Историк: Срещата в Скопие е желание за обновление

  • 20 януари 2022 08:16

  • 585
  • 0
© NOVINI.BG

Това беше желание за обновление между нашите две страни, след като има две нови правителства и двама нови премиери, коментира историкът Наум Кайчев за визитата на премиера Кирил Петков в Скопие. „От друга страна отпадна един от въпросите, които стоят между България и Северна Македония – именно въпросът за наименованието на нашата съседка“, посочи той в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1236

Срещата между Кирил Петков и новия премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски се проведе във вторник в Скопие. 

Стево Пендаровски към Кирил Петков: Вие не сте балканци, идвате точно на секундата за срещата

„Това е съгласие от страна на нашите съседи, че Македония не е само Северна Македония. След като с Гърция се съгласиха, че има друга Македония – Южна, сега с това фактически се констатира, че има и друга – българска Македония в Благоевградска област. С други думи реално има три Македонии – Пиринска, Южна Македония в Гърция и една трета – държавата Северна Македония“, каза още историкът Наум Кайчев.

Според журналиста Георги Милков обаче, не е ясен ангажиментът и дали въобще ще се случи да се изчистят учебниците в Македония от обидните квалификации към българите.

„Много пъти до сега сме виждали заявки от страна на Скопие, след което са били забравени, не са се случвали или се е случвало точно обратното“, припомни Милков.  

„Хубавото, което се случи е, че беше дадена заявка да се тръгне в бизнес посока, защото Скопие има връзка с всички останали столици, но не и със София. Ако се построи магистрала, жп линия или тази въздушна връзка тръгне, това е една добра база да се върви напред, защото ако се хванем за историята няма да стигнем до никъде“, посочи още журналистът.  

Последвайте канала на

Десислава Станева
585 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини