Радев към БСП: Новото управление има нужда от силен социален вектор

  • 06 декември 2021 14:00

  • 2187
  • 38
© Булфото

Новото управление има необходимост от силен социален вектор. Това каза президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на по време на консултациите с представителите на ПГ на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, предаде репортер на Novini.bg.

В момента провеждаме третият цикъл консултации за съставяне на правителство тази година – надявам се да бъде последен. БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е винаги е заставала против беззаконието и диктатурата, в интерес на огромното мнозинство от хората, а не на малки овластени групи в интерес на задкулисието и корупцията. Хилядите социалисти го доказаха по време на парламентарните и на президентските избори. Двете служебни правителства, които назначих по силата на Конституцията, дадоха възможност за стабилизация в условията на кризата, за скъсване с пороците на миналото, за формирането на нов тип управление от хора с различен политически профил, но с общи цели за бъдещето на България, заяви Радев.

Високо ценя положителната оценка, която дадохте на тази формула само преди няколко месеца, когато даже предложихте служебното правителство да продължи като редовно. Смятам, че подходът към съставяне на коалиционно правителство може да бъде положен на тази основа - за излъчване от българския парламент на едно ефективно и устойчиво редовно правителство. Вярвам, че във вашата принципност и последователност оценявате извършеното до момента и ще дадете своя принос то да бъде продължено, посочи президентът.

 

Обществото ни е дълбоко разделено социално, с растящи неравенства, с бедност в резултат на порочен управленски модел до момента. Надявам се, че вие ще имате сериозен пронос за решаването на тези проблеми, защото новото управление има необходимост от силен социален вектор. Такива са и очакванията на българското общество от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е. Намирам там поле за много работа в новото правителство от страна на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, отбеляза Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

За успеха на бъдещото управление е изключително важен въпросът за законността и справедливостта. Проблемът в прокуратурата е както системен, така и личностен и за мен е важно да знам в каква степен това убеждение се споделя от вас и какво сте готови да предложите за разрешаването и на този проблем, каза още Радев.

Кирил Петков анонсира две нови министерства

Ние разбираме отговорността на момента, отговорността, която се очаква от нас. Много пъти сме заявявали, че в момента България се нуждае от работещ кабинет и от редовно правителство, каза председателят на ПГ на "БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България" Корнелия Нинова. Положихме усилия и досега в проведените разговори в експертните групи, и в продължаващите политически разговори между бъдещите коалиционни партньори дадохме своята експертиза, своята воля за промени. Разделихме своята работа в две – спешни мерки, които трябва да се предприемат веднага с оглед на трите кризи, които връхлетяха България – икономическа, социална и здравна, и дългосрочното ни виждане за промяна на досегашния модел на управление и за дълбоки реформи в различни сектори, добави тя.

Разговорите ни продължават и в момента. Ще положим докрай усилия да има редовен кабинет и работещ парламент. За нас най-важно е да започнем веднага работа по приемане на бюджета, за нас най-важна е грижата за хората и да не ги оставим в трудна ситуация през зимата, да гарантираме компенсаторни мерки за повишените цени, да направим всичко възможно от 1 януари да не се вдига цената ан тока за битовите потребители, да се подпомогне икономиката, да се стабилизира здравната система. Разговорите, които водехме досега по секторни политики, трябва да намерят своето отражение в една бюджетна политика както за Бюджет 2022, така и в тригодишната прогнозна рамка, тъй като в този бюджет ще заложим спешните мерки, но по-вероятно дългосрочните и тези, които касаят дълбоките реформи в системите ще изискват време. Но ние отсега трябва да ги предвидим с коалиционните партньори, да имаме ясна, предвидима и обща визия за промени, заяви Нинова.

Нашата визия по отношение на промяната в съдебната система я знаете и тя не е променена. Да, проблемът е системен, и да, независимо от това как се казва главният прокурор, би трябвало да се ограничат неговите правомощия, да се наложи съдебен контрол върху онези актове на главния прокурор, които в момента не подлежат на контрол, да се закрият Специализираният съд и Специализираната прокуратура, да се промени структурата и системата на работа на КПКОНПИ. Това са наши стари предложения, които са минавали и през законодателни инициативи, така че ние сме ясни и последователни във волята си за промяна в съдебната система, която да доведе до справедливо правосъдие. Но ние държим и на други сериозни реформи, за които имаме уверение от коалиционните партньори, че ще започнем работа по тях – например по здравния модел, по пенсионния и търсене на вариант за преизчисляване на пенсиите, борбата с бедността и за повишаването на доходите, промяна на образованието, която да води до качествено образование и на обвързването му с икономиката, за да има кадри за икономиката и редица други въпроси, по които БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е сме последователни както петте години, които бяхме в опозиция, вярвам, че и сега, когато направим коалиционното правителство, вече да можем да реализираме част от тези наши дългосрочни политики и през изпълнителната власт, каза още Корнелия Нинова.

