Божидар Божанов: Идеята на електронното управление е държавата да не занимава гражданите със себе си

  • 30 декември 2021 08:14

  • 1420
  • 39
© Кадър: БНТ

Електронната идентификация е най-приоритетната задача. За всички хубави неща, които гражданите трябва да могат да правят онлайн, те трябва да имат квалифициран електронен подпис или в някои случай ПИК на НАП, но той не работи за всичко. Трябва всички граждани да имат лесно и удобно средство, а квалифицирания подпис не е удобен. Те трябва просто да могат да влязат на сайта на една администрация и да кажат "влез" с електронна идентификация, като натиснат един бутон на телефона си и да са вътре. Това заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има - министър на електронното управление.

Идеята на електронното управление е не просто да махнем едни гишета и да ги заменим с цъкане многократно по телефони или лаптопи, а държавата да не занимава гражданите със себе си, поясни Божанов и подчерта основния ефект от електронното управление:

"Това е загубено време за бизнеса, нерви, ограничава корупционния риск, колкото по-малко живи взаимодействия има между гражданите, бизнеса и администрацията, толкова по-малък е рисъкът от корупция", каза министър Божанов.

По отношение на предвижданите съкращения на администрацията той заяви:

"Не очакваме да режем просто на парче, а трябва да видим къде недостига администрация, къде е прекалено много, да прелеем функции и задачи. Администрацията всъщност приветства електронното управление, защото това улеснява и нейната работа", обясни министър Божанов.

Всяка една административна услуга ще може да бъде заявявана по електронен път. Тя и в момента на теория може и това всъщност е основно предизвикателство, каза министърът.

Той добави, че някои неща могат да бъдат въведени бързо, със заповеди или вътрешни правила, като се осигури отпадането на едно или друго заявление. За трудовата книжка например трябва да бъдат създадени нови регистри. Отпадането на стикери и син талон са бързи мерки.

На места има нужда и от законови промени, които ще бъдат козметични – подмяна на определена дума.

Другите приоритетни цели са забрана за подпечатването на документи. Печатът е спънка за реално електронно управление, каза още Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има.

Акцент се поставя и върху входната точка за финансовите отчети. Няма нужда бизнесът да подава сходна информация на три места, а да се подава на едно място, откъдето админситрациите да си ги разпределят, поясни министърът.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1420 39

Свързани новини

Коментари 39

Добави коментар
✞♥♥♥Крайона до Пешо

2021.12.31 | 02:41

39
Факт! Усещам отровата от 3 метра! Пази се, KYPBИTE от ДAНC, по заповед на Боко-Канибала, се опитват да те ОТРОВЯТ!: uni.su/zwLKia
⊙﹏⊙Cийкa-ЧAКAЛAПஜ۩☺۩ஜ

2021.12.31 | 02:41

38
Бoйкo Meтoдиeв Бoрисoв, пeдeрaст, пeдeрaст, пeдeрaст, УУУУУУУУУУУУУ: uni.su/pJmb7A
✞❤Бaй Пeшо c лaдaта❤

2021.12.31 | 02:40

37
☞И дявoлът, кoйто ги мaмеше, биде хвърлeн в oгненото жупeлно eзeро, гдето са и звярът и лъжепророкът; и ще бъдат мъчeни денем и нощем до вечни векове: uni.su/cNlJAv ☞Мaфия и политици празнуват заедно по случай 45-годишнината на мултака-отровител, Вежди Рашидов на 14 декември 1996: uni.su/3yYQc5 ☞Но наближава видов ден: uni.su/TgMCW0 ☞Скоро всички политици-престъпници ще бъдат с прaнги, пратени на катoрга дoживот: uni.su/2YRge8 ☞Да припомня на самозабравилите се феoдали дeрибеи-българoубийци, как водят Никoлаe и Елeна Чaушeску на разcтрел: uni.su/4XNQAG ☞Зa куpшума няма нeдосегаеми, а куpшуми има за всички свoдници, милициoнери и пoлитици-българoубийци.: uni.su/VGhcDZ ☞Цялoто милициoнеро-цигaнcко AБпФK-ДC-кoтилo, съсипало животите на милиони българи, до крaк в трaпа и oтгоре c булдoзерите: uni.su/jckxvg ♥Кoзият рoг: uni.su/fnabHz ☞Пoд Игoто 1952: uni.su/EuHIfV ☞Време Разделно: Е1: uni.su/CVMTqR Е2: uni.su/3rCK75 ♥Даваш ли даваш Балканджи Йово: uni.su/glIQ9R ♥Кой уши байрака: uni.su/8GXEYj ♥БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE: uni.su/DMWPKa ♥България над всичко! ✞Амин✞
¸¸¸.Бoриcлaвa Йoвчeвa.¸¸¸

2021.12.31 | 02:39

36
...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸.Дай Боже циреи на гъзъ му на циганина Боко-българоубиеца да излязат, и да се размножат, и като гъби след дъжд да никнат, а на лъжливия му език язва да излезе! ...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸.Дай Боже свещ скоро да му палят и заупокойна молитва да му четат. ...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸.Проклет да е и той и децата му и внуците и правнуците му до девето коляно. ...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸.Да стигнат до просешка тояга и да просят по улиците комат хляб. ...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸.Мир да не види ни на тоя ни на оня свят...¸¸¸...¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸.ТРИЖДИ АНАТЕМА.¸¸¸...¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸ .Амин.¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸¸¸…Амин.¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸¸¸…Амин.¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸¸¸
Хйййкк

2021.12.30 | 10:49

32
Кирил не става за премиер той не пита народа
Е ко да пита

2021.12.30 | 11:16

35
Искаш гишета и опашки ли?

2021.12.30 | 11:09

34
Тази година няма да има заря топло и трапеза. Ще има скъп ток и бустерна доза. Продължава промяната.
Гххйй

2021.12.30 | 10:50

33
Кирил Петков трябва да се допитва до народа действайте
Гхййбббх

2021.12.30 | 10:48

31
МС не пита народа затова е тръгнало да пада от власт
Гхххххгггг

2021.12.30 | 10:47

30
Не продължаваш промяната ти падаш от власт
Гххххй

2021.12.30 | 10:46

29
Да така е затова трябва да има и референдум

Добави коментар

Водещи новини