Извънредни точки в парламента и Бюджет 2022 скараха депутатите

  • 21 януари 2022 09:24

  • 2057
  • 6
© Булфото (архив)

Парите на държавата са фокус и по време на днешното заседание на депутатите. Народните представители обсъждат и гласуват на второ четене решение, с което да удължат до края на март действието на бюджета за изминалата  2021-ва година. 

Това решение се налага, защото все още няма приет бюджет за настоящата година. Обещанията на правителството са, че до края на този месец бюджетът ще бъде внесен за разглеждане в Народното събрание. И приет до края на февруари.

Депутатите ще изслушат и премиера Кирил Петков, както и десет министри.

Депутатите обсъждат удължаване на Бюджет 2021

Извънредно вкарани 3 точки в дневния ред на петъчното заседание на парламента скараха депутатите

Избор на постоянни делегации на парламента в международни организации стана втора точка на заседанието. Депутатите ще минат първо гласуване на промени в Закона за енергетиката, като трета точка, а четвъртата им точка ще са нови процедурни правила за избора на нови членове на КЕВР.

Депутатите от ГЕРБ и ДПС бяха твърдо против промените и отправиха критика към завърналия се след COVID председател на парламента Никола Минчев.

Явно завръщането ви след боледуване не ви се отразява добре, заяви от трибуната Христо Гаджев от ГЕРБ. "Да се вкарват така извънредно парламентарните делегации без да се съгласуват в опозицията напомня на избора на комисиите и липсва диалог", каза той и добави, че в четвъртък депутатите работили само до 10,30 часа, а днес се предлагат точки като за цяла седмица.

От своя страна Минчев отвърна, че разбрал, че тези допълнителни точки са одобрени от всички партии на председателски съвет по-рано.

"Г-н председател аз също се връщам от карантина и също съм замаян. Предполагам, че някой ви е подвел. Пожелавам ви бързо да влизате в час", каза Хамид Хамид от ДПС. Той поясни, че не е имало съгласие на председателски съвет по тези точки. "Предлагам да разпоредите достъпа на опозиционните партии на председателски съвет, за да може да изберете каквито искате делегации", допълни Хамид.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова посочи, че не е направено задължителното за първо четене на законопроектите в комисиите на парламента обществено обсъждане на промени в Закона за енергетиката. "Ако е нужно да се свика допълнително заседание, защото вероятно има редица организации, които искат да вземат публично становище", добави тя.

Удължаването на действието на Бюджет 2021

Депутатът от ГЕРБ-СДС Кирил Ананиев посочи, че това е безпрецедентен случай в бюджетната практика. Той поиска да чуе от финансовия министър параметрите за новия бюджет за 2022 г. Той постави въпроса и за заявките за актуализация на същия този бъдещ бюджет през юни. От ГЕРБ-СДС настояха, че има забавяне в действията на сегашното финансово министерство по изготвянето на новия бюджет.

Цончо Ганев, заместник-председател на парламента и депутат от "Възраждане", също смята, че има забавяне в представянето на бъдещия бюджет. Венеция Нецова-Ангова, депутат от "Продължаваме Промяната", заяви, че това е временна мярка, която е необходима, за да се уредят обществените отношения, като размера за здравноосигурителната вноска, добавките за пенсионерите и др.

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов пък призова депутатите от ГЕРБ-СДС да не показват политическата си немощ. Той и председателят на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова влязоха в спор по опитите за съставяне на правителство в предходния парламент.

"2022 година вече я сравняваме с 1997 година. Режимът на тока започна, надявам се да не стигнем до пълния обем на 97-а.", каза Александър Иванов от ГЕРБ-СДС. 

"Повече от 10 дни чуваме, че  българските пенсионери са ощетени, повече от месеци Планът за възстановяване е на кайма, няма никакви мерки, сега чакаме да се появят "откраднатите" 8 млрд. лв. в новия бюджет, ако се състави. Повечето ни колеги в зала не помнят 1997 г., но да не се окаже, че след "Виденовата зима" имаме "Кировата зима", допълни Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Явор Божанков от "БСП за България" призова председателя на Народното събрание Никола Минчев да отнема думата от депутатите, които не говорят по същество.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2057 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
божкофф от ДУБАЙ

2022.01.21 | 09:44

1
сега мене ще ме слушат дори в НС. Парите си искам, прости говеда, и да се върна най-сетне в БЪлгария, за да си харча открадените пари на воля! Оръзна ми да го поемам на шейховете.
баба гицка

2022.01.21 | 10:11

2
кокорко да ми върне старото изчисление на пенсията - за разлика от него съм дал много на тази държава и си заслужавам парите
Вие си ги избрахте

2022.01.21 | 12:08

3
Яжте им бахура. Тия така са се оплели и вкараха държавата в страшно блато. Кировата зима,ще се окаже по-тежка и от Виденовата. Тия келемета,знаят ли какво беше тогава? Сега осъзнавам,че от Борисов и ГЕРБ,по-подготвени и добри няма!!! Колкото по-скоро ги изметем,толкова по-добре!!!
При ГЕРБ

2022.01.21 | 12:33

4
Беше по много по добре и нямаше такива кризи ГЕРБ ИМАТ ЕДНА ГРЕШКА.ОСТАНАХА ЛИДЕРСКА ПАРТИ И НЕ ПОДГОТВИХА ПРЕДВАРИТЕЛНО ДЕМОКРАТИЧНО ОПРЕДЕЛЕНИ ЗАМЕСТНИЦИ. ТОВА Е ЛИЧНА ГРЕШКА НА. БОРИСОВ. Вижте другата лидерска партия БСП докъде стигна. Това ви чака ако не започнете демократизация сега

2022.01.21 | 13:13

5
Днешното правителство- комунисти, дойдоха на власт с ЛЪЖА и благодарение на финансовата подкрепа на мафиоти избягали от закона в държавата! Румен Радев про руски настроен избран с манипулации с машинен вот загуби комисионна от сделката Грипен...яхна протеста 2021 организиран от криминалния контингент...Кирил Петков син на окръжен на БКП изнесъл в Канадска банка през Австрия близо 160 млн долара в началото на 90те..Петков, подал документ с невярно съдържание, за което трябваше да е съден, Асен Василев фалира фирма в Великобритания и дължи 8 милиона паунда там, Спецов, дължи 1 милион ДДС, .Корнелия Нинова...опитна в източването на фирми в началото на 90те, приватизирала Техноимпекс и уволнена като министър, от Станишев, точно за корупция. ...всичко започна преди 2-3 години когато Българското правосъдие подгони Цв.Василев и Васил Божков, както и Арабаджив, Банев, Прокопиев, всички фалирали предприятия оставили хора на улицата, продали всичко за скраб и станали милионери. , ..закрилниците и финансови магнати, които подпомагат БСП през годините ....и започнаха с компромати и откровени ЛЪЖИ ...снимки ....вили в чужбина и се стигна до канибализъм ....сега стана ли ви ясно уважаеми кой Ви управлява в момента ....МАФИЯТА !!!!!
Съсипаха държавата

2022.01.21 | 13:30

6
Хиляди хора умряха и продължават да умират. Цени и инфлация са шокиращи! Българите в Македония плачат,че са предадени и изоставени от внук на комунист(Кирчо),както го е направил мръсната пияница-Георги Димитров!!! Сега пак избрахте тая сган да тъпче и ограбва българския народ!!! Ти,неразумний юроде,не се ли осъзнаеш,че тая сган трябва да бъде изметена,нищо добро не ни чака. При Борисов беше много по -добре!!!!

Добави коментар

Водещи новини