Николай Цонев: МВР дължи обяснение за взривовете край Лозенец

  • 07 юни 2012 11:46

  • 982
  • 0
Николай Цонев: МВР дължи обяснение за взривовете край Лозенец
©

Абсурдно е втори ден след взривовете край Петолъчката да няма информация колко и какъв вид са били боеприпасите в складовете там. Това каза в интервю за Дарик кафе бившият министър на отбраната Николай Цонев, по чието време станаха взривовете край Челопечене. По думите на Цонев МВР осъществява контрола на дейността на фирмата, стопанисваща склада, и от там трябва да бъдат дадени подробностите.

„Втори ден не знаем колко са боеприпасите, какъв вид са, контролът за това какво влиза в базата на тази фирма се извършва от МВР, технологичният процес се контролира от МВР и те би трябвало да знаят, имат дневници", каза Николай Цонев. По думите му в случая в село Лозенец Министерството на отбраната не би трябвало да има никакво отношение, тъй като има само един договор, а целият контрол се извършва от Министерството на вътрешните работи.

Бившият военен министър посочи, че в случая с взривовете в склада в Челопачене на 3 юли 2008 година още в първите два-три часа е било изяснено, че има 1200 тона боеприпаси. Складът, който изгърмя, е имал 200 тона, които са били негодни и повредени. Останалите 1000 тона боеприпаси, които са били здрави, са преместени в първата нощ след инцидента, за да бъдат хората спокойни.

„Повече се учудвам на това, че втори ден говорим, че не знаем къде са тримата изчезнали, дано са живи и здрави. Нали имаме списък кои са дошли на работа, в колко са си тръгнали. Но може тези хора да изчезнат във въздуха", каза Николай Цонев. Той изрази предположение, че инцидентът край Петолъчката се дължи на човешка или технологична грешка. „Не вярвам във всички тези теории. Спомяте си, че и по време на Челопечене всички говореха, че някой искал да строи мол, някой ще купи земя...", припомни бившият министър в кабинета „Станишев".

Цонев предупреди, че има сериозно забавяне на процеса на утилизация на оръжия и боеприпаси в страната. Като на фона на това забавяне всяка година се трупали нови 35 хиляди тона излишни боеприпаси.

„След Челопечене държавата в лицето на правителството взе решение за утилизация на боеприпасите в българската армия и бяха отпуснати 30 млн. лв. Проведохме търг за утилизиране на боеприпасите от българската армия. Тогава беше за около двадесет и няколко милиона. Впоследствие нещата зациклиха, боеприпаси продължават да се трупат в българската армия. Всяка година се натрупват с около 35 000 тона допълнително излишните боеприпаси в българската армия и аз не виждам нищо да се прави по този въпрос, макар че по наше време процесът беше стартиран", каза Цонев, като посочи, че темпът на изоставане е сериозен.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
982 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини