Парламентарна комисия одобри на първо четене закриването на Държавната агенция "Електронно управление"

  • 01 февруари 2022 15:53

  • 1479
  • 0
Парламентарна комисия одобри на първо четене закриването на Държавната агенция "Електронно управление"
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии одобри на първо четене промени в Закона за електронното управление, които предвиждат закриването на Държавна агенция "Електронно управление". "За" гласуваха 14 депутати, един се въздържа, предаде БТА.

Всички правомощия, които упражнява председателя на ДАЕУ, ще бъдат възложени на министъра на електронното управление. Промените се налагат заради структурата на новото правителство - от Министерството на транспорта и съобщенията отпаднаха информационните технологии, а отделно беше създадено Министерство на електронното управление.

Министърът на електронното управление Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има посочи, че промените целят да гарантират правомощията му съгласно коалиционното споразумение за управление. Пред депутатите министърът сподели, че има амбиция да се фокусира върху киберсигурността, защото приема това за своя лична тема.

Божанов уведоми, че се предвижда създаването на изпълнителна агенция, която да поеме оперативната работа. По-късно пред медиите на въпрос на БТА министърът уточни, че целта е агенцията да оперира мрежата на държавната администрация, да промотира използването на държавния облак и да следи сигурността в системите на държавната администрация. Божанов коментира, че в министерството ще направят анализ на структурите в други държави, които наподобяват модела на "Информационно обслужване" АД у нас, за да се види как работят те. По думите му целта е да се повиши прозрачността. Божанов каза, че Законът за държавния служител предвижда, когато се прехвърлят функции от една структура към друга да бъдат преназначени и служителите.

В края на заседанието на комисията депутатът от ГЕРБ-СДС Иван Тотев подари на министъра риза в знак на извинение, че на предходното заседание постоянно е бъркал името - вместо Божанов го е наричал Божанков. Министърът беше така добър да не ме поправи нито веднъж, посочи пред журналистите Тотев. Подаръкът беше посрещнат с усмивка от министъра.

Божидар Божанов: Фокусът на електронното управление е администрацията да не ни занимава със себе си

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1479 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини