за отношенията на България със Северна Македония и начало на преговорите ѝ за членство в ЕС.

Президентът отново подчерта, че България е най-силно заинтересована от присъединяването на Северна Македония към ЕС. Опитваме се да направим каквото можем и полагаме всякакви усилия за тази цел, каза Радев, но същевременно изтъкна, че България е отговорен член на ЕС и не бихме искали да има проблеми в Съюза.

Във видеообръщение към форума председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че около една трета от средствата по плана за възстановяване, NextGenerationEU, ще бъдат заделени за постигането на екологичните цели, което е 240 милиарда евро. NextGenerationEU разполага с 6,6 милиарда евро инвестиции, готови за България, което е повече от 10 процента от брутния вътрешен продукт на страната, като с тези средства България би могла бързо да ускори декарбонизацията на своята икономика, като същевременно ускори възстановяването си, отбеляза Фон дер Лайен.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4237 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
иван

2022.02.02 | 12:22

3
ВЕЛИКА РУС........
popche

2022.02.01 | 23:52

1
ПУТ..КИН НА ТЕБ ЛИ ЩЕ ГО КАЖЕ

2022.02.02 | 07:30

2
На кого искаш да каже на теб.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини