Републиканци за България: Важно е да запазим принципните си позиции с НАТО и ЕС, както и граденото с години доверие за партньорство

  • 21 януари 2022 20:06

  • 1012
  • 4
Републиканци за България: Важно е да запазим принципните си позиции с НАТО и ЕС, както и граденото с години доверие за партньорство
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

По повод искането на Министерство на външните работи на Руската федерация за изтегляне на военните сили на НАТО от територията на Република България и Република Румъния, повтаряно многократно през годините, въпреки правото на всяка суверенна държава свободно да избира, от ПП „Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г.“ смятаме, че:

1. Позициите изразени от МВнР, министърът на отбраната (във Facebook) и президентът Румен Радев са навременни, но недостатъчно ясни от гледна точка на явната провокация от страна на Руската федерация. Призивът към диалог и дипломатически решения винаги е най-добрият начин за изход от кризи, но според нас в случая е необходима твърда и чиста позиция за намеренията на Република България, а именно за необходимостта от засилване сигурността на Източния фланг на НАТО.

Русия иска силите на НАТО да напуснат Румъния и България

2. Съгласни сме, че „решенията, които касаят България, се взимат от легитимните български власти в съответствие с Конституцията на страната и националната законодателна уредба”, затова сме заинтересовани да разберем какви са намеренията и решенията на новото българско правителство. В тази връзка смятаме, че е време за КСНС на тема Украйна и преките рискове за България, свързани с конфликта Украйна-Русия. Вярваме, че този бъдещ Консултативен съвет ще даде насоки, но не и ултиматуми как изпълнителната власт и парламента да изпълняват правомощията си в република с парламентарно управление.

3. Одобряваме позицията на президента, че „страната ни не приема ултимативни искания, от когото и да било”, но не и с оправданието , че „в страната ни няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна техника”. Не звучи убедително.

4. Очаква се през март 2022 г. да се приеме новата Съвместна декларация за сътрудничество ЕС-НАТО. Декларацията ще включва оценка на стратегическата среда в евроатлантическата зона в контекста на събитията в Украйна. Важно е като член на двата формата да запазим принципните си позиции и граденото с години доверие за партньорство.

5. Важно е по време на текущото председателството на ОССЕ от страна на Полша да се продължат опитите за комуникация с Руската федерация, както и в Съвета НАТО-Русия.

6. От Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г. призоваваме парламентарното мнозинство да приеме Декларация, в която да стане ясна позицията на България и тя да бъде основа за последващите действия на изпълнителната власт.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1012 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Пхахаха

2022.01.21 | 20:23

1
Боклук, да ти тропкат гербераски мангали в асансьора.
Пхахаха

2022.01.22 | 05:50

4
Щото нема кой да му плати билета на тоя боклук, той сам не е свикнАл да си плаща. А "молитвената закуска" е без пари само за краварете, които подават маркуча на "закусващите".
ЗащоЛи

2022.01.21 | 21:04

2
Цвъко(Молитвената закуска) скоро не са го канили краварете на молитвена закуска.
..

2022.01.21 | 23:24

3
Абе палячовци имате 5 пъти по малко гласове от Луна, кой ви дава трибуна да говорите изобщо

Добави коментар

Водещи новини