Ето за какви промени се договориха от бъдещото коалиционно управление в здравеопазването

  • 24 ноември 2021 15:07

  • 4791
  • 19
©

Преговарящите партии - БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, ИТН, ДБ и "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"", които участват в разговорите за изработване на коалиционно споразумение за бъдещо управление, водени от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" /ПП/, се обединиха около идеята за поетапно въвеждане на диагностично-свързаните групи. Те ще бъдат въведени пилотно, като нов финансиращ механизъм, на който след определен срок ще бъде направен анализ. Разговорите на тема "Здравеопазване" се водят от Асен Василев.

Участниците се обединиха около различни мерки, в които са включени мащабна информационна кампания за ваксиниране, но ваксинирането срещу COVID-19 да остане като доброволен акт; да се направи анализ с цел смяна на модела на финансиране на педиатричните, инфекциозните структури и тези в трудно достъпните райони; законодателни промени за повишаване на ефективността на етичните комисии; въвеждане на методични ръководства за лечение и диагностика с необходимите законодателни инициативи; ефективно преобразуване на агенцията за медицински надзор; лекарствата за деца до 14-годишна възраст за остри заболявания да се плащат на 95% от НЗОК, но да има ясни контролни механизми и се предвижда това да бъде факт след въвеждането на електронното досие; изграждане на национална детска болница след извършване на анализ; оптимизиране на броя на леглата и кадрите в лечебните заведения след законови промени.

Преговарящите постигнаха съгласие и да се облекчи достъпът до лекарства, до медицински изделия, до консумативи и лечебни храни за хората, страдащи от социално-значими или редки болести.

Представителите на преговарящите партии постигнаха съгласие да започне и подготовка за смяна на статута на държавните и общинските лечебните заведения, след като се направи анализ, като целта е те да не бъдат търговски дружества. Парите изтичат, не само защото болниците са търговски дружества, а защото няма контрол, каза Асен Василев от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"". Когато се променя моделът на управление, да не спираме само с промяна в статута, допълни още Василев.

Между базовото заплащане на заплати и бонуси да има минимално и максимално съотношение в лечебните заведения, работещи с обществен ресурс, е предложение, около което също се обединиха всички.

Управленски кадър в едно лечебно заведение няма да има право да е негов собственик или да заема едновременно и управленски пост в друга лечебна структура. Работещите в тези лечебни заведения да имат максимум един договор с Националната здравноосигурителна каса, записаха още представителите на партиите.

Оптимизиране на националната система за спешна помощ, чрез която пациентът за оптималния час да бъде транспортиран в адекватен спешен център, в който да му бъде оказана помощ. До юни 2022 г. се очаква да има ясен план за системата на спешната помощ, както и на каква стойност ще може да се осъществи това намерение.

Промяна в наредбата за специализация и хармонизирането й с нормите на ЕС също обедини участниците в преговорите, които записаха да има единен национален конкурс.

Предстоят анализи на модела на финансово осигуряване и на доплащанията от страна на пациентите.

,,Идеята е всички големи решения да минават през такъв тип обсъждане'', каза в заключение Асен Василев. Представителите на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, ДБ и ИТН бяха единодушни, че за подобна реформа ще е необходим голям допълнителен финансов ресурс.

Една от причините аз да водя тази сесия е точно, защото мога да поема този ангажимент - че, ако аз съм министър на финансите, ще работим активно, за да се обезпечи всичко това ресурсно, като първият ресурс, който трябва да намерим, е ресурс на течове в тази система, който да бъде пренасочен за здравето на хората. Допълнителният ресурс, който е необходим, ще дойде от течове в други системи, допълни още Василев.

Десислава Станева
4791 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар
това е промяна

2021.11.24 | 16:44

19
значи първо ще хванат течовете от здравната каса и после ще ги пренасочат незнайно на кои хора но нуждаещи се НО АКО НЯМА ТЕЧОВЕ НЯМА И ПРОМЯНА схващате ли дойде един клошар и източи здравната каса с 10 милиона после умре ЛИКУЙ НАРОДЕ ПАРЕ НЕМА действайте

2021.11.24 | 16:11

18
Убийци!Кириле ,децата ти сакати да ходят,поколенията ти да са уруди така,както се опитваш да ни продадеш на Пфайзер

2021.11.24 | 10:23

1
изцяло червен парламент и тьмно червен уж-президент.....да не сте гъкнали следващите години, тъпунгери!!!!!!
да

2021.11.24 | 16:07

17
ДА

2021.11.24 | 11:40

9
т.е. искаш онзи парламент, дето гласуваше по заповед на боко, без парламентарен контрол, безличен и безсмислен?
Споко

2021.11.24 | 11:04

7
На пролет няма да могат и да гъкнат!
бай шиле

2021.11.24 | 15:48

15
абе, къде е Кунчев? защо криете истината за Кунчев? искате 3,5,10-та игла, а Кунчев е дал фира! това ли са ви факсините? пикня!
куку

2021.11.24 | 16:06

16
А бе ти къде си?
бай шиле

2021.11.24 | 15:48

14
абе, къде е Кунчев? защо криете истината за Кунчев? искате 3,5,10-та игла, а Кунчев е дал фира! това ли са ви факсините? пикня!

2021.11.24 | 14:50

13
На машина „Продължаваме промяната“ получават 103 гласа, а в протокола, който е подписани от всички, пише 23. Това са 80 гласа, които са фантоми. Да кажем, че това е само в тази секция, но не е. Има и още – в друга столична секция в броенето на контролните разписки резултатът на ПП е нула, но машинката е отчела 80 гласа. В трета софийската секция , са преброени 25 контролни талона за „Продължаваме промяната“, а на машинката са 85

2021.11.24 | 13:08

12
Нееееее там е пълна диктатура Медицински фашизъм !Вече карат аборигени в лагерите и ги ваксинират насила Тоя циганин е американски агент!
Говори се

2021.11.24 | 12:47

10
че щели да реформират здравеопазването по австралийски модел?! Не го знам австралийския модел,но познавам лекарка чийто син е женен за австралийка и дълги години живее там,но с нетърпение чакат почивката в България познайте защо.....Ами да ползват услугите на българския "модел"...
Ами да го

2021.11.24 | 12:48

11
направят.Тогава ще ходим в Австралия да се лекуваме....
Умник Гюро

2021.11.24 | 11:32

8
Промяната: нео-комунисти - глобалисти делят баницата с дърти комунисти от БКП/БСП, с боядисани комунисти и ДС-ченгета от Демократична България и шутовете-чалгаджии на борците и Мултигруп от ИТН. Български народе, този път те прецакаха 2 пъти, тъй като и президентът е от тази смрадлива баница. Честита промяна.
На купчини!

2021.11.24 | 11:02

6
Лайненца и комунденца :)

Добави коментар

Водещи новини