Кирил Петков пред Шпигел: Ще бъдем безмилостни в прилагането на закона

  • 07 декември 2021 20:17

  • 7910
  • 52
Кирил Петков пред Шпигел: Ще бъдем безмилостни в прилагането на закона
© Булфото (архив)

Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически, който със своето обещание за безпощадна борба с корупцията постигна неочаквана победа със своята партия "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" на неотдавнашните парламентарни избори в България - третите за тази година, даде за сп. "Шпигел" първото си голямо интервю в София след изборната победа, съобщава германското издание, цитирано от БТА.

Завършилият Харвардския университет Петков обясни как се надява да успее да преобрази своята страна, която отдавна е известна с корупцията, посочва "Шпигел".

"Ние искаме да трансформираме стигмата на корупцията, която стои върху България, да я превърнем в нещо положително - в отличителен знак за страна, преодоляла този проблем", каза Петков в интервюто.

На въпрос каква е основната същност на новата партия, която той основа през есента заедно с друг възпитаник на Харвардския университет - Асен Василев, Петков отговори: "Ние може да сме съвсем нова партия, но избирателите имаха възможност да проверят Асен и мен като министри в служебното правителство тази година. Те приеха нашата позиция срещу корупцията като обещание. Нашата търговка марка би трябвало да бъде, че изпълняваме обещанията си."

"Ние не можем да обещаем богатство за всички, но можем да обещаем усърдна работа и нулева толерантност към корупцията. Ще прилагаме закона безмилостно", каза той.
Според него трудно може да се определи мястото на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" в политическия спектър.

"Ние не можем да бъдем лесно класифицирани - не сме нито десни, нито леви. А това е хубаво, защото ако човек все още вярва в идеологии, значи всъщност не използва мозъка си", заяви Петков, който се надява да бъде избран за министър-председател начело на колоритно четирипартийно коалиционно правителство още следващата седмица, отбелязва списанието.

Попитан дали новият коалиционен кабинет е вече готов, той отговори: "Не съвсем. Ние обаче завършихме работата на 18 работни групи, а преговорите в тях, между другото, бяха предавани онлайн, прозрачно за всички. Това се случва за първи път в България. Опитваме се, точка по точка, да съберем заедно четири партии с много различно историческо минало и различни партийни програми."

Кирил Петков: Докато не финализираме политиките, няма да излизаме с имена

"Надяваме се, че споразумението ще бъде подписано бързо. В идеалния случай България ще има ново правителство до края на следващата седмица", каза Петков.

На въпрос как би коментирал участието на Българската социалистическа партия - наследник на Българската комунистическа партия, в бъдещото коалиционно правителство, той отговори: "Да, но това, което има значение, е, че аз искам да поема министър-председателския пост, а моят съпартиец и съосновател на партията Асен Василев се предвижда да стане финансов министър и вицепремиер, отговарящ за енергетиката и икономиката, един вид суперминистър."

"За изминалите 32 години от падането на комунизма през 1989 г. партиите са се променили, но същите политически манипулатори, хора със сериозни връзки и пари, винаги са доминирали на сцената. Ние не сме замесени с никой от тях. Могат ли да ни спрат? Ще видим", заяви Петков, след като беше попитан как възнамерява да се справи предвид това, че втора политическа сила в България остава партията на управлявалия почти 12 години бивш премиер Бойко Борисов, някогашен телохранител на комунистическия лидер Тодор Живков, а в държавния апарат и разузнавателните служби има негови поддръжници.

На въпрос дали подкрепя идеята за прокурорски разследвания срещу Борисов и приближените му, Петков отговори: "Ние подкрепяме напълно независима, ефективна съдебна система. Аз съм против призоваването за разследвания срещу някой конкретен човек. Но всъщност имаме нужда от главен прокурор, който наистина да не буди съмнение. Най-добре би било, ако сегашният главен прокурор доброволно подаде оставка", каза той.

Петков изрази оптимизъм за бъдещето, като отбеляза, че повечето служители в министерствата не са корумпирани. "Говорим само за малък брой. Необходимо е да прочистим тези малко на брой лоши ябълки. Но ние няма да управляваме сами, а тази коалиция ще бъде сложна работа", заяви той.

Петков каза, че това, което го мотивира, е потенциалът на България. "Ние сме част от най-големия единен пазар в света. Имаме добри хора. Неприятно ми е, когато виждам този неразгърнат потенциал. Не мога да понасям да слушам как България била "най-бедната страна в Европейския съюз", заяви той.

Според него трябва да се положат усилия за връщане на младите, добре образовани българи обратно в родината. По думите му голяма част от депутатите от неговата партия са завърнали се от чужбина хора.

Попитан как планира да се справи с това, че България има най-високата смъртност от COVID-19 на глава от населението и най-ниското ниво на ваксинация срещу вируса в ЕС, Петков отговори: "Ние имаме много ясна стратегия - хората са слабо информирани, не вярват на системата и често имат здравословни проблеми от преди. Необходимо е да образоваме, да привлечем най-добрите експерти, да предприемем агресивни маркетингови кампании и да стимулираме конкретни целеви групи."

На въпрос дали България наистина иска да се присъедини към еврозоната, той отговори: "Напълно. Необходимо е да обясним на нашето население предимствата и недостатъците. Необходимо е да разясним колко дълго може да продължи преходният период, през който ще съществуват и двете валути. Искаме еврото колкото се може по-скоро . . . Хората трябва да разберат, че след това ще бъде значително по-лесно да се привличат инвестиции в България, защото рискът от валутни колебания ще бъде премахнат."

Във връзка с българската позиция за преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС Петков заяви: "Необходимо е да създадем работни групи и да ги оставим да преговарят шест месеца, така че не само националистите да определят нещата. Защо няма полети и влакови връзки между София и Скопие? Нека да разговаряме повече за икономика, отколкото за различни тълкувания на общата история. Или за северномакедонски учебници, в които се твърди, че българите са фашисти."

"Да се даде веднага зелена светлина на присъединителните преговори, без да има обсъждане, само ще укрепи националистите и от двата лагера. Ние разчитаме на преговори, а не на пропаганда", каза той в интервюто за "Шпигел".

Валери Зайцев
7910 52

Свързани новини

Коментари 52

Добави коментар

2021.12.08 | 08:07

51
за европейци ли се мислите бе мишки
gogo

2021.12.08 | 09:29

52
KAVALI

2021.12.08 | 06:35

50
само възраждате мишки тъпи , евро убитаци, вън от България американските войници и мосад !

2021.12.08 | 06:34

49
хората са много зле, гласуваха за тези смешници вместо за възраждане ,
киро е мазен мошеник, но

2021.12.08 | 05:09

44
от него гербавите яко дрискат, което е приятно.

2021.12.08 | 06:33

48
те гербавите и този един хй ги е правил

2021.12.08 | 06:32

47
харвард вика
gogo

2021.12.08 | 06:06

46
Ax, kak podlo vi se nadsmiva.
гражданин

2021.12.08 | 05:51

45
А решение за гражданството? Незнанието на закона не те освобождава от наказание, нали?

2021.12.08 | 02:17

43
Любовниците депутатки,дружките на съпругата директорки за фалити на дружества.Ама "никаква,никаква "корупция!

2021.12.08 | 02:13

42
Корупцията почна от 90- те.от БКП- БСП,Костов,Прокопиев,Божков,ама те сега протестъри от коалицията Какъв позор!Платил си на Шпигел за пиар.

2021.12.08 | 02:07

41
Кики професионалния измамник марионетка!

Добави коментар

Водещи новини