Регионалният министър: Ще компенсираме ВиК сектора, водата е човешко право

  • 07 януари 2022 08:39

  • 898
  • 1
Регионалният министър: Ще компенсираме ВиК сектора, водата е човешко право
© Кадър БНТ

АПИ е възложила строителство на магистрали на собственото дружество на МРРБ “Автомагистрали” ЕАД, а то е възложило на 9 подизпълнителя да снабди материали. По част от трасето не е започвана работа. На две места няма проект. Направеното е фактически незаконно, но възпирам контролния орган да го констатира. Това заяви Гроздан КараджовГроздан КараджовГроздан Караджов е роден на 14 декември 1966 г. в гр. Стара Загора. Завършва английската езикова, министър на регионалното развитие и благоустройство, в студиото на БНТ.

“По магичен начин доставките на материали и наема на строителна техника се превръщат в извършени участъци от автомагистрала. Това не е легално и трябва да бъде поднесено на НС и то да отсъди и да реши”, обясни регионалният министър.

Той беше категоричен, че ЗОП ще се спазва: “Инхаус процедурите са извън ЗОП. Няма да се практикуват тези форми на договаряне. Цялата 240 км на “Хемус”, който е договорирана, е направена по инхаус. Където има поръчки по ЗОП, те ще бъдат изпълнени”.

Караджов каза, че не по всички места има застраховки: “Никак не е защитен държавният интерес”.

Регионалният министър: Магистрала „Хемус“ може да се дострои само със специален закон

Министърът съобщи, че се получават писма от фирмите, получили пари, че искат индексация. Държавата има текущи задължения по актувани обекти, но няма просрочени плащания. Той беше категоричен, че няма забележки по начина на поддържане на пътищата.

По темата с ремонти по АМ “Струма” и катастрофата коментира: “В момента съоръжението, което е поставено там, е добро. Сега отсечката е безопасна в този участък, но не е довършена. Ще затворим за няколко дни платното”.

“Вчера обявих 4-годишна програма за цялостен ремонт на републиканската пътна мрежа. Започваме с най-разрушените. Започваме с 2900 км. Пътищата трябва да имат добро качество на настилката, добро сцепление, хоризонтална маркировка, вертикална маркировка”, каза Караджов.

Регионалният министър: Догодина няма да има промяна в цената на винетките

“Дружествата от ВиК сектора ще получат компенсация за разликата е цените. Ние не можем да не компенсираме на 100% този бизнес. Предвидили сме около 70 млн.”, коментира той по темата с ВиК сектора. Караджов беше категоричен, че водата е човешко право.

Министърът анонсира нова инициатива на правителството: “В общо съгласие с министъра на финансите стартираме нов фонд, с който общините ще могат да представят своите цялостни проекти за ремонти и благоустройство. Кандидатствайки със своите проекти, ще можем да координираме усилията. По този начин общините ще могат да си решават цялостно проблемите, а не на парче”.

Той беше категоричен, че приоритетно ще се развиват проектите на ощетените региони, за да се повдигне тяхното развитие.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
898 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
СДС смяташе,

2022.01.07 | 08:47

1
че времето и водата са техни, но дойде Видовден.

Добави коментар

Водещи новини