След като сутринта гласуваха "въздържал се": ДБ искат в НС да се влиза само със зелен сертификат или тест

  • 10 декември 2021 16:33

  • 7213
  • 9
След като сутринта гласуваха "въздържал се": ДБ искат в НС да се влиза само със зелен сертификат или тест
© Булфото (архив)

Парламентарната група на “Демократична България” (ДБ) внесе свой проект за решение на Народното събрание за условията за достъп до двете парламентарни сгради в условията на извънредна епидемична обстановка. Той предвижда в сградите на пл. “Народно събрание” и на пл. “Александър I” да се влиза само срещу представянето на валиден зелен сертификат или след отрицателен бърз антигенен тест, направен на входа на съответната сграда.

Припомняме, по-рано днес депутатите от ДБ гласуваха "въздържал се" на предложението на ГЕРБ народните представители без документа да работят онлайн. Ето какво предвижда още законопроекта: 

След бурни скандали в зала: Без зелен сертификат за депутатите в НС

Тестовете ще са безплатни за депутатите, техните сътрудници, парламентарната администрация и журналистите, като разходите ще са за сметка на Народното събрание. При струпване за тествания депутатите ще са с предимство. Повторно ще може да се влиза в сградата същия ден, без да се прави нов тест, а данните ще се съхраняват конфиденциално от администрацията.

Зеленият сертификат е въведен за голяма група граждани, включително и учениците, като той може ефективно да помага за предотвратяване на разпространението на инфекцията и насърчава свобода на движение, като същевременно защитава правото на здраве, доколкото е възможно, се казва в мотивите за решението. Същевременно, изтъкват депутатите от “Демократична България”, сградата на Народното Събрание е с площ над 300м2 и ежедневно се посещава от над 400 човека, като в едно помещение се събират не по малко от 200 човека в едно и също време. Тези условия определят повишен епидемичен риск, поради което се налага опазване на общественото здраве посредством предлаганите мерки. 

ГЕРБ ще внесе предложение в НС за отпадане на зеления сертификат

В декларация от името на парламентарната група на “Демократична България”, прочетена от д-р Александър Симидчиев в началото на пленарното заседание в петък, се изтъква, че “макар заповедта на министъра на здравеопазването за ковид сертификата да не покрива изрично съдебната и законодателната власт, би било проява на тежка липса на морал и представителство да не приемем отговорността и да не се съобразим с това изискване и на територията на българския парламент”. Защото той не е само работно място на депутатите, а и място за срещи с широк кръг граждани, вкл. медиите. “Наш дълг е да служим на Българските граждани, но и да заемем лидерска позиция по въпроси, които пряко касаят общественото здраве и благосъстояние във време на криза”, казват авторите на декларацията. И напомнят, че в Европейския парламент вече повече от месец се влиза със зелен сертификат, както и в някои европейски парламенти.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
7213 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Демократ

2021.12.10 | 20:10

9
Къде сме тръгнали с комунисти правителство да правим???

2021.12.10 | 18:13

8
Тази партия с техните 5% защо си мислят, че са някакъв фактор изобщо ? В следващия парламент изобщо няма да влязат, ясно е на всички .
плъх

2021.12.10 | 17:48

6
ей плъх христо иванов да не те наритаме още февруари месец и никога повече да не видиш власт
Интересно

2021.12.10 | 17:54

7
Те ДБ да не са 1ва партия. Другите ко са гласували ?

2021.12.10 | 17:30

5
Така ли ви нареди Киро Комундето?Ще има всенародно възстание така да знаете.

2021.12.10 | 17:30

4
Така ли ви нареди Киро Комундето?Ще има всенародно възстание така да знаете.
Минек

2021.12.10 | 17:30

3
Ицко, в апартамента в Белгия с мъже ли си?
Цирк

2021.12.10 | 17:09

2
Еи циркаджий, ще работите ли или ще де базикате бе
Цирк

2021.12.10 | 17:09

1
Еи циркаджий, ще работите ли или ще де базикате бе

Добави коментар

Водещи новини