Асен Василев с коментар за тегленето на новия държавен дълг

  • 03 декември 2021 12:37

  • 8229
  • 17
Асен Василев с коментар за тегленето на новия държавен дълг
© Булфото (архив)

Бюджетът по време на актуализацията за 2021 г. е разчетен, така че да издържи януари и февруари, така че да не настъпи катаклизъм и промяна в социалната подкрепа и подкрепата за бизнеса преди приемането на нов бюджет. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на, предаде репортер на Novini.bg.

На въпрос защо се теглят нови дългове от служебното правителство, Василев обясни, че при приемането на бюджета за 2021 г. през 2020 г. още от министър Кирил Ананиев е било заложено финансиране чрез дълг. По думите му още първото тримесечие са били изтеглени 880 млн.лв. Ако погледнете последните отчети от ноември, бюджетът все още е на плюс, заяви Василев.

В отговор на въпрос защо се тегли нов дълг при това положение, Василев заяви: "Това трябва да попитате г-н Белчев като финансов министър".

Попитан подкрепя ли тегленето на новия дълг, съпредседателят на "Продължаваме промяната" посочи: "Трябва да се влезе, да се говори с дирекциите, да се видят детайлните справки от НАП, от Митници, да се видят прогнозите, да се видят кои разходи още не са направени. Това да се коментира отстрани, без да имаш достъп до пълната информация, е непрофесионално и несериозно. Тези пари могат да бъдат използвани за рефинансиране на падежи по дълга. И февруари, и март имаме доста големи падежи по дълга, където трябва да върнем доста големи суми, така че това, че са изтеглени сега, а не са изтеглени февруари-март, не мисля, че ще има каквато и да е разлика".

Той бе категоричен, че така, както са успели да увеличат пенсиите, да осигурят финансиране на лекарите на първа линия без увеличение на бюджетния дефицит, така продължавайки по същия начин, ще могат да постигнат изключително добри за България резултати, в които без да вдигат данъчната тежест, ще успеят да заложат много по-добри социални политики и много по-разширена инфраструктурна програма.

ГЕРБ-СДС внасят още днес мораториум срещу тегленето на нов дълг

Относно подписването на коалиционно споразумение за управление на страната, Василев коментира, че когато са готови с проект на състава на правителството и със структура на Министерския съвет, тогава ще разпишат и коалиционно споразумение. "Всичко преди това са спекулации", коментира той.

Кирил Петков допълни, че предстои въпросните 180 страници, договорени по време на преговорите за политики, ще бъдат прочетени внимателно, след което ще бъдат изпратени до коалиционните партньори, които също ще трябва да направят своите бележки. Той уточни, че след приключване на работата по въпросния договор, очаква всяка една от партиите да предложи възможни имена, които след това да бъдат обсъдени от коалиционните партньори. "Надявам се следващата седмица да имаме предложения",

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8229 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
Стефан

2021.12.03 | 12:50

1
ВИЕ СТЕ ХАРВАРДСКИ КУКЛИ НА КОНЦИ. тегленето на новия държавен дълг КОМАНДВАТ ДРУГИ.
Ха ха ха

2021.12.03 | 12:59

2
Въпрос номер 1 е , какво е имало в жълтата торбичка на Рашков !?!? След разпивката със съдиите в кръчмата средец

2021.12.03 | 13:10

3
А когато пищяхте по площада и хвърляхте домати и яйца влязахте ли в дирекциите да разговаряте, когато ви поканиха? Не! Само преврат ви беше в главите.Ха сега да ви видим.Отворили сте не чекмеджета а цели гардероби.
Народа

2021.12.03 | 13:29

4
Лапането стартира преди още да са на власт
Баце

2021.12.03 | 13:31

5
Цъкльо яж ми уя

2021.12.03 | 13:50

6
След решението на Конституционния съд има само две възможни хипотези за Радев! 1. Знаел е за двойното гражданство на К. Петков и въпреки това престъпно го е назначил за министър, нарушавайки Конституцията и законите на страната. /най-вероятна хипотеза/ 2. Проявил е престъпна небрежност и въпреки, че е могъл, не е извършил необходимата обстоятелствена проверка за гражданския статут на Петков! И в двата случая не е за президентството, а за затвора!

2021.12.03 | 13:50

7
+Василев и Петков, мошеници от класа, единия с дела в Лондон и дължащ пари там, другия назначен за министър с двойно гражданство и третия с откраднато над 1милион ДДС, ще правят партия. Изпечените лъжци, пак лъжат, като казват, че не са Радева партия. Е, точно такава са. Дни преди да обяви Радев новия кабинет, ги събра и се е говорило само за това. Тъй, като старата му партия, родена от Юмрука, Отдъхни си БГ, ние си отиваме , не оправда очакванията и едва влиза в парламента, сега се опитва с тези.Е, само, че народа вече не се подвежда и проучванията сочат 7% на избори. А ето и това е рейтинга на Радев. Нали има 60% одобрение, защо партията му не е на първо място, както когато Бойко се яви за първи път, спечели убедително от РАЗ първо място. Ами просто, защото не са Бойко. Ето след 11 години на ГЕРБ отреждат отново първо място с 9%разлика пред втория. Толкоз. Народа си иска Бойко, за да има, както обеща 2024 година завършена магистрала Хемус, двойно увеличение на заплатите на лекарите и 40% увеличение на заплатите. За това масово гласуване за ГЕРБ за да предотвратим фалита на държавата. Държавите си харчат парите от плана за възстановяване, а Хардвардците ще го внесат след нова година. Толкоз. П,С. Това са новите Бареков еднодневки. И Бареков вкара толкова депутати от първия път, и после се разпадна, а това очаква и ИТН. Троловете през годините постоянно пишеха, ГЕРБ ще последва НДСВ, а това се случва с техните

2021.12.03 | 14:38

13
Докато се усетим ще продадат държавата ето това ще стане
Гост

2021.12.03 | 14:20

8
Ограбвате Българите бе БоКлУК кокорчо. Пинокиев
Гост

2021.12.03 | 14:20

9
Ограбвате Българите бе БоКлУК кокорчо. Пинокиев
Гост

2021.12.03 | 14:20

10
Ограбвате Българите бе БоКлУК кокорчо. Пинокиев

Добави коментар

Водещи новини