Стефан Тафров: България трябва да е по-инициативна във външната си политика

  • 29 ноември 2021 13:49

  • 442
  • 4
Стефан Тафров: България трябва да е по-инициативна във външната си политика
© Булфото

"За всяка страна е добре външната ѝ политика да е устойчива. Основните приоритети на българската външна политика бяха препотвърдени по време на преговорите. Недоволни сме от това, че чакаме другите да ни кажат какво да правим, време е България да е субект, да създава политики на глобално равнище. Това е новото, върху което сложихме акцент. България трябва да е по-инициативна във външната си политика и по европейските въпроси". Това каза пред БНР Стефан Тафров от "Демократична България", който участва в преговорите за външна политика. 

Според него трябва да използваме членството си с НАТО и с ЕС и да поставяме отношенията си с големите страни на принципна основа. 

"Важни са уважение на принципите на международното право, на тези принципи развиваме отношенията си включително и спрямо Русия... Китай е важна страна. Спрямо нея е добре да се облегнем на еврочленството ни, в наш интерес е да се изработи общевропейски подход спрямо Китай", допълни Тафров в предаването "12+3". 

Владислав Панев: Очаквам следващата седмица съставът и програмата на кабинета да са ясни

По темата за РСМ четирите партии в преговорния екип са изложили позициите си и са оставили редактирането им за накрая, "защото всяка дума е важна". 

"Искаме да надградим сегашната си позиция в посока активизиране на българската дипломация. Време е България да си върне инициативата за разширяване на ЕС на Западните Балкани... Комисиите трябва да бъдат задействани и да се промени климатът в двустранните отношения... Тревожни са тенденциите на отношението на България в РСМ, настанява се враждебност. Затова от ДБ казваме, че отношения върху омраза не могат да се градят. В целия ни регион има негативни тенденции - и в Босна и Херцеговина, и в Косово. Когато се прибави и напрежението между България и РСМ, това помага на играчи извън НАТО и ЕС". 

Теодора Александрова
442 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.11.29 | 15:43

4
Така като те гледам какъв мъжага си, май много ти се иска Истанбулската конвенция да одобрим!
Stamatis

2021.11.29 | 15:14

3
Дъртия пергиш, който посрами България с мръсните си изпълнения по света дава акъл на всички нас! Помислете и за ценостната система на ДБ!
симеон дянков

2021.11.29 | 14:02

1
мазен педерас СъР!
я па я

2021.11.29 | 14:27

2
ТООЧНО

Добави коментар

Водещи новини