Аню Ангелов: "Берета трейдинг" носи цялата отговорност за взривовете

  • 11 юни 2012 08:01

  • 1785
  • 1
Аню Ангелов: "Берета трейдинг" носи цялата отговорност за взривовете
©

Не бих могъл да коментирам какви са причините за взрива и нарушенията на фирмата собственик "Берета трейдинг", защото в момента тече следствие.

Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на отбраната Аню АнгеловАню Ангелов Аню Запрянов Ангелов е министър на отбраната от 41-ото Народно събрание от 27 януари 2010 г. до 12 март.

Само в един от цеховете на фирмата се е извършвала утилизация на снаряди, съобщи министърът. Той уточни, че само специалистите могат да кажат дали в складовете е имало повече боеприпаси, отколкото "Берета трейдинг" е имала право да съхранява.

"В склада са намерени джиесеми, което е абсолютно забранено във военните складове", заяви Ангелов, но каза, че не знае дали това се отнася за частните складове. "Има закон и орган, който трябва да осъществява контрол - "Контрол по общоопасните средства" (КОС), но Десислав Делев е собственик и носи цялата отговорност за случилото се", категоричен бе военният министър.

Той каза, че в Министерството на отбраната отдавна е имало информация за конфликт на интереси между служителката Хени Шиякова и "Берета трейдинг", която е трябвало да извърши проверка на фирмата и е отишла на екскурзия до о. Бали на техни разноски. Аню АнгеловАню Ангелов Аню Запрянов Ангелов е министър на отбраната от 41-ото Народно събрание от 27 януари 2010 г. до 12 март каза, че разследването е доказало вината й в случая. Той каза, че повече информация по случая ще има, ако се стигне до обвинителен акт.

Министърът посочи, че боеприпасите, които подлежат на утилизация, намаляват, и в момента са около 14 000 тона. Ангелов каза, че ако трябва, държавата ще дава повече пари за утилизация и процесът ще върви малко по-бавно, но трябва да бъде извършван безопасно. По думите му, от изключително значение процесът на обезвреждане да се извършва с екологично чисти технологии. "Трябва да се отвори вратата за участие на европейски фирми. Ако се промени законът, още следващата поръчка, която ще направим, ще бъде открита за всички европейски фирми", каза още военният министър.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1785 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.06.12 | 15:18

1
Аню от скромност премълчава кой е разрешил на "виновната" фирма да обезврежда боеприпаси, с какви специалисти разполага и как е спечелила държавна поръчка ако не е разполагала с квалифицирани специалисти?!? В БГ сега е модерно идаването на лицензи и регистрации в измислени регистри..... от всеки, който може да си плати! Така де, важното е наши хора да "печелят" държавни поръчки и в държавата да влизат постъпления! На кой му пука какви специалисти работят и кой ги контролира! Вече си имаме един гениален хидроинженер, появи се лудият бомбаджия, а след по-яко земетресение ще си имаме и много "лицензирани" последователи на Колю Фичето! Така де, смеем се, че средностатистическият германец не може да завърти една крушка (щото не му е работа), а сме горди , че у нас разни "тесни специалисти" усукват милиони от държавата, убиват хора и прахосват народни пари, правейки нещо от което нямат хал хабер!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини