Илияна Йотова: Имаше моменти, когато се чувствахме като в обсадена крепост

  • 19 януари 2022 17:00

  • 794
  • 9
Илияна Йотова: Имаше моменти, когато се чувствахме като в обсадена крепост
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Многобройните избори, които се проведоха в България през 2021 г., не само президентските, показаха, че не сме сами. Това заяви пред БНР вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,, която заедно с президента Румен Радев положи днес клетва за втория си мандат на тържествена церемония в Народното събрание. 

Тя определи политиката на президентската институция като много последователна през изминалите пет години: "Тези пет години бяха изпълнени с много трудности и предизвикателства. Ситуация на много влошено здраве между институциите, особено между президентската институция и мнозинството в 44-то Народно събрание и последното правителство на Бойко Борисов. Имаше моменти, когато се чувствахме като в обсадена крепост. Желанието на предишните управляващи да изолират президентската власт във външнополитически план, но и от процесите в страната, доведоха да това, че днес не са във властта".

Вицепрезидентът изказа очакване България да спре с т. нар. "йес политика" и да има своето място в решаването на кризите в Европа: "Да се намесваме там, където знаем, че имаме експертизата, там, където зависи от нас дори заради географското ни положение, за да се решават и международни конфликти, за да се стабилизира ЕС, за да се избегнат геополитически стълкновения в тази част на Европа. Надявам се на една много по-активна политика и по-стабилен и категоричен глас на България. Ние ще бъдем инициатори - като институция, но ще бъдем и добър съюзник на законодателната и на изпълнителната власт".

Първата голяма оценка на новото правителство ще е приемането на Бюджет 2022, посочи Йотова.

Илияна Йотова изтъкна като най-важното нещо от речта на президента фокуса към обикновения българин: "Да погледнем през погледа и през интереса на обикновения човек. Само тогава политиката ще има смисъл и само тогава решенията ще бъдат актуални и ще имат резултат".

По думите ѝ справедливостта не е нещо, което се постига за ден или за седмица, а е едно постоянно действие, изискващо усилието на много хора, изискващо своите лидери и водачи: "Президентът днес представи пред Народното събрание неговата визия за България. Преди година ние обявихме своя Проект за нова България. Днес тази национална програма беше представена от президента Радев. Това не е управленска програма, а визия за страната ни". 

Румен Радев и Илияна Йотова се заклеха пред НС

"Президентът днес представи пред Народното събрание неговата визия за България. Преди година ние обявихме своя Проект за нова България. Днес тази национална програма беше представена от президента Радев. Това не е управленска програма, а визия за страната ни", заяви Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,

Тя посочи няколко консенсусни точки, върху които е поставена тази визия - връщането на държавността и на законността, демографската криза, образованието и здравеопазването.

Вицепрезидентът даде висока оценка на вчерашното посещение на премиера Кирил Петков в Скопие. Тя заяви, че посещението е потвърдило важни клаузи от политиката на София в контекста на стремежите на Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС.

Според Илияна Йотова правителството трябва да препотвърди пред Скопие и българската позиция за общото минало и за т.нар "македонски език".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
794 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
хахах

2022.01.19 | 20:56

9
"Многобройните избори, които се проведоха в България през 2021 г., не само президентските, показаха, че не сме сами." Какво иска да каже тая пача? Амииии.... да, НЕ СМЕ САМИ! Извънземните са навсякъде около нас и ни следят, ама ние се криеме...
Свинкята

2022.01.19 | 20:04

8
Грух грух грух грух
Му

2022.01.19 | 19:10

7
Червена свинкьо. Да го духаш с кауня Р

2022.01.19 | 19:05

6
Идиотка,че и нагла

2022.01.19 | 17:32

2
Ти си в кочина за угояване! Това не е обсадена крепост. Объркване е станало.
Бй

2022.01.19 | 19:05

5
Предателите на България

2022.01.19 | 18:12

4
Обсадена си от сланина и послушни медии

2022.01.19 | 17:55

3
Я свинкя
Боже мили

2022.01.19 | 17:23

1
Абе ти 5 години лежа и не те видяхме и чухме ама ти си се чуствала в крепост! Айде стига вече театро бе биволице. Взимай си високата заплата и спри с цирковете...

Добави коментар

Водещи новини