Оставка на народен представител разпали дебати в НС за декларации с невярно съдържание

  • 26 януари 2022 11:07

  • 10603
  • 18
© Кадър БНТ

Днес депутатите обсъждат и гласуват промени в Закона за околната среда.

Заседанието на парламента започна с множество процедури по начина на водене. Процедури направиха Халил Летифов от ДПС, Христо Гаджев от ГЕРБ и Мустафа Карадайъ от ДПС. Гаджев поиска информация от председателя на Народното събрание относно липсващи министри на парламентарния контрол миналия петък.

Срещу новите правила: От "Възраждане" влязоха в парламента без сертификати или тестове

Карадайъ каза, че в информационната система на НС некоректно е отразено получаването на отговор на въпрос към министър Рашков.

Елисавета Белобрадова от ДБ оттегли предложението си за искане за изслушване на директора на НЗОК.

Председателят на НС обяви от името на министъра на отбраната, че Янев е разрешил преминаването на военновъздушни сили на Гърция над българското въздушно пространство.

“Стана практика да се подават декларации с невярно съдържание. Кирил Петков подаде такава, преживя катарзис, разкая се. Управляващите обаче вече имат практика да нарушават законите и Конституцията. Народният представител не може да заема длъжност, която е несъвместима със статута му”, каза народният представител Дани Каназирева от трибуната на НС.

Изказването е по повод гласуването на оставката на Александър Тодоров като народен представител като точка от дневния ред. Това се налага от встъпването му като изпълнителен директор на Спортния тотализатор.

Тя обяви, че ГЕРБ няма да подкрепи тази точка от дневния ред: “За пореден път имаме погазване на Конституцията и законите в страната”.

Янев: България може да се включи в учение на НАТО с батальон до 1000 души

Мустафа Карадайъ взе отношение и каза, че аналогията с Кирил Петков не е удачна: “Разбрахме, че декларациите на Кирил Петков нямат никакво значение. Ще помоля да не го давате за пример. Неговите подписи нямат значение, това го разбрахме. Произнесе се Прокуратурата на Република България”.

Николина Ангелкова попита дали Прокуратурата ще се самосезира: “Ще важат ли законите в страната за всеки един гражданин?”

Каназирева поиска думата за дуплика: “Не може промяната да е промяна единствено към нарушаване на Конституцията, законите и правилата. Позицията ни е принципна”.

Йордан Цонев направи процедура по начина на водене. Според него председателят на НС е прекъсвал народни представители с аргумент, че не говорят по темата.

Хамид Хамид обяви, че ще подкрепи желанието за оставка на Александър Тодоров: “Защо отново сме изправени пред ситуация да подписване декларация с невярно съдържание? Кой подведе този млад колега да подпише тази декларация и кой му послужи за пример, за да го направи? Колеги, с една невярна декларация днес директор на Тотото, утре министър-председател. Новата стратегия на управляващите е “нас ни пази Прокуратурата, пази ни олигарха Прокопиев””.

Халил Летифов предложи да не се подкрепи искането за оставка на народния представител.

Ива Митева посочи, че в закона за противодействие на корупцията има член, който постановява, че лице в едномесечен срок може да ликвидира проблем и свои правомощия, ако има несъвместимост на заемане на длъжности.

Михнев от ПП: Няма допълнително въоръжение на НАТО в България

Дани Каназирева уточни, че за да се възползва Тодоров от този член, то той трябва да е декларирал, че има несъвместимост и след това да предприеме действия в тази връзка: “В тази декларация въпросният господин е декларирал, че няма обстоятелства по чл. 6”.

Джейхан Ибрямов беше категоричен, че в случая с декларацията на Тодоров има престъпление. Той се обърна към Никола Минчев дали с тези документи е сезирал прокуратурата.

Минчев отговори, че не е е предприел действия, както и това дали едно деяние е престъпление или не, не се решава в пленарна зала.

Николина Ангелкова помоли председателят на НС да прекъсва депутати, когато правят квалификации и създават усещане, че всичко, което правят управляващите е непременно вярно, а действията на опозицията са непременно грешни.

Министърът на спорта назначи нова управа без никакъв опит да управлява тотото. Единият е депутат - в разрез със Закона за правната помощ

Думата взе и самият Александър Тодоров: “Аз все още не съм директор на Спортния тотализатор. Избирането ми се конституира от вписването ми в търговския регистър”.

