МВнР има готовност да евакуира българите в Украйна

  • 27 януари 2022 13:21

  • 1958
  • 6
© Novini.bg

Оттук-насетне ще се опитваме да правим обобщение на най-важните неща. Днешният брифинг ще бъде едно своеобразно продължение на дебата от вчера в пленарна зала относно напрежението между Русия и Украйна. Това сподели на брифинг министърът на външните работи Теодора ГенчовскаТеодора ГенчовскаТеодора Генчовска е завършила Съвременна история в Софийския университет „Свети Климент.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13312

,,НАТО е връчила своите предложения на руската страна, които са предхождани от предложенията на САЩ. Идеята е да се продължи диалогът в Съвета НАТО-Русия и да се търси деескалация на напрежението. Най-общо може да се каже, че в документа има предложения за намаляване на риска и едно по-отговорно поведение на двете страни'', уточни министър Генчовска.

Керемедчиев: България е слабото звено в източното крило на НАТО

Тя подчерта, че позицията на всички държави-членки в ЕС е единна и се изразява в намаляване на напрежението и деескалация на конфликта. По думите ѝ от румънска страна е постъпило предложение всички външни министри на държавите-членки на ЕС да посетят Киев, което би бил един сигнал, че в действителност се търси намаляване на напрежението.

Вчера в Народното събрание беше много полезна дискусията, защото беше повдигната една много важна тема и това е изграждането на едни адекватни отбранителни способности, от които България се нуждае, за да се чувстваме като страна-членка на Алианса със самочувствие и достойнство, коментира първият ни дипломат.

Експерт: Спекулация е, че български войски ще отидат в Украйна

Министър Генчовска обърна внимание и на бългаската диаспора в Украйна.

Важни са и българите в Украйна. От две седмици сме в ежедневен контакт с посолството и генералното ни консулство. Към този момент няма проявено желание за евакуация, но тези планове са актуализирани и ние сме в готовност при нужда, подчерта тя.

По темата с Република Северна Македония външният ни министър изтъкна като положителна новина, че е бил рестартиран диалога по редица политически теми и посочи, че очаква да има надграждане във всяка една секторна политика.

Теодора ГенчовскаТеодора ГенчовскаТеодора Генчовска е завършила Съвременна история в Софийския университет „Свети Климент съобщи, че България е подновила предложението си към Скопие наши самолети да охраняват въздушното пространство на Република Северна Македония.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1958 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Да питам само

2022.01.27 | 14:15

1
Брендо ще го евакуират ли и него?
Иван Иванов

2022.01.27 | 14:37

2
От какъв зор ще ги евакуирате? Егати стратези са се навъдили.
Петър

2022.01.27 | 14:51

3
Американците си евакуираха техните.
гост

2022.01.27 | 16:25

4
евакуират ОТ...не В ..... до кога неграмотност?!
дид

2022.01.27 | 16:57

5
В Украйна или От Украйна.-егати неграмотниците!!!!!!!!!!!!!
wtf

2022.01.27 | 20:14

6
само бкп и дкмс могат да имат такива уроди, като това на снимката........!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини