Румен Радев: Налице е антимафиотски консенсус, България не бива повече да се управлява от екрана и по телефона

  • 19 януари 2022 10:45

  • 3242
  • 68
© Булфото

Преди пет години вие ми доверихте отговорната мисия да работя за единението на нашия народ, за суверенитета и сигурността на многовековната ни държава. Пет години по-късно отново ни поверихте трудната задача да продължим пътя, по който поехме заедно и направихме първите решителни крачки. В деня, в който прекрачваме във втория мандат, първите ми думи са на признателност към вас, скъпи съотечественици. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в обръщение към народа и Народното събрание след полагане на клетва пред народните представители по повод втория си мандат като държавен глава.

,,Първият президентски мандат се случи в драматично време, в което старият авторитарен модел на управление достигна своя апогей, докато в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които той се крепеше. Гражданският бунт през 2020 г. извади на повърхността факти и процеси, в резултат на които българите въстанаха срещу едноличната власт, феодализацията по места, схемаджийството, прокурорския чадър над злоупотребите и кривото огледало на медиите, срещу бедността, безпътицата и безправието. Този процес по демократизация ще е труден, с неизбежните грешки и разочарования'', допълни президентът.

ГЕРБ напуснаха залата по време на речта на Радев, дадоха изявление в кулоарите, докато президентът говори

По думите му отчуждението на гражданите от политическата класа, недоверието в институциите, покварените медии ще са предизвикателствата пред всички нас в следващите години, отчитайки, че последните служебни правителства допринесоха за връщането на доверието в институциите.

Изборите през ноември дадоха ново парламентарно мнозинство, което пое отговорност за управлението. Чака ни справянето с каскада от кризи. Тази задача вече обсебва дневния ред на правителството и парламента. Оставам отворен за диалог и споделям отговорността за тежки и непопулярни, но необходими решения. Ще продължавам обаче да бъда критичен, когато намирам решенията на законодателната и изпълнителната власти за неправилни. Текущите кризи, които се изострят и употребяват от задкулисието, не бива да отклоняват вниманието от стратегическите приоритети като овладяването на демографската криза, повишаването на стандарта на живот, духовното развитие, отстояването на националните интереси и достойнство, заяви в речта си пред депутатите държавният глава.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на отбеляза още, че демокрацията и правоватата държава са фундаментите, които трябва да възстановим.

,,Убеден съм, че в България е налице антимафиотски консенсус. Нашите сънародници гласуваха за справедливост и законност, държавата не бива да се управлява от екрана, под масата, по телефона и от задкулисието. Корупцията трябва да бъде съкрушена, за да оцелеем като държава и общество. Налице е историческа възможност да върнем България в руслото на закона'', добави той.

Атанас Атанасов: Надявам се президентът да се издигне над политиката

Президентът призова за ясно изразена политическа воля и конституционни промени, които да не се изчерпват само с ревизия на съдебната власт в посока отговорна и ефективна прокуратура, а да включват и разширяване на гражданското участие в управлението на държавата и засилване на гаранциите за защита на човешките права.

Ако управляващото мнозинство не постигне бърз пробив в съдебната реформа, ще се отвори пътят за реванш на статуквото. Нужни са ясно изразена политическа воля, законови и конституционни промени. Но отварянето на Конституцията за промени не трябва да се изчерпва само по отношение на съдебната власт. След три десетилетия от началото на демократичните промени следва да покажем зрялост в убеждението си, че основната конституционна ценност е човекът, допълни Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и подчерта, че демокрацията е несъвместима с обществената апатия.

Според президента укрепването на държавността изисква засилени конституционни гаранции за разделението на властите и прозрачен и предвидим законотворчески процес.

,,Време е да се даде и шанс на общините за икономически и социален подем чрез конституционно гарантиране на финансовата децентрализация'', апелира държавният глава.

БСП: Президентът трябва да бъде обединител на нацията и през втория мандат

По темата с демографската криза Радев предупреди, че "за да я има България, трябва да ги има и българите".

Нацията ни преживява прехода като травма, сравнима с война. Време е за дългосрочни, финансово осигурени политики за намаляване на смъртността, увеличаване на раждаемостта и ограничаване на емиграцията. Благотворителността не може да замести държавната грижа. Пазарът и пиарът не могат да компенсират липсата на работещи социални механизми, посочи държавният глава.

Румен Радев и Илияна Йотова се заклеха пред НС

Според президента консенсус трябва да се формира и около каузата за просветена и образована нация.

Това е дългосрочна инвестиция, която няма да донесе политически дивидент на нашето поколение държавници и общественици, но е дълг и историческа задача, която не търпи отлагане, отбеляза Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Президентът призова и за промяна на здравния модел към качествено и достъпно здравеопазване, в което здравето на пациента не е стока, а младите лекари и медицински сестри не напускат България.

В обръщението си държавният глава открои необходимостта от ускорена трансформация към нов икономически модел, основан на науката, иновациите, производствата с висока добавена стойност, както и осигуряването на чиста, достъпна и предсказуема енергия. Президентът настоя и за стабилна и предсказуема нормативна среда, защита на собствеността и конкуренцията, насърчаване на предприемчивостта и инвестициите. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на посочи, че трябва да се осигурява държавна подкрепа за българската култура, на която разчитаме да изгражда духовни ценности и да сплотява нацията.

Владимир Василев
3242 68

Свързани новини

Коментари 68

Добави коментар
ЛАТЕРНА

2022.01.19 | 10:53

1
30 ГОДИНИ ОПРАВЯТЕ ИЗБОРНИЯ КОДЕКС :) КРЪГЛИ ИЛИ КВАДРАТНИ И Д И Ъ ТИ СТЕ? :)
ОСМАН БЕГ

2022.01.19 | 10:54

2
КОЛКО МИЛИАРДА МИЛИОНА СТЕ ВСЕ ПАК? :)
ОСМАН БЕГ

2022.01.19 | 10:56

3
НЕ СТЕ НИ КРЪГЛИ, НИ КВАДРАТНИ, А ОПЛЕЗЕНИ И Д И Ъ ТИ!

2022.01.19 | 10:57

4
Поздравявам депутатите на ГЕРБ и СДС, че напуснаха залата при лъжовната и клеветническа реч на президента. Достойно поведение.
К. У. Р за БСП и боклука радеффф

2022.01.19 | 10:57

5
Фигурантът на мафията говори за антимафия. Бре мама ти да е.ба и на наглия, болшевишко-селски олигофрен да е.ба!
Д-р Пеевски

2022.01.19 | 12:23

24
Хахаха, как може разнебитена пyтка като те6е да "гонабута" на каквото и да било. А за майка ми не говори, тя ви купуваше и продаваше като парцалите, които сте :))))
до червения боклук под мене

2022.01.19 | 11:34

17
Не, боли я майка ти, старата болшевишка к.урва, като й го изва дя от миризливата уста, след като преди това съм й гонабутал с 200 в г,ъзъ та до сливиците, шизофренен бесепе.дерасте!
Д-р Пеевски

2022.01.19 | 10:59

6
Боли ли като ви вадят зъбите, гербераска пасмина?
Незнам дали

2022.01.19 | 10:59

7
Се е управлявала от екрана и телефона,но знам,че имаше всичко и се живееше спокойно. 9 месеца управлявате вие и резултатите са на лице. На много места в страната режим на тока,хиляди българи умряха,цени и инфлация жестоки. Току що получих смс от Теленор,че ми вдигат таксата(Корнела излъга),мой приятел реве,че сметката за газ му е 550 лева,а ти Фигурантчо ми споменаваш още ГЕРБ. Скоро ще се върнат и то със страшна сила,защото хората се осъзнаха и видях,че при тях беше по-добре!!!
Гайгер

2022.01.19 | 11:03

8
Има една Сила и тя вижда и не забравя! Който прави зло за народа си, зло намира. Комунист добро за народа си не е правил, той търси само повод да напада, уязвява и унищожава, нищо че народът страда. Важно е неговото его да де удовлетворено.
ЕЛЕКТPА

2022.01.19 | 11:10

9
Браво на Герберите, че напуснаха тоя цирк. Крадеф, Идиотова и импексовата клика, не заслужават вниманието на българите в парламента, останалата воня е с турско азиатски корени...
gogo

2022.01.19 | 11:23

13
XA XA XA... TAKA E
Да си полежим

2022.01.19 | 11:12

10
Айде още 5 години да си лежим и да си взимаме еди 15 000 лв. на месец! Честито балъци вие мизерствайте. Добре, че не може да има повече от два мандата тоя, че напускам комунистическата държава незабавно!
ШИБАМ CBИНЯТА ПЕЕВСКИ

2022.01.19 | 11:15

11
МАЧКАЙ, РАДЕВ! ВКАРАЙ ГЕЙБЕРСКО-ДЕПЕСАРСКОТО ОПГ В ЗАТВОРА И ЩЕ БЪДЕШ ПРЕМИЕР СЛЕД ТОЯ МАНДАТ.

Добави коментар

Водещи новини