Каназирева го репликира, че декларацията е част от документите, които се подават преди заемането на длъжността: “Въпросът е дали е декларирал подобна несъвместимост или не. Декларирано е, че няма такава несъвместимост към тази дата (на подаване - бел. ред.).

Според самия Тодоров ако има нарушение, то ще бъде констатирано от надлежните органи и отказа да покаже декларацията в НС.

В крайна сметка след прегласуване депутатите решиха с 144 гласа да приемат оставката на Александър Тодоров.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
10603 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар

2022.01.26 | 16:28

18
Смешниците от Харвард да си 0бират крушите и да не заглобват повече държавата! Вече и онези, които гласуваха за "подмяната" са тотално разочаровани от новите келешчета. С келешлъци държава не се управлява! Ако сега направят избори, Борисов ще спечели със 75%! Жалко, че така прецакаха народа, но всичко ще си дойде по местата. Белия автобус е със зимни гуми, няма да изкарат и до пролетта.
Знаех си,

2022.01.26 | 11:31

5
Че ще съсипят страната,още април миналата година! Преживях комунизма,Лукановата и Виденовата кризи!!! Усещането за несигурност,страх и сивота е същото,даже и по-глямо! Но този чук(председателя на НС) ,Кирчо и Кокорчо не помнят онези времена,те са деца на комунисти,участвали в разрухата на България! За това предпочитам ГЕРБ и Борисов,пред всички останали!!!
gogo

2022.01.26 | 14:03

17
NE TROEN...KOKLO SI KUH..
gogo, плащат ли двоен надник

2022.01.26 | 11:55

7
да тролиш и за гер.бавата п@плач и за препаратите на фарма мафията... 1 млн по-малко след буци българоубиеца
gogo

2022.01.26 | 11:49

6
EVALA

2022.01.26 | 13:59

16
Днешното правителство- комунисти дойдоха на власт с ЛЪЖА и благодарение на финансовата подкрепа на мафиоти избягали от закона в държавата! Румен Радев про руски настроен избран с манипулации с машинен вот загуби комисионна от сделката Грипен...яхна протеста 2021 организиран от криминалния контингент...Кирил Петков син на окръжен на БКП изнесъл в Канадска банка през Австрия близо 160 млн долара в началото на 90те..Асен Василев фалира фирма в Великобритания....Корнелия Нинова...опитна в източването на фирми в началото на 90те ...всичко започна преди 2-3 години когато Българското правосъдие подгони Цв.Василев и Васил Божков ..закрилниците и финансови магнати, които подпомагат БСП през годините ....и започнаха с компромати и откровени ЛЪЖИ ...снимки ....вили в чужбина и се стигна до канибализъм ....сега стана ли ви ясно уважаеми кой Ви управлява в момента ....МАФИЯТА !!!!!
комунисти комсомолци пионери

2022.01.26 | 13:08

15
зверска смрад се носи от тази сграда и 240те гудета.........
Боко

2022.01.26 | 11:16

4
Тупайте топката че иначе приематли законите за съдебната власт , и разкарат ли Гешефта отиваме при бай Ставри в Ст Загорския Вие знаете как се прави Ваш Боко

2022.01.26 | 13:06

14
Идиотът под наем пак си дъвче памперса
Африкански

2022.01.26 | 12:55

13
Тошко бе,швейцария на законите, бе!!И Конституцията на република България е върховен закон,бе!Чегъртай си онова по устата,КРЕТЕН късопаметен и не давай болонката некъпана за пример!!

2022.01.26 | 12:27

12
Говорят едно а си правят друго.Кукорчо щеше с 8 милиарда да оправи държавата а се ще взима 7 милиарда дълг,същата работа като Боко.
Хъх

2022.01.26 | 12:08

10
Нагли измамници Пунта Кико Премяна!
Йода

2022.01.26 | 12:19

11
ъхх, ''Нека майка ти да бъде с мен''!
Хъх

2022.01.26 | 12:08

9
Нагли измамници Пунта кико Премяна!
НРБ

2022.01.26 | 11:55

8
СТАРАТА ПЕСЕН НА НОВ ГЛАС

Добави коментар

Водещи новини