Държавният глава провежда консултации с парламентарните сили в 47-ото Народно събрание във връзка с конституционната процедура по съставяне на правителство, които продължават и утре.

По-рано днес президентът проведе консултации с представители на "Продължаваме промяната", ГЕРБ и ДПС.

Утре предстоят консултациите с представители на "Има такъв народ", "Демократична България" и 'Възраждане".


 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2187 38

Свързани новини

Коментари 38

Добави коментар

2021.12.06 | 14:09

1
Урода не е ли пукнал още от наглост?

2021.12.06 | 14:53

7
Не е урод, а изрод

2021.12.06 | 14:20

2
ЗАЩО НИКОЙ НИЩО НЕ КАЗВА ЗА ПРОТЕСТИТЕ В СЪРБИЯ? БЪЛГАРИЯ ИМА ЛИ ПОЗИЦИЯ ? КАКЪВ Е ТОЯ ЛИТИЙ ДЕТО КИТАЙ ИСКА ДА ПРЕРАБОТВА В СЪРБИЯ.ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ИСКА ДА ИЗХВЪРЛЯ ЛИТИЕВИТЕ СИ ОТПАДЪЦИ НА БАЛКАНИТЕ .ЗНАЕТЕ ЛИ ТОВА? НАШИТЕ ВЕДНАГА ДА ВЗЕМАТ ПОЗИЦИЯ ,ЗАЩИТЕТЕ БАЛКАНА. СЪРБИЯ ИМА НУЖДА ОТ ПОДРЪЖНИЦИ,ВУЧИЧ Е ПРИТИСНАТ,УДАРЕТЕ ЕДНО БАЛКАНСКО РАМО.ИЗЗЕДНИЦИТЕ ИСКАТ ДАСЪСИПЯТ ТОТАЛНО БАЛКАНСКИТЕ НАРОДИ ,ИСКАТ ДА НИ ИЗТРЕПАТ.БОКЛУКА И МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ ЩЕ СТИГНАТ И ДО НАС. ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕДИНИМ НА БАЛКАНИТЕ!
Всички

2021.12.06 | 14:28

3
Сме яли попарата на Силния социален вектор. Протесторите го докараха на власт
Коко

2021.12.06 | 14:29

4
Много е умен нашичкия президент. Какво е това социален вектор? Няма значение всъщност. Но изглежда много умно.

2021.12.06 | 15:00

9
Умен си е и в клозета да оставиш гладно няма да бъде

2021.12.06 | 14:30

5
Комунизмът се завърна...горко ни
Фалшификаторът ФИГУРАНТ

2021.12.06 | 14:51

6
Вземи си соцвектора и барабар с десата и ИМПЕКСА върви на майната си, ФИГУРАНТ с наполеона комплекс!!Фатмачето на решетников вън от БЪЛГАРИЯ!!
До 2

2021.12.06 | 14:58

8
Амиго,нали искате електромобили,бактериите са йонно-литиеви!!Анадън му???
гост

2021.12.06 | 15:11

10
Баси наглото същество е Нинова. Тази е мноого ниска топка в това скалъпено правителство на 4-ната коалиция. Тия иги ги играха по времето на крадлив дедо Кобурготски с 3-ната коалиция. Смешници.
А защо

2021.12.06 | 15:12

11
Отклонявате вниманието на хората от влизането на полицията в редакцията на един от най старите вестници в България! Посягане на словото! И по времето на социализма полицията не влизаше в редакциите на вестника!

2021.12.06 | 16:40

19
Всичко герберско изстържете го.

2021.12.06 | 15:18

12
Терорист над деца при това!Защо тероризирате децата и ако не желаят тест не им се дава обучение,а си наредил да ги игнорират?

Добави коментар

Водещи новини