Представителите на ГЕРБ/СДС в ЕП осъждат категорично опитите на Русия за намеса във вътрешните работи на България

  • 23 януари 2022 17:22

  • 779
  • 0
Представителите на ГЕРБ/СДС в ЕП осъждат категорично опитите на Русия за намеса във вътрешните работи на България
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Ние, представителите на ГЕРБ/СДС, избрани в Европейския парламент от България, осъждаме категорично опитите на Руската федерация за намеса във вътрешните работи на България. Изявлението на руското Министерство на външните работи, с което се настоява за изтегляне на военни сили на НАТО от България и Румъния, е неприемливо и представлява опасна и безотговорна провокация". Това се посочва в декларация на членовете на Европейския парламент от коалицията ГЕРБ/СДС, изпратена до медиите от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

България е член на НАТО и по силата на действащия Вашингтонски договор националната ни сигурност предполага и разполагане на въоръжение и войски на Алианса на българска територия, когато възниква заплаха за колективната сигурност и отбрана. Решението за това действие се взема от НАТО и засяга единствено страните-членки на този съюз.

Изявлението на руското външно министерство съдържа недопустими за двустранните ни отношения заплахи и е доказателство за политиката, целяща дестабилизация и разединение в региона на Югоизточна Европа и Черно море.

Русия иска силите на НАТО да напуснат Румъния и България

Настояваме също така и за адекватен на руските агресивни действия отговор на НАТО, както и за активно участие в този отговор на България, се посочва в декларацията.

Представителите на ГЕРБ/СДС в Европейския парламент настояват за:

- решение на българския парламент и правителство за засилване на националната отбрана чрез приемане на отбранителни сили и техника на НАТО на българска територия, което да даде ясен сигнал на всички наши съюзници в Алианса за солидарност, единство и решителност и да потвърди общата ни готовност да гарантираме отбраната на Югоизточния фланг на Алианса в Европа и колективната ни сигурност;

- нови инвестиции в сферата на отбраната с цел повишаване на боеготовността на българската армия;

-активна работа на всички нива за пресичане на действията на руските специални служби в България, включително и на действащите под прикритие като фондации, неправителствени, културни или туристически организации, банки, фирми и медии, както и на българските им агенти за влияние и тяхното финансиране.

"Като евродепутати от Европейската народна партия ние напомняме, че Европейският съюз и НАТО винаги отстояват позицията за сътрудничество и разбирателство с Руската федерация в интерес на мира и сигурността в Европа и света. Същевременно в специална резолюция за отношенията на ЕС с Руската федерация Европейския парламент заявява своята подкрепа за руския народ и гражданското общество", се казва още в декларацията.

България трябва да бъде на висотата на своята отговорност пред настоящето и бъдещето на Европа. Деескалацията и сътрудничеството са в интерес на всички, посочват евродепутатите.

Валери Зайцев
779 0

Свързани новини

Водещи